Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1Η ΔΕΚΕΜΒΡΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΪΤΖ
Ελλιπής παραμένει η ενημέρωση

Αυξάνονταν τα κρούσματα στη χώρα μας μέχρι το 1996, μείωση παρατηρείται το 1997. Οι Ελληνες πιο ευάλωτοι στον ιό έναντι των λαών της Βόρειας Ευρώπης

Ελλιπής είναι η ενημέρωση για τα μέτρα προφύλαξης από τον ιό του ΕΪΤΖ, που πρέπει να λαμβάνονται. Και δεν αναφερόμαστε στην καμπάνια ενημέρωσης που γίνεται κάθε χρόνο ενόψει της 1ης Δεκέμβρη, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα κατά του ΕΪΤΖ, αλλά στην ενημέρωση που πρέπει να γίνεται καθημερινά με συζητήσεις στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στα Μέσα Ενημέρωσης. Πάντως, χτες για μια ακόμη φορά, το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας επιχείρησε να αποποιηθεί των ευθυνών του στο ζήτημα της ενημέρωσης και της πρόληψης.

Για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, τη Δευτέρα 1η Δεκέμβρη, δόθηκαν - σε αντίθεση με πέρυσι - 10 εκατ. δραχμές στις μη κυβερνητικές οργανώσεις μέσω του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης.Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι αυτό δεν αρκεί και ότι η ενημέρωση πρέπει να πάρει τη μορφή "πλύσης εγκεφάλου" ιδίως στη νεολαία, με την εισαγωγή στα σχολεία του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Βέβαια, τις παραπάνω δηλώσεις, καθώς και ότι "το κράτος πρέπει να αναλάβει την ενημέρωση της νεολαίας", ο υφυπουργός τις έκανε ως... παρατηρητής, ξεχνώντας προς στιγμήν ότι για την κατάσταση που επικρατεί, ο ίδιος κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, καθώς ο τομέας του ΕΪΤΖ είναι αρμοδιότητά του.

Την έλλειψη συστηματικής ενημέρωσης των νέων επισήμανε και η Μ. Καρρά,υπεύθυνη ενημέρωσης του ΚΕΕΛ, η οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της με την άγνοια που έχει η πλειοψηφία των μαθητών όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης.

Με τις παραπάνω διαπιστώσεις κάθε άλλο παρά εφησυχασμός πρέπει να καλλιεργείται, παρότι στοιχεία του ΚΕΕΛ δείχνουν μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων στη χώρα μας το 1997. Πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δείχνει ότι οι Ελληνες και γενικότερα λαοί των μεσογειακών χωρών, είναι περισσότερο ευάλωτοι στον ιό του ΕΪΤΖ έναντι των λαών των χωρών της Β. Ευρώπης. Η διαφορά αυτή οφείλεται στα γονίδια, εξήγησε ο Α. Χατζάκης,επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων που διενήργησαν την έρευνα. Η ίδια μελέτη δείχνει ότι μόνο το 1% των Ελλήνων είναι πλήρως προστατευμένοι από τον ιό - όσον αφορά τη μόλυνση μέσω των σεξουαλικών σχέσεων και όχι των μεταγγίσεων - καθώς η μετάλλαξη στον οργανισμό τους του υποδοχέα CCR5, αναστέλλει την ικανότητα του ιού HIV να εισέλθει στα κύτταρα. Ο Α. Χατζάκης, επισήμανε ότι πρόκειται για μελέτη και ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι απόλυτο.

Σημειώνεται ότι η μελέτη έγινε σε δείγμα 227 Ελλήνων αιμοδοτών - αρνητικών για HIV λοίμωξη - και σε 221 φορείς του ιού και τα αποτελέσματά της πρόκειται να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Κατά τα άλλα, αναφέρθηκε ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΟΗΕ, η ετήσια συχνότητα των κρουσμάτων ΕΪΤΖ εμφανίζει κάμψη από το 1994 στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ενώ στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα παρατηρείται αυξητική τάση την ίδια περίοδο. Ωστόσο, από την ανάλυση των νέων κρουσμάτων ΕΪΤΖ στην Ελλάδα το 1997, φαίνεται ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε μείωση η οποία θα υπερβαίνει το 30%. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: Η εμφάνιση της επιδημίας του ΕΪΤΖ στη χώρα μας, καθυστέρησε 2 - 3 χρόνια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αποτέλεσμα η σχετική μείωση των κρουσμάτων να παρατηρείται στην Ελλάδα με καθυστέρηση 2 - 3 χρόνων. Η χρήση συνδυασμών των αντιρετροϊκών φαρμάκων καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου. Τονίστηκε, ωστόσο, ότι η παρατηρούμενη μείωση των κρουσμάτων το 1997 δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό επειδή τα κρούσματα που καταγράφονται σήμερα αφορούν μολύνσεις που συνέβησαν 5 - 15 χρόνια πριν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνονται τα κρούσματα(1999-08-07 00:00:00.0)
"Απαγγελία" απ' τον υφυπουργό(1998-05-27 00:00:00.0)
Ανησυχητική αύξηση των φορέων Εϊτζ στη νεολαία(1998-04-23 00:00:00.0)
Στα Ταμεία το κόστος νοσηλείας(1997-09-16 00:00:00.0)
Διήμερο ενημέρωσης για το ΕΪΤΖ(1996-06-30 00:00:00.0)
Σύσταση για εξετάσεις(1996-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ