Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "οικολογικό" προφίλ του πυρηνικού λόμπι

Η πυρηνική ενέργεια έκανε τη διακριτική είσοδό της στις διαπραγματεύσεις της Βόννης για τις κλιματικές αλλαγές και παρουσιάζεται τώρα ως μια εναλλακτική λύση, έναντι των μορφών ενέργειας που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αξιωματούχοι του "Ινστιτούτου του ουρανίου" ήρθαν στη Βόννη για να εξηγήσουν ότι "όλες οι μορφές ενέργειας είναι πλέον αναγκαίες για την εξασφάλιση μιας διαρκούς παγκόσμιας ανάπτυξης".

"Η πρόκληση που θα έχουμε μπροστά μας τα πενήντα προσεχή χρόνια είναι να παρέχουμε τουλάχιστον δύο φορές λιγότερη ενέργεια, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακος", αναφέρει το Ινστιτούτο, που εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Ατομικό Φόρουμ (FORATOM). "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε περισσότερη πυρηνική ενέργεια, που δεν εκπέμπει τέτοια αέρια και δε συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη".

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της πυρηνικής βιομηχανίας, χάρη σ' αυτή την "ελκυστική οικονομική επιλογή" θα καταστεί δυνατό το 2050 να αποτραπεί η εκπομπή 7,6 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακος.

Η οργάνωση GREENPEACE αντέδρασε σ' αυτή την ενεργειακή "προσφορά" για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, επισημαίνοντας σε ειδικό φάκελο που έδωσε στη δημοσιότητα ότι η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί λύση στις κλιματικές αλλαγές. Η οργάνωση αναφέρεται ειδικότερα στη "γενική παρακμή" της πυρηνικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο (κανένα πυρηνικό εργοστάσιο δεν έχει κατασκευαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες τα 20 τελευταία χρόνια), την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, το πρόβλημα των ραδιενεργών αποβλήτων, τον κίνδυνο πυρηνικών ατυχημάτων και την προοπτική ανεξέλεγκτης διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Η επανάκαμψη του πυρηνικού λόμπι επιχειρείται ξανά. Αυτή τη φορά με "οικολογικό προφίλ" και άλλοθι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το αντιπυρηνικό κίνημα θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση, γιατί είναι γνωστό ότι τα πυρηνικά δεν αστειεύονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ