Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μόνο γενική παιδεία στο ενιαίο λύκειο

Ταξική διαλογή μέσα από ένα λύκειο για λίγους

Το ρόλο του "ενιαίου λυκείου" ως μηχανισμού ταξικής διαλογής έρχεται να ενισχύσει και το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας και περιγράφει ένα λύκειο για λίγους, για εκείνους που θέλουν και μπορούν να προχωρήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ για τους υπόλοιπους, η κυβέρνηση υπόσχεται... "αναβαθμισμένες ΤΕΣ". Επιβεβαιώνεται έτσι ότι το "ενιαίο λύκειο" που ετοιμάζει η κυβέρνηση καμία σχέση δεν έχει με το ενιαίο 12χρονο πολυτεχνικό σχολείο που ζητά το εκπαιδευτικό κίνημα και η κοινωνία.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα που θα ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά στην Α και Β Λυκείου και στη Γ τάξη από την 1 Σεπτέμβρη 1999, τα μαθήματα σε όλες τις τάξεις του λυκείου διακρίνονται σε μαθήματα γενικά και επιλογής. Στην Α Λυκείου,τα γενικά μαθήματα θα διδάσκονται 29 ώρες εβδομαδιαίως ενώ ο μαθητής θα παρακολουθεί υποχρεωτικά τουλάχιστον ένα μάθημα επιλογής διάρκειας 2 ωρών εβδομαδιαίως. Στη Β και Γ Λυκείου,πέρα από τα γενικά μαθήματα, εισάγονται και τα μαθήματα των τριών κατευθύνσεων, της θεωρητικής, θετικής και τεχνολογικής.Τα μαθήματα γενικής παιδείας διδάσκονται συνολικά 23 ώρες εβδομαδιαίως. Τα μαθήματα κατευθύνσεων διακρίνονται με τη σειρά τους σε υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές συνολικής διάρκειας 6 ωρών εβδομαδιαίως και επιλογής από τα οποία ο μαθητής είναι υποχρεωμένος να επιλέξει τουλάχιστον ένα διάρκειας 2 ωρών εβδομαδιαίως. Στη Γ Λυκείου,ειδικότερα, η τεχνολογική κατεύθυνση χωρίζεται σε δύο κύκλους, οι οποίοι με τη σειρά τους περιλαμβάνουν υποχρεωτικά μαθήματα και μαθήματα επιλογής. Ωστόσο, όπως δήλωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δε θα υπάρχουν σε όλα τα σχολεία όλα τα μαθήματα επιλογής, γεγονός που αυτόματα δημιουργεί ανισότητες ευκαιριών για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οπως προκύπτει, ο μαθητής από πολύ νωρίς θα πρέπει να επιλέξει ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει ενώ το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα διαπνέεται από πνεύμα "ευρωπαϊκής διάστασης της παιδείας", σύμφωνο με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι θα διδάσκονται μαθήματα όπως "ρίζες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού", "Νεότερη Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία" και όχι παγκόσμια, ενώ διαπνέεται από ένα "ελληνοχριστιανικό πνεύμα" καθώς Θρησκευτικά και Αρχαία Ελληνικά περιλαμβάνονται στα υποχρεωτικά μαθήματα.

Σε ό,τι αφορά την τεχνική εκπαίδευση, στην οποία γίνεται προσπάθεια να διοχετευτεί ο αριθμός των μαθητών που δεν επιθυμούν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς το "ενιαίο λύκειο" προσφέρει μόνο "γενικές γνώσεις υψηλού επιπέδου", όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, μελετάται να γίνει τριετής η φοίτηση στις Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές (ΤΕΣ) στην κατεύθυνση της "αναβάθμισής" τους, ενώ όπως δήλωσε, στους απόφοιτους των ΤΕΣ θα δίνεται η δυνατότητα να πάνε στο ενιαίο λύκειο και να συνεχίσουν τις σπουδές τους "υπό προϋποθέσεις". Εκανε λόγο και για προγράμματα μαθητείας που θα χρηματοδοτηθούν. Το ωρολόγιο πρόγραμμα, ωστόσο, αποτελεί ένα μόνο τμήμα του οικοδομήματος του "ενιαίου λυκείου" που θέλει να οικοδομήσει η κυβέρνηση υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου". Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να εκδώσει τα προεδρικά διατάγματα για την αξιολόγηση των μαθητών, ενώ μέσα στις επόμενες βδομάδες θα κοινοποιηθεί το προεδρικό διάταγμα για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, ενώ θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για το ωρολόγιο πρόγραμμα στα νυχτερινά λύκεια. Πιστή πάντα στην παράδοση που θέλει σοβαρά θέματα της παιδείας να ρυθμίζονται μέσα στο καλοκαίρι ή σε περίοδο γιορτών, και η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι μέσα στην επόμενη βδομάδα θα προωθήσει νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή, ενώ ήδη βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα των ΤΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ