Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕ
Με σχέση Δημοσίου Δικαίου οι προϊστάμενοι

Είναι ασυμβίβαστο να εργάζεται κάποιος με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου και να είναι προϊστάμενος μόνιμου δημοσίου υπαλλήλου. Την άποψη αυτή υποστήριξε κατά τη χτεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο σύμβουλος Δ. Μπριόλας και πρότεινε να κριθεί αντισυνταγματική η διάταξη (άρθρο 33 παρ. 6) του νόμου Πεπονή 2190/1994, που προβλέπει ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να τοποθετούνται ως προϊστάμενοι Διευθύνσεων, Τμημάτων και Γραφείων Τύπου του εξωτερικού.

Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο προσέφυγε η Ενωση Ακολούθων Τύπου και τέσσερις μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου Τύπου (πανεπιστημιακού επιπέδου ΠΕ 2), ζητώντας να ακυρωθεί η τότε απόφαση του υφυπουργού Τύπου του έτους 1994, που καθόριζε τα προσόντα των δημοσιογράφων και ειδικών επιστημόνων για την πρόσληψή τους στο υπουργείο Τύπου, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Ο εισηγητής Δ. Μπριόλας υποστήριξε ότι η επίμαχη διάταξη είναι αντίθετη με το άρθρο 103 του Συντάγματος και δεν μπορεί υπάλληλος με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου να είναι προϊστάμενος σε μόνιμο δημόσιο υπάλληλο και, μάλιστα, να ασκεί πειθαρχικό έλεγχο.

Σε περίπτωση που η διοίκηση, λόγω της φύσης των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Τύπου, θέλει να προσλαμβάνει συγκεκριμένα άτομα στο δημόσιο και να τους τοποθετεί προϊστάμενους, μπορεί να τους κάνει μετακλητούς με σχέση Δημοσίου Δικαίου. (Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σ' αυτή την περίπτωση οι αποδοχές είναι μικρότερες). Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε ν' αποφασίσει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ