Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καλλιτεχνική βιβλιοδεσία

Το βιβλίο είναι βασικό στοιχείο του πολιτισμού και η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία είναι η τέχνη που το ομορφαίνει, το συντηρεί και του προσδίδει μια μακρότερη χρονική διάρκεια. Στη χώρα μας, η βιβλιοδεσία, αν και έχει μακρόχρονη παράδοση που αρχίζει από τα βυζαντινά χρόνια, δεν έχει τύχει της αναγνώρισης που θα της άξιζε. Μία εικόνα της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας στην Ελλάδα, μας προσφέρει η έκθεση που φιλοξενείται μέχρι τις 30 Νοέμβρη στη "Στοά του Βιβλίου". Τη διοργανώνουν οι Φίλοι της Βιβλιοδετικής Τέχνης Ελλάδας, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, "σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες που καλύπτουν όλη την γκάμα της βιβλιοδετικής τέχνης, παραδοσιακή, σύγχρονη και μοντέρνα και είναι τόσο ικανοί, ώστε η Παγκόσμια Οργάνωση Φίλων της Βιβλιοδετικής Τέχνης (ARA), συμπεριέλαβε τη χώρα μας, τον Μάιο του 1996, ως το 5ο επίσημο μέλος της".

"Η βιβλιοδεσία τέχνης με την παρέμβασή της στη μορφή του βιβλίου, που δεν είναι μόνο η εξωτερική εμφάνιση, αλλά τα νήματα που οδηγούν βαθιά στη ραχοκοκαλιά του, αποπειράται να εκφράσει την πραγματικότητα του βιβλίου ως αντικειμένου σε μια αντίστιξη με δικούς της κανόνες, αισθητική και ύφος".

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Μπ. Αργυροπούλου, Δ. Βαλάση, Β. Βλάχου, Μ. Γαλάτη, Αν. Γανιάρη, Δ. Κουτσιάφτη, Φ. Μαρωνοπούλου, Β. Μαχαίρα. Σωτηριάδου, Ευαγ. Τζανετάτου, Χρ. Χαρισιάδη κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ