Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πλήρης ασυδοσία στη λειτουργία των καταστημάτων

Ακόμα κι αυτή τη "συμφωνία κυρίων" για το ωράριο - που υπογράφηκε τον περασμένο Φλεβάρη από μεγαλέμπορους, κυβέρνηση και την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων - και που απέχει πολύ από τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο εμπόριο, δεν εφαρμόζουν οι μεγαλέμποροι με την ανοχή της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στην ανακοίνωση καταδικάζεται η "προκλητική στάση της κυβέρνησης, που καλύπτει τη συνεχή καταστρατήγηση του ωραρίου από τη μεγαλοεργοδοσία - την καταπάτηση, δηλαδή, της συμφωνίας που αυτοί υπέγραψαν σε συνεργασία με την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ - και που δηλώνει τη διάθεσή της να προστατέψει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου".

Ο σύλλογος δηλώνει, τέλος, την απόφασή του να συνεχίσει τον αγώνα για ανθρώπινο ωράριο, για κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

Με αφορμή την πρόσφατη κινητοποίηση εργαζομένων της Χίου ενάντια στην ασυδοσία του σούπερ μάρκετ "Βερόπουλος", ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος έφερε στη Βουλή το θέμα της ασυδοσίας των μεγαλεμπόρων και της παραβίασης θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας.

Ο υπουργός ερωτάται τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να τηρηθεί η εργατική νομοθεσία, να χτυπηθεί η ασυδοσία των μεγαλεμπόρων, να προστατευτούν οι μικρές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε ευπαθείς περιοχές.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται: "Πρόσφατα στη Χίο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των ιδιωτικών υπαλλήλων και πολλών φορέων του νησιού. Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την ασυδοσία που επικρατεί στη λειτουργία των μεγάλων καταστημάτων, σούπερ μάρκετ κλπ. και, όπως τονίστηκε, οι εργοδότες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και την εργατική νομοθεσία και τις ομόφωνες αποφάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Χίου.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, αυτή η κατάσταση δεν επικρατεί μόνο στα μεγάλα πολυκαταστήματα της Χίου, αλλά είναι γενικευμένη σε όλη τη χώρα. Η τρομοκρατία, οι απειλές, οι εκβιασμοί, τα χαμηλά μεροκάματα κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις, η απαράδεκτη συμπεριφορά προς τους υπαλλήλους, οι "παρενοχλήσεις" προς τις γυναίκες εργαζόμενες, οι διώξεις για συνδικαλιστική δράση ενάντια σε όποιον αντιτίθεται στο διαβόητο "διευθυντικό" δικαίωμα - δηλαδή στην ασυδοσία του εργοδότη - είναι μια πραγματικότητα, που οι Επιθεωρήσεις Εργασίας είναι αδύνατο να μη γνωρίζουν, εκτός κι αν θέλουν να κάνουν τα στραβά μάτια.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και κρίσιμα και αφορούν την υπεράσπιση θεμελιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη σωτηρία των μικρών καταστημάτων από την ασύδοτη δράση των μεγαλοκαταστηματαρχών".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ