Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Πρόγραμμα εξυπηρέτησης της νέας δομής του ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΕΕΔΥΕ

Την όλο και πιο φανερή μετατροπή της χώρας σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ),με αφορμή την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) σχετικά με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που γίνεται δήθεν για τον "εκσυγχρονισμό" των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ καλεί το λαό σε συντονισμένες πρωτοβουλίες για τη ματαίωσή του.

Η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ έχει ως εξής:

"Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για αγορά 170 γερμανικών αρμάτων μάχης εντάσσεται στην υλοποίηση του γνωστού εξοπλιστικού προγράμματος με την ονομασία: "Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων" (ΕΜΠΑΕ) που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση για την περίοδο 1996-2000 και θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό πάνω από 4 τρισ. δρχ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εξυπηρετεί τη Νέα Επιθετική Στρατηγική του ΝΑΤΟ, το οποίο πριν δύο χρόνια αποφάσισε τον "εκσυγχρονισμό" και την ανανέωση των οπλικών συστημάτων των χωρών που βρίσκονται "σε κρίσιμες για τη συμμαχία περιοχές".

Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος συνδέεται και με την αλλαγή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα με την απόφαση μετατροπής του Β' Σώματος Στρατού σε Ταξιαρχία Ταχείας Επέμβασης.

Είναι λοιπόν φανερό ότι ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει 4 τρισ. δρχ. για να μετατραπεί η Ελλάδα σε προκεχωρημένη ΝΑΤΟική βάση και ο ελληνικός στρατός σε διμοιρία του ΝΑΤΟ.

Ο επικαλούμενός "κίνδυνός εξ ανατολών" αποτελεί το πρόσχημα και αναδεικνύει για μια ακόμα φορά το ερώτημα: "τι χρειάζεται η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ εφ' όσον δεν προστατεύει τη χώρα από τις επιθετικές βλέψεις ενός συμμάχου". Αλλωστε, ο χορός του παραλογισμού των εξοπλισμών ακολουθείται και από την Τουρκία. Το αποτέλεσμα είναι και οι δύο λαοί να βρίσκονται αιχμάλωτοι αυτής της αδιέξοδης λογικής, να είναι στην πρώτη θέση στις στρατιωτικές δαπάνες μεταξύ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και να θησαυρίζουν οι πολυεθνικές πολεμικές βιομηχανίες.

Η ΕΕΔΥΕ για μια ακόμα φορά εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην υλοποίηση των "ΝΑΤΟικών" εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η χώρα μας θα αποκτήσει τη δυνατότητα της χάραξης εθνικής αμυντικής πολιτικής μόνο όταν απομακρυνθούν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και αποδεσμευτούμε από το ΝΑΤΟ. Μιας πολιτικής που θα στηρίζεται στο λαό, ενάντια στα σχέδια της Νέας ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί όλες τις Επιτροπές Ειρήνης και τον ελληνικό λαό να αναλάβουν πρωτοβουλίες και συντονισμένες δραστηριότητες, προκειμένου να ματαιωθεί η υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ