Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Προωθείται η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου

Παρέμβαση - καταγγελία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στο Ευρωκοινοβούλιο

Την προκλητική επιχείρηση υποβάθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, γενίκευσης της μερικής απασχόλησης και των άτυπων μορφών απασχόλησης, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Θεωνάς παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με τη συμφωνία - πλαίσιο που υπέγραψαν οι ευρωπαϊκές εργοδοτικές οργανώσεις και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για την εργασία μερικής απασχόλησης, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα ως υπεύθυνες τις γενικές κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι "η εισηγήτρια έθεσε πολύ εύστοχα τα προβλήματα που άμεσα ή έμμεσα προκαλεί η συμφωνία που υπογράφτηκε από τους φορείς των ευρωπαϊκών οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων και η οποία πάει το θέμα που αφορά, πολύ πιο πίσω από τις ρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ή και εφαρμόζουν ορισμένα κράτη - μέλη", επισήμανε ότι "μπροστά μας έχουμε δύο πλευρές του ίδιου προβλήματος με τεράστιες επιπτώσεις στους όρους ζωής και εργασίας των εργαζομένων. Αφ' ενός μια ολόκληρη επιχείρηση γενίκευσης της μερικής απασχόλησης και μια ολόκληρη γκάμα άτυπων μορφών απασχόλησης με κύριο υπεύθυνο τις γενικές κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Ενωσης".

"Αφ' ετέρου, συνέχισε ο Γ. Θεωνάς, έχουμε την προκλητική υποβάθμιση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων που αφορούν τους μερικά απασχολούμενους αλλά και όλες τις άτυπες μορφές εργασίας που οδηγούν εκατομμύρια εργαζόμενους στο έλεος του εργοδότη, με δραματικές περικοπές στους μισθούς, στις άδειες, στα επιδόματα, στα ωράρια και στην κοινωνική ασφάλιση. Καλούνται δηλαδή οι εργαζόμενοι με την απαράδεκτη αυτή μεταχείριση και με τη γενίκευση της φτώχειας, να σηκώσουν το βάρος της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου".

"Είναι φανερό, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, πως οι περιβόητοι "κοινωνικοί εταίροι" ανέλαβαν τεράστιες ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους, υπογράφοντας μια συμφωνία που κάθε άλλο παρά καλύπτει ή προωθεί τα δικαιώματα των εργαζομένων με μερική απασχόληση. Αντίθετα, η υπογραφείσα συμφωνία προωθεί στην πράξη την εργοδοτική ασυδοσία μέσα στο πλέγμα των εξαιρέσεων που προβλέπει. Είναι επίσης φανερό ότι η ΕΕ δεν απαλλάσσεται των δικών της τεράστιων ευθυνών, προωθώντας μια νομική βάση που υποβαθμίζει και δεν προωθεί τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων".

"Είναι συνεπώς ανάγκη να προωθήσουν μέτρα προάσπισης αυτών που παρά ταύτα θα εργάζονται σε συνθήκες μερικής ή άτυπης απασχόλησης. Δεν μπορεί, κατέληξε ο Γ. Θεωνάς, οι εργαζόμενοι να γίνονται τα θύματα του παγκόσμιου ανταγωνισμού και των κερδοσκοπικών κινήσεων του μεγάλου κεφαλαίου".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ