Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα 'ταν περίεργο

Θα 'ταν περίεργο ένας επαγγελματίας αντικομμουνιστής, όπως ο Κούλογλου, να άφηνε ανεκμετάλλευτη την επέτειο του Πολυτεχνείου και να μην προσπαθήσει να συκοφαντήσει αυτούς που είναι μόνιμα στο στόχαστρό του, τους κομμουνιστές, το κομμουνιστικό κίνημα, τη ραχοκοκαλιά, δηλαδή του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Και θα 'ταν περίεργο, γιατί ο ίδιος όπως και οι πάτρωνές του γνωρίζουν πολύ καλά ότι οποιοδήποτε κίνημα αντίστασης στον ιμπεριαλισμό, χωρίς και, πολύ περισσότερο, ενάντια στο κομμουνιστικό κίνημα, πολύ εύκολα αφομοιώνεται από το σύστημα. Χωρίς τους κομμουνιστές, το όποιο ανατρεπτικό περιεχόμενο έχει ένα παρόμοιο κίνημα, εύκολα ευνουχίζεται, το ίδιο εκφυλίζεται και γίνεται ακίνδυνο για το καπιταλιστικό σύστημα.

***

Ετσι, λοιπόν, για μια ακόμα φορά ο Κούλογλου κατέφυγε στις 17 Νοέμβρη σε ένα προκλητικό αλλά και έντεχνο αντικομμουνισμό, με το έκτακτο "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" της ΝΕΤ.

Στο "κατασκεύασμά" του ο Κούλογλου αναφέρεται στο Βιετνάμ, στη Χιλή του Αλιέντε, στον Τσε, στο Μάη του '68, στο αντιδικτατορικό κίνημα του Μεξικού κλπ. Δείχνει τον πραγματικό ρόλο των Αμερικανών μέσα από τα εγκλήματά τους, δημιουργώντας αρχικά στον τηλεθεατή την εντύπωση ότι πράγματι έχουμε να κάνουμε με ένα αντικειμενικό ρεπορτάζ.

***

Στην πορεία, όμως, του ρεπορτάζ φαίνεται καθαρά ο πραγματικός στόχος του Κούλογλου, που δεν είναι άλλος παρά η παραχάραξη της αλήθειας, η κατασυκοφάντηση του κομμουνιστικού κινήματος. Φαίνεται καθαρά η αντικομμουνιστική "τέχνη" του.

Με προκλητικό τρόπο εξομοιώνει τους κομμουνιστές, το κομμουνιστικό κίνημα, με τους Αμερικανούς. Βάζει στην ίδια μοίρα τα εγκλήματα των Αμερικανών με την αντεπανάσταση του '68 στην Τσεχοσλοβακία, που οι ίδιοι οι Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί προώθησαν με τις μυστικές τους υπηρεσίες.

Εξυμνεί τον πρωτεργάτη της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην Τσεχοσλοβακία, Ντούμπτσεκ, θριαμβολογώντας "για τα μέτρα φιλελευθεροποίησης που προώθησε" (Ετσι ονομάζει τα μέτρα ανατροπής του σοσιαλισμού, που προώθησε η CIA και επιχείρησε να υλοποιήσει ο Ντούμπτσεκ).

***

Με τη συνηγορία των πρώην συντρόφων τους στο ΕΚΚΕ Π. Στάγκου και Στ. Κατσαρού, ο Κούλογλου πλασάρει ουσιαστικά το πιο γνωστό τροπάρι της πιο μαύρης αντίδρασης περί κόκκινου και μαύρου φασισμού.

Αξιος ο μισθός του. Ξέχασε όμως κάτι να πει στο ρεπορτάζ του: Την κατάληξη που είχαν διάφοροι "υπερεπαναστάτες", όπως ο Κον Μπετίτ του γαλλικού Μάη, που τον εξύμνησε προχτές. Κατάληξη που έχει και ο ίδιος ο Κούλογλου και που δεν είναι άλλη παρά η μετατροπή τους σε πλασιέ των πιο αντιδραστικών μηνυμάτων της αστικής τάξης.

Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ