• Χωρίς φόρους και με αυξήσεις στους μισθούς, ο τόπος δε θα πάει μπροστά!
  • - Σε ένα άνευ προηγουμένου κήρυγμα λιτότητας και αμετανόητης αντιλαϊκής εμμονής, εξελίχθηκε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, υπό την αιγίδα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Ο Κ.... - 1997-11-19 00:00:00.0"/>
  • Χωρίς φόρους και με αυξήσεις στους μισθούς, ο τόπος δε θα πάει μπροστά!
  • - Σε ένα άνευ προηγουμένου κήρυγμα λιτότητας και αμετανόητης αντιλαϊκής εμμονής, εξελίχθηκε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, υπό την αιγίδα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Ο Κ.... - 1997-11-19 00:00:00.0" /> Επί "πτωμάτων" η πορεία προς την ΟΝΕ! | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 7
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
    Επί "πτωμάτων" η πορεία προς την ΟΝΕ!
    • Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η "σύγκλιση" με την ΕΕ
    • Χωρίς φόρους και με αυξήσεις στους μισθούς, ο τόπος δε θα πάει μπροστά!

    Σε ένα άνευ προηγουμένου κήρυγμα λιτότητας και αμετανόητης αντιλαϊκής εμμονής, εξελίχθηκε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, υπό την αιγίδα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Ο Κ. Σημίτης,λίγες μόλις μέρες μετά την κατάθεση του χειρότερου προϋπολογισμού της μεταπολίτευσης, ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας απέναντι στα λαϊκά στρώματα.

    Πολυετής λιτότητα!

    Δε μας ενδιαφέρει αν αντιδρούν, δε μας ενδιαφέρει αν δυσανασχετούν. Εμείς ένα στόχο έχουμε, την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και έτσι θα προχωρήσουμε, ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού, αναφερόμενος στη δυσφορία που προκάλεσε η ανακοίνωση της οικονομικής πολιτική της κυβέρνησης για το 1998! Εκεί, όμως, που ο Κ. Σημίτης διέπρεψε σε αντεργατικό οίστρο, ήταν η διακήρυξή του πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει πολυετή λιτότητα,αφού, όπως είπε, "η δημοσιονομική σταθεροποίηση συνεπάγεται πολυετή προσπάθεια"!

    Μέσα σε αυτό το κλίμα κυνισμού και αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ο επικεφαλής της νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας, που σαρώνει τη χώρα, δε θα μπορούσε να κρύψει τι είναι εκείνο που υποκινεί τις κυβερνητικές επιλογές: "Παρά τις πιθανές αντιδράσεις, παρά τις πιθανές διαμαρτυρίες, θα συνεχίσουμε για να πείσουμε τις διεθνείς αγορές... για να σηματοδοτήσουμε προς τις διεθνείς αγορές ότι θα ακολουθήσουμε πιστά τη μέχρι τώρα πολιτική μας" (!), ξεκαθάρισε εκ προοιμίου ο Κ. Σημίτης. Και το 1985 όταν επέβαλα το "σταθεροποιητικό πρόγραμμα" υπήρξε... "κλαυθμός και οδυρμός" από τον Τύπο, αλλά εμείς προχωρήσαμε, συνέχισε ο πρωθυπουργός, φτάνοντας στα όρια της απρέπειας, στον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το "φτάνει πια" των λαϊκών στρωμάτων. Μιλώντας στον ίδιο ξέφρενο ρυθμό αντιλαϊκής πρόκλησης, δήλωσε ότι "η σημερινή αντίδραση δεν αποτελεί εξαίρεση... Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς, είναι η είσοδος στην ΟΝΕ".

    Εφτασε, μάλιστα, μέχρι του σημείου να δηλώσει ότι η εθελόδουλη τακτική απέναντι στην Κομισιόν ισοδυναμεί με τις "βέλτιστες λύσεις για τη χώρα", οι οποίες "δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν χωρίς φόρους και με αύξηση μισθών"... λόγω της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας! Την ίδια όμως ώρα, ομολογούσε ότι "οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν σημαντικά κέρδη",κάτι που απέδωσε στην έμφαση που έδωσε η κυβέρνηση στην ενίσχυση των... υποδομών. Προς τους τελευταίους, δε, δεσμεύτηκε ότι επ' ουδενί θα μεταβληθεί η οικονομική πολιτική, ενώ όσον αφορά τη συναλλαγματική κρίση και τις εσωτερικές επιπτώσεις, απέκλεισε υποτίμηση της δραχμής.

    Ο,τι πει η ΕΕ

    Ενδεικτική της κυβερνητικής επιτάχυνσης στον τομέα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, ήταν η απάντηση του Κ. Σημίτη στις αιτιάσεις για "καθυστερήσεις" στις ιδιωτικοποιήσεις. "Αυτή την πολιτική (σ.σ.: των ιδιωτικοποιήσεων) θα τη συνεχίσουμε και θα την επεκτείνουμε", εγγυήθηκε προς τους σφετεριστές του δημόσιου πλούτου.

    Σε μια δε αποστροφή του λόγου του, ήταν κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικός σχετικά με το ποιος κυβερνάει τον τόπο: "Ο,τι έχουμε κάνει, το έχει επικυρώσει η ΕΕ", υπερηφανεύτηκε ο πρωθυπουργός! Ακολούθως, μάλιστα, διατύπωσε την ακόλουθη... απορία: "Γιατί εμείς να κάνουμε διαφορετικά και λιγότερα πράγματα από τους άλλους; Τα ίδια κάνουν Γάλλοι, Βρετανοί κλπ. στην ΕΕ"!

    Ομως ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να καταφύγει για μια ακόμα φορά και στον απροκάλυπτο εμπαιγμό. Στόχος του προϋπολογισμού, ισχυρίστηκε, είναι "η συνέχιση της προσπάθειας για κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή" (! ), που προφανώς θα επιτευχθεί με την επιβολή επιπλέον φόρων της τάξης του 1 τρισ. δραχμών... Οσο για τους συνταξιούχους, αντί οποιασδήποτε αυτοκριτικής για την ανέχεια, στην οποία τους έχει εξαναγκάσει η κυβέρνηση, ανέφερε ότι "έχουμε κάνει βήματα που άλλες κυβερνήσεις δεν είχαν κάνει" για τη φροντίδα τους... Ας σημειωθεί ότι ο κ. Σημίτης είναι "κληρονόμος" της ίδιας κυβέρνησης που ξυλοκοπούσε τους συνταξιούχους πριν δυο χρόνια έξω από το Μαξίμου.

    "Χαιρετίζουμε" τον
    Χόλμπουργκ...

    Αυτός ο άκρως επιθετικός για τους εργαζόμενους πρωθυπουργικός λόγος δε θα μπορούσε παρά να συνοδευτεί και από τις μόνιμες υποκλίσεις απέναντι στους υπερατλαντικούς "συμμάχους". Αυτή τη φορά, ο Κ. Σημίτης δεν ευχαρίστησε ευθέως τους Αμερικάνους, αλλά ήταν περισσότερο περιφραστικός. Εφόσον οι ΗΠΑ επιτεθούν στον Περσικό Κόλπο, είπε, "εμείς θα κάνουμε ό,τι αποφασίσει ο ΟΗΕ",θυμίζοντας την προηγούμενη εμπλοκή της χώρας μας το '91 στους γκανγκστερικούς τυχοδιωκτισμούς. Οσο για την αμερικανόπνευστη διχοτόμηση της Κύπρου, επιχείρηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω των "πρωτοβουλιών" Χόλμπουργκ, ο πρωθυπουργός το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι η κυβέρνησή του "χαιρετίζει κάθε προσπάθεια που κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ" για το ζήτημα...

    Πιστός στη λογική του ευρω-ατλαντισμού, εμφανίστηκε και πάλι ως ο "κομφερασιέ" του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια. "Είμαστε υπέρ της ένταξης των γειτονικών χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ", είπε για να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι μπορεί για να αιχμαλωτιστούν και οι γειτονικοί λαοί στα δόκανα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

    Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός ήταν μονότονος στους εκθειασμούς της αμερικανόπνευστης πολιτικής της "βήμα προς βήμα" προσέγγισης. Αφού επισήμανε ότι όταν υπάρξει δυνατότητα θα ξανασυναντηθεί με τον Γιλμάζ, επιχείρησε να επιδείξει... αποφασιστικότητα, ζητώντας από την Τουρκία να αποδεχτεί τη δικαιοδοσία της Χάγης και να προβεί σε "κινήσεις και δεσμεύσεις", που θα δηλώνουν σεβασμό στο "σύστημα αξιών" της ΕΕ, ώστε να καμφθούν οι ελληνικές αντιρρήσεις για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Σχετικά με τη μεθαυριανή άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, όπου θα τεθεί θέμα συμμετοχής της Αγκυρας σε ενδεχόμενη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη με τις προς ένταξη χώρες, η κυβέρνηση θα προσέλθει με "γραμμή άμυνας" να μην διεξαχθεί η διάσκεψη. Πάντως, "βέτο" δεν προβλέπεται να τεθεί, αφού, όπως είπε, πρόκειται για "άτυπη συνάντηση".

    Τέλος, και σχετικά με το Σκοπιανό, ανέφερε ότι η κυβέρνηση "το έχει υπόψη της" και θα μεταβεί στη γειτονική χώρα όταν λυθεί η υπόθεση του ονόματος.


    Κορυφή σελίδας
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ