Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κείμενο ... συνθηκολόγησης

Συμφωνία - κατόπιν εορτής - για τη στρατιωτική αποστολή της Ελλάδας στην Αλβανία ψηφίστηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Συμφωνία - μπούσουλας, για μελλοντικές επεμβάσεις στην Αλβανία, αλλά και συμφωνία στήριξης της λογικής των στρατιωτικών παρεμβάσεων της ΕΕ σε τρίτες χώρες, ψηφίστηκε χτες από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Πρόκειται για τη συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία, που ρυθμίζει (έστω... κατόπιν εορτής) τα θέματα της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής στη γειτονική χώρα. Τη συμφωνία και αυτά που συνεπάγεται καταδίκασε με έντονο τρόπο το ΚΚΕ.

Ο Μπ. Αγγουράκης

Παρεμβαίνοντας σχετικά με τη συμφωνία, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης χαρακτήρισε τα όσα προβλέπονται "κείμενο συνθηκολόγησης", αναφερόμενος ενδεικτικά σε συγκεκριμένα άρθρα, στα οποία προβλέπεται ότι η Αλβανία υποχρεούται να παραδώσει στις δυνάμεις που βρίσκονται στο έδαφός της στρατιωτικούς χάρτες των Ενόπλων Δυνάμεών της! Ο βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε ευθέως το ερώτημα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, γιατί η σύμβαση αυτή έρχεται για κύρωση όταν δεν έχει γίνει το ίδιο με άλλες σχετικές συμβάσεις, χωρίς όμως να πάρει απάντηση. Κατέληξε επισημαίνοντας ότι προκύπτει με σαφήνεια πως η επέμβαση στην Αλβανία ουδεμία σχέση είχε με αποστολή "ανθρωπιστικής βοήθειας", αντιθέτως η ελληνική στρατιωτική αποστολή "ήταν δύναμη καταστολής".

ΕνδοΠΑΣΟΚικές αντιδράσεις

Με σαφείς εθνικιστικές αναφορές ο Στ. Παπαθεμελής επέκρινε την ηγεσία του ΥΠΕΞ για "μονομερείς παροχές" στην Αλβανία εκ μέρους της Ελλάδας, ζητώντας να επιλυθεί το θρησκευτικό ζήτημα, που υπάρχει με τη δημιουργία Εκκλησίας της Αλβανίας. Επίσης ο Χ. Σπυριούνης υποστήριξε ότι σε σχέση με την ελληνική μειονότητα "οδηγούμαστε σε ειρηνικό εξανδραποδισμό", αφού "οι Αλβανοί είναι από την ιστορία αγνώμονες".

Απαντώντας ο Γ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι η αποστολή στην Αλβανία ήταν "μια επένδυση για την Ελλάδα", κάνοντας λόγο για κλίμα πλήρους αποκατάστασης σε όλα τα επίπεδα των σχέσεων των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ