Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσπάθησαν να στήσουν "σκηνικό επεισοδίων"

Στο κενό έπεσε και φέτος - όπως και πέρυσι - η προσπάθεια δημιουργίας επεισοδίων στο Πολυτεχνείο και τους γύρω δρόμους, που όπως συνέβαινε στο παρελθόν, θα έδινε την αφορμή στις δυνάμεις καταστολής να επέμβουν και να μετατρέψουν το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο μάχης, το γνωστό "τηλεοπτικό σκηνικό".

Παρά τις λυσσασμένες προσπάθειες, της ύποπτης για το ρόλο της "Πρωτοβουλίας για Ανοιχτό - Ζωντανό - Αγωνιστικό Πολυτεχνείο", να εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής για περιφρούρηση του χώρου του ΕΜΠ, αλλά και μια περίεργη έκρηξη (δύο γκαζάκια), σε πολυκατοικία της οδού Στουρνάρη, δεν κατέστη τελικά δυνατό να παραμείνει μέσα στο χώρο το, συνηθισμένο γι' αυτές τις περιπτώσεις, συνονθύλευμα πρακτόρων - επαγγελματιών του λεγόμενου αναρχικού χώρου - χούλιγκαν, αλλά και κάποιων νέων που θεωρούν ότι εκείνη τη στιγμή "κάνουν επανάσταση". Τρεις ημέρες, η "Πρωτοβουλία" αυτή, διακινώντας μια κατάπτυστη ανακοίνωση, από την οποία απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στην εξέγερση του Νοέμβρη '73, αλλά υπήρχε μπόλικος χυδαίος αντικομμουνισμός, προσπαθούσε να κρατήσει τη νύχτα ανοιχτές τις πόρτες του ΕΜΠ. Σάββατο και Κυριακή κάλεσε σε "συνέλευση" στις 10 μ.μ. και 7 μ.μ. αντίστοιχα. Χτες τέτοια "συνέλευση" έγινε στις 11 π.μ., όπου αποφάσισαν να "καταλάβουν" το χώρο της κεντρικής πύλης για να την κρατήσουν ανοιχτή, πράγμα που έκαναν από τη 1 μ.μ. περίπου.

Ω, του θαύματος, στις 3:50 μ.μ. και ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι ομιλίες στο χώρο του Πολυτεχνείου, τέσσερα Πυροσβεστικά έφτασαν στη γωνία Στουρνάρη και Πατησίων. Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας, στη Στουρνάρη 49, όπου στεγάζεται γραφείο του Γιάννου Παπαντωνίου, "έσκασαν" δύο γκαζάκια. Αμέσως, μια ομάδα όχι παραπάνω από 10 κουκουλοφόρους επιτέθηκαν στους πυροσβέστες και άρχισαν να προκαλούν φθορές στα οχήματα. Αν δεν εκδιώκονταν αμέσως από όσους βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην Πατησίων, περιμένοντας να αρχίσει η πορεία, η εξέλιξη θα ήταν απρόβλεπτη, καθώς ήδη τα ΜΑΤ κατέβαιναν τη Στουρνάρη, πετώντας τις "κροτίδες εκφοβισμού", οι οποίες προηγούνται των δακρυγόνων. Μια σύγκρουση εκείνη τη στιγμή, μπορούσε να εξελιχθεί σε εκτεταμένη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής. Βέβαια, οι κουκουλοφόροι βρήκαν καταφύγιο στην κεντρική είσοδο του ΕΜΠ, όπου βρίσκονταν οι υπέρμαχοι του "ανοιχτού Πολυτεχνείου", απ' όπου προκαλούσαν τους συγκεντρωμένους, με βρισιές, χειρονομίες, αλλά και πετώντας εναντίον τους πέτρες, μπουκάλια και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πολυκατοικία όπου έγινε η έκρηξη, στεγάζονται κυρίως γραφεία, τα οποία εκείνη την ώρα είχαν κλείσει, ενώ η κεντρική είσοδος ήταν κλειδωμένη από τα συνεργεία δύο τηλεοπτικών σταθμών που είχαν εγκατασταθεί στον 6ο όροφο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το συγκεκριμένο σημείο και τη στιγμή που επιλέχτηκαν για την έκρηξη, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την ταυτότητα εκείνων που βρίσκονται πίσω από τέτοιες ενέργειες...

Τελικά, μια μεγάλη ομάδα από αυτούς που βρίσκονταν μέσα στο Πολυτεχνείο και έλεγχαν την κεντρική είσοδο, αποχώρησε σχηματίζοντας ένα μπλοκ που ακολούθησε την πορεία. Μια άλλη ομάδα από 150 άτομα περίπου παρέμενε και αποχώρησε στις 5:25 μ.μ., οπότε έκλεισε και η πόρτα. Παρέμειναν όμως στην Πατησίων και άρχισαν να πετάνε διάφορα αντικείμενα μέσα στο Πολυτεχνείο και να στήνουν οδοφράγματα, για να προκαλέσουν επίθεση των ΜΑΤ, όπως και έγινε. Τα αμέσως επόμενα λεπτά έγιναν 17 συλλήψεις, σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας (Δραγατσανίου, Πλάκα, Ριζάρη, Μητροπόλεως και αλλού). Οι 16 από αυτούς θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα με διάφορες κατηγορίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ