Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - 24 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Σταθερά στο δρόμο του Νοέμβρη

Μέγα πλήθος και πάθος, με έντονα τα αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

Το Πολυτεχνείο ζει. Το μέγεθος και ο παλμός της χτεσινής πορείας είναι η πρώτη απόδειξη. Τα συνθήματα και το πάθος των πορευομένων είναι η δεύτερη. Το Πολυτεχνείο ζει. Μετά από 24 χρόνια, ήταν χιλιάδες αυτοί, που και χτες ξεκίνησαν από το ματωμένο προαύλιο του Πολυτεχνείου, για να φτάσουν έξω από την αμερικανική πρεσβεία, φωνάζοντας: "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" και "Αμερικάνοι φονιάδες των λαών". Συνθήματα επίκαιρα και σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε...

"Το Πολυτεχνείο ζει". Το βροντοφώναξαν ξανά χτες χιλιάδες νέοι - φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές - που βάδισαν ειρηνικά το δρόμο του αγώνα, δίνοντας ταυτόχρονα τη δική τους προοπτική: "Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία". Το τραγούδησαν τα "νιάτα" του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, που για μια ακόμα χρονιά συγκίνησαν με την παρουσία τους. "Θέλουμε ελεύθερη εμείς την πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά...", ακούστηκε και ξανακούστηκε ο στίχος απ' τη Σταδίου έως και έξω απ' την αμερικανική πρεσβεία.

"Το Πολυτεχνείο ζει". Φαινόταν στα βλέμματα των εργατών, των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των οικοδόμων, που με υψωμένη τη γροθιά φώναξαν: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". Φαινόταν στην παρουσία των φοιτητών εκείνης της εποχής, στους μεσήλικες, που δε συμβιβάστηκαν, που δεν επέλεξαν την "εύκολη λύση". Στους ανθρώπους, που ακόμα αγωνίζονται για τις μεγάλες ιδέες του σοσιαλισμού και της αντίστασης. Οσο για τα μπλόκα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τι να πει κανείς; Για για ακόμα χρονιά, εντυπωσίασαν για το μέγεθος και το πάθος τους, για τη ζωντάνια και τη μαχητικότητά τους.

Παρόντες και φέτος στην πορεία του Πολυτεχνείου ήταν οι οργανώσεις του Κινήματος Ειρήνης, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Προοδευτική Ενωση Μητέρων, φοιτητές της Κύπρου, αλλά και Κούρδοι αγωνιστές. Εντυπωσιακή η παρουσία των μικρών παιδιών των Κούρδων, τα οποία, ντυμένα με παραδοσιακές στολές, χόρευαν συνεχώς και τραγουδούσαν για την πατρίδα τους. Το σύνθημα "Λευτεριά, λευτεριά, λευτεριά στο Κουρδιστάν", ήταν αυτό που κυριάρχησε στα μπλόκα τους.

Η κεφαλή της πορείας

Οι φοιτητές, μέλη της ΕΦΕΕ, κρατώντας την αιματοβαμμένη από κείνη τη μέρα του Νοέμβρη του '73 ελληνική σημαία, βρίσκονταν στην κεφαλή της πορείας. Με το σύνθημα "Αδέλφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε", ξεκίνησε η πορεία, στις 4 και τέταρτο το απόγευμα.

Λίγα μέτρα πιο πάνω, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά, έγινε η πρώτη στάση. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών άφησαν ένα κόκκινο γαρίφαλο, φόρο τιμής στον αγωνιστή Σωτήρη Πέτρουλα,που δολοφονήθηκε τον Ιούνη του 1966 σε εκείνο ακριβώς το σημείο. "Ζει, ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη, μας οδηγεί", ήταν το σύνθημα που ακούστηκε.

Αμέσως μετά, η πορεία σταμάτησε και πάλι, στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Βασιλίσσης Σοφίας. Εκεί οι διαδηλωτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τους δύο νέους, τον Ιάκωβο Κουμή και τη Ματίνα Κανελλοπούλου,που δολοφονήθηκαν στην πορεία του Πολυτεχνείου το 1980.

Σ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, οι φοιτητές της ΕΦΕΕ τραγουδούσαν: "Πότε θα κάνει ξαστεριά", "Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλιά πολλή", "Ελάτε αδέρφια να βγούμε στους δρόμους"... Και φώναζαν: "Φασισμός, ρατσισμός, της γενιάς μας ο εχθρός", "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία", "Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός"...

Οταν η πορεία έφτασε έξω από την αμερικανική πρεσβεία, οι επικεφαλής συνέχιζαν να φωνάζουν τα ίδια συνθήματα. Αμέσως μετά, τραγούδησαν τον Εθνικό Υμνο, δίπλωσαν τη ματωμένη σημαία και έδωσαν την υπόσχεση: "Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία".

Οι φοιτητές

"Ενα, δύο, τρία... πολλά Πολυτεχνεία", ήταν το σύνθημα. "Η εξέγερση τώρα αρχίζει", ήταν η υπόσχεση. Και "ήρθε" να προστεθεί η καταδίκη των φασιστών, της "νέας τάξης", των εκσυγχρονιστών, των Αμερικανών. Το αίτημα για "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία". Με μια φωνή, με σφιχτά πιασμένα τα χέρια και γεμάτοι οργή - που δεν έλειψε ούτε χτες - για τα αδικαίωτα οράματα αυτών που εξεγέρθηκαν 24 χρόνια πριν, οι φοιτητές της Αθήνας έδωσαν, στη χτεσινή πορεία, δυναμικό "παρών". Φοιτητές από το Πολυτεχνείο, την Ιατρική, το Φυσικομαθηματικό, την Οδοντιατρική, την ΑΣΟΕΕ, τη Φιλοσοφική, τη Γεωπονική, τα τμήματα - Πολιτικό, Οικονομικό και Νομικό - της Νομικής Σχολής, αλλά και μαθητές σχολείων, όρθωσαν τα πανό και τη φωνή τους, καλώντας: "Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι. Ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλι". "Φοιτητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά". Στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα: "Ο νόμος Αρσένη για την Παιδεία θα πέσει απ' της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία". Διάσπαρτα στην πορεία ήταν και τα πανό μαθητών λυκείων, που καλούσαν: "Μην κοιμάστε, στις επάλξεις". "Εμπρός...".

Τα πανό των φοιτητών, με πρώτο αυτό των γενικών συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων Πολυτεχνείου "Να τσακίσουμε τη χούντα των εκσυγχρονιστών", "έβλεπαν" αυτό των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που βροντοφώναζαν, με περίσσια πυγμή, "ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Πολυτεχνείο". Που πορεύονταν ακούραστα στον ήχο του συνθήματος "Τα οράματα του ΕΑΜ επίκαιρα όσο ποτέ". Που ζητούσαν, να "απαιτήσει τώρα η κυβέρνηση το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις από τη Γερμανία". Που καταδίκαζαν τους "φονιάδες των λαών, Αμερικάνους". Λίγο πιο πίσω, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών '67 - '74 διαδήλωνε το δρόμο του αγώνα: "Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος".

Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι

"Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια", "Οχι στις αμερικανοΝΑΤΟικές επεμβάσεις", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" ήταν το μήνυμα - σύνθημα, που δυνάμωνε συνεχώς, καθώς η πορεία έφτανε στην αμερικανική πρεσβεία. Ενα μήνυμα που κυριάρχησε στα πανό των Επιτροπών Ειρήνης από διάφορες περιοχές της Αθήνας, της ΕΕΔΥΕ και της ΠΕΔΥΕ, της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", δηλώνοντας την επικαιρότητα του αντιιμπεριαλιστικού περιεχομένου της εξέγερσης του Νοέμβρη. Ενα μήνυμα, που συνοδευόταν από την αναγκαιότητα η "νεολαία να μην υποταχθεί, "η νέα τάξη θα ανατραπεί". Δίπλα τους, οι γυναίκες έδιναν το δικό τους "παρών". Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας και τα πανό τους, ήταν εκεί. Εκεί ήταν και η ΟΛΜΕ, διαδηλώνοντας με πανό "Το Πολυτεχνείο εμπνέει τους αγώνες μας για δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία".

Πενιχρή, ανάλογη, τελικά, των ευρύτερων πολιτικών προσανατολισμών τους, ήταν η συμμετοχή αντιπροσωπειών της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, του "ΣΥΝ" και του ΔΗΚΚΙ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η μεγαλύτερη αντιιμπεριαλιστική πορεία των τελευταίων ετών(2019-11-19 00:00:00.0)
Αγωνιστικός εορτασμός σε όλη τη χώρα(2009-11-18 00:00:00.0)
Φοιτητές, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά(2009-11-17 00:00:00.0)
Λαέ μη σκύβεις το κεφάλι(2002-11-16 00:00:00.0)
Από άκρη σε άκρη στη χώρα(2000-11-18 00:00:00.0)
Μυριόστομο μήνυμα: ο αγώνας συνεχίζεται(1998-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ