Τρίτη 18 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός

Ψυχή, νους, κορμός της πορείας τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Ψυχή και ραχοκοκαλιά της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής παλλαϊκής πορείας στην αμερικανική πρεσβεία, με την οποία κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για τα 24 χρόνια από τη λαϊκή και φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου, ήταν και φέτος τα πυκνά και δυναμικά μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Εκεί συναντιόταν, όπως και σε κάθε άλλο αγωνιστικό ραντεβού, η σύγχρονη γενιά της αμφισβήτησης, της ανυποχώρητης πάλης ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις, είτε πρόκειται για ψεύτικους παραδείσους" των μαλακών και σκληρών ναρκωτικών είτε πρόκειται για τα "ευρω-ατλαντικά" αφεντικά, με τη γενιά του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, του Πολυτεχνείου και των σύγχρονων σκληρών ταξικών αγώνων.

"80 χρόνια ΚΚΕ, απάντηση στην ανεργία και τον αυταρχισμό, αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο για το Σοσιαλισμό". Με αυτό το σύνθημα στο πρώτο πανό, άρχιζε το μεγαλειώδες επιβλητικό μπλοκ του ΚΚΕ, που διακρινόταν από μοναδικό δυναμισμό και παλμό. Επικεφαλής στο μπλοκ, τα μέλη του ΠΓ και πολλά μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι κόκκινες σημαίες στα χέρια των κομμουνιστών της Αθήνας και του Πειραιά γίνονταν σύμβολα αγώνα και πάλης και μαζί με τα οργισμένα συνθήματα έδιναν "γροθιά στο στομάχι" στον "εκσυγχρονισμό" του συμβιβασμού, της υποτέλειας και της υποταγής.

Το Πολυτεχνείο, όχι μόνο ζει, αλλά και γίνεται οδηγός για τους σημερινούς αγώνες του λαού και της νεολαίας. "Δείχνει το δρόμο για την Εθνική Ανεξαρτησία, την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό", συμπλήρωνε το πανό της Κομματικής Οργάνωσης των Ναυτεργατών. "Καλεί στην αντεπίθεση τώρα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και τη "Λευκή Βίβλο"", πρόβαλλε η Εργατική Αχτίδα. "Καλεί στην πάλη για να φύγουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ", πρόσθετε η Αχτίδα των ΔΕΚΟ.

"80 χρόνια ΚΚΕ, πρωτοπόρα θεωρία, πρωτοπόρα δράση", είναι το σύνθημα στο πανό της Αχτίδας Παιδείας και Ερευνας. Πιο πέρα, ακολουθούν τα πανό της Νότιας Αχτίδας "Το μέλλον δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός", της Βόρειας Αχτίδας "Σταθερά στο δρόμο του Νοέμβρη, με ΚΚΕ ισχυρό και Λαϊκό Μέτωπο" και πολλών άλλων από όλους τους τομείς δράσης του Κόμματος. Ιδιαίτερα οι παλιότεροι σύντροφοι είναι ιδιαίτερα συγκινημένοι, βλέποντας τη μεγάλη συμμετοχή και τον παλμό της πορείας. Ο μπροστάρης ασπρομάλλης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ και αργότερα στην πολιτική προσφυγιά, Χ. Πλούμης, θα μας πει: "Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που βλέπω να δυναμώνει το μεγάλο κίνημα της αντίστασης. Τα νέα παιδιά, που βλέπω σήμερα εδώ, με γεμίζουν σιγουριά για το μέλλον". Ο συνταξιούχος οικοδόμος Δ. Μπαντουράκης, που κρατάει τη μικρή εγγονή του και βαδίζει στην πορεία, δεν μπορεί να κρύψει και αυτός τη χαρά του. "Οι αγώνες όλο και δυναμώνουν", θα μας πει "η πολιτική των κυβερνήσεων που δίνουν πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς τελικά δε θα περάσει. Θα την ανατρέψουμε".

Με το ξεκίνημα της πορείας, γύρω στις 4.30 μμ και ενώ η κεφαλή της βρισκόταν στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο ενθουσιασμός των κομμουνιστών ανεβαίνει και τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του αγώνα δονούν το κέντρο της Αθήνας. Το πολύβουο ποτάμι της αντίστασης και του αγώνα καλύπτει όλη την Πατησίων μέχρι τη συμβολή Αιόλου και Σταδίου.

Το δυναμικότερο κομμάτι του μπλοκ του Κόμματος ήταν αυτό της ΚΝΕ, που με κεντρικό σύνθημα "Συνεχίζουμε ανυπόταχτοι με ισχυρό ΚΚΕ, με μαζική ΚΝΕ, για να νικήσουν οι αγώνες", έδινε ξεχωριστό τόνο και αποδείκνυε ότι η "φωτιά της νιότης", ενωμένη με το "ατσάλι" του πρωτοπόρου κόμματος της εργατικής τάξης, θα βάλει αποφασιστικά τη σφραγίδα της στους μελλοντικούς νικηφόρους αγώνες. Το σύνθημα "30 χρόνια ΚΝΕ, στην πρώτη τη γραμμή θα φέρουμε τη Νίκη τη Σοσιαλιστική", δεν ήταν μια τυπική αναφορά στην πρωτοπόρα ιστορική πορεία της οργάνωσης. Ηταν μια υπόσχεση συνειδητής ανυποχώρητης πάλης των νεολαίων, που δε βολεύονται στη σημερινή γκρίζα πραγματικότητα της ανεργίας, του αυταρχισμού και του συμβιβασμού.

Λίγο πιο δίπλα, τα πανό της Σπουδάζουσας. Ξεχωρίζουν οι στρατευμένοι νέοι κομμουνιστές, που ντυμένοι στα χακί συμμετέχουν στην πορεία. "Δίνουμε πνοή στο Νοέμβρη, παλεύουμε για ειρήνη, μόρφωση, δουλιά, για το Σοσιαλισμό", "Μόρφωση, δουλιά, ανεξαρτησία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία", "Αγωνιζόμαστε, για μόρφωση, ειδίκευση, δουλιά, συνεχίζουμε το δρόμο του Νοέμβρη". Ακολουθούσαν τα μπλοκ των Τομεακών Οργανώσεων της Αθήνας και του Πειραιά. "Οχι στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", δουλιά για όλους με δικαιώματα", γράφει το πανό του Εργατικού Τομέα. Ξεχωριστή θέση έχει το μπλοκ της ΤΟ Περιστερίου, του οποίου προπορεύονται πικέτες με όλα τα διαχρονικά συνθήματα της εξέγερσης του Νοέμβρη, αλλά και μια καρικατούρα του "πλανητάρχη" Κλίντον, καθώς και μια γλάστρα με βλίτα, δώρο στον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, για τις γνωστές του απόψεις περί οικιακής καλλιέργειας χασίς.

Με δυναμισμό, που έγινε αντικείμενο θαυμασμού από όλους όσοι βρέθηκαν χτες στους δρόμους της Αθήνας, πορεύτηκαν οι νέοι κομμουνιστές μέχρι την αμερικανική πρεσβεία. Αλλωστε, τα λόγια της μόλις ένα μήνα στις γραμμές την ΚΝΕ, Δ. Τρικαλινού, είναι χαρακτηριστικά: "Είμαι υπερήφανη που βαδίζω σήμερα μαζί με τα παιδιά της ΚΝΕ. Νιώθουν αυτό που κάνουν, δίνουν όλη τους την ψυχή και έχουν σταθερό συμπαραστάτη και οδηγό το ΚΚΕ. Πάνε πολύ μακριά".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ