Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
"Eurocity" και "POLIS 97" δίνουν το στίγμα

Δύο βδομάδες περίπου πριν την έναρξη των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στη Θεσσαλονίκη, καμία εισήγηση, που να δίνει το περιθώριο προετοιμασίας του αντίλογου ή την άλλη άποψη επ' αυτών, δεν έχει μοιραστεί. Γεγονός που συνεπάγεται είτε την εκ των προτέρων εξουδετέρωση των όποιων αντιδράσεων στις εισηγήσεις της ηγεσίας της Ενωσης, είτε τη συνειδητή υποβάθμισή τους, με την "παροχή" περιορισμένου χρόνου για την τεκμηρίωσή τους. Ομως, υπάρχει ένα στοιχείο κυρίαρχο και στο φετινό συνέδριο που σηματοδοτεί όχι μόνο τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ το ρόλο που εξυπηρετούν τα συνέδριά της, όσο και τη φιλοσοφία των πολιτικών θέσεων και προτάσεών της για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το στοιχείο αυτό φέτος έχει την ονομασία POLIS 97 και αποτελεί στην ουσία συνέχεια της "Eyrocity", που εγκαινιάστηκε την πρώτη μέρα των εργασιών του περσινού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στον Πειραιά. Πρόκειται για εκθέσεις προϊόντων ιδιωτικών εταιριών, με προορισμό την αγορά τους από τους δήμους και την πώλησή τους στη συνέχεια στους δημότες.

Ο... εκθεσιακός δρόμος που χάραξε η Ενωση, εξυπηρετεί την "εμπέδωση" από τους αιρετούς του μηνύματος της λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σαν επιχειρήσεις που πουλούν τις υπηρεσίες τους στους δημότες. Ενα μήνυμα, που φροντίζει να περνά τόσο έμμεσα, με τη διεξαγωγή των συνεδρίων της στα πλαίσια τέτοιων εκθέσεων, όσο και άμεσα με τη συμφωνία της στις κυβερνητικές επιλογές για το θεσμό. Η πρόσφατη, άλλωστε, συμφωνία της Ενωσης στην κυβερνητική επιλογή των αναγκαστικών συνενώσεων, με στόχο τη δημιουργία ισχυρών ΟΤΑ, που θα λειτουργούν ως αποτελεσματικότερα μέσα διοχέτευσης της κυρίαρχης πολιτικής, σε συνδυασμό με την απόδοση του ποσού των 10 δισ. δραχμών από τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σαν συμβολή στην προσπάθεια της χώρας μας να προλάβει το πρόγραμμα "σύγκλισης", που αποφάσισε στο περσινό της συνέδριο, αποδεικνύουν ότι αποδέχεται πλήρως το "μέλλον" που χαράζουν για το θεσμό Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση.

Αυτό το "μέλλον", που απροκάλυπτα εξυπηρετεί η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, θέλει τους πολίτες να πληρώνουν επιπλέον για υπηρεσίες, όπως καθαριότητα, ανακύκλωση, απορρίμματα, χώρους αναψυχής, παιδικές χαρές, εξοπλισμό και διακόσμηση πόλης, φωτισμό, έργα πρασίνου, οδική ασφάλεια, στάθμευση... παροχής υπηρεσιών γενικά δηλαδή. Μάλιστα, με... αξιοπρόσεκτη επιμέλεια και φροντίδα για τη "σωστή ενημέρωση" των αιρετών, σχετικά με το ποιες εταιρίες πωλούν τι, πέρσι, στα πλαίσια της "Eurocity" είχε κυκλοφορήσει επίσημο σχετικό δελτίο Τύπου. Φέτος η Ενωση, φροντίζει και πάλι, με την εγκύκλιο που έστειλε προς τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, να ενημερώσει τους αιρετούς για το "γεγονός" του συνεδρίου, την POLIS '97, θεωρώντας προφανώς πως αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος συμμετοχής στο συνέδριο (;). Την άποψη αυτή επιβεβαιώνει με δελτίο Τύπου, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης - που, μαζί με την HELEXPO, διοργανώνουν την έκθεση - όπου, αφού κάνει μια εκτενή αναφορά στην POLIS '97, σημειώνει: "Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και διάφορες εκδηλώσεις". Στο ίδιο δελτίο, δηλώνεται πως στόχοι της έκθεσης είναι "να φέρει κοντά το δημόσιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ιδιώτες. Να φέρει σε επαφή αντίστοιχους φορείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών της Βαλκανικής, ώστε να αναπτυχθούν δραστηριότητες αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να προσφέρει σε ελληνικές επιχειρήσεις ευκαιρίες διείσδυσης και προώθησης των προϊόντων τους".

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς, εκ των προτέρων, πως ο προβληματισμός της ηγεσίας της Ενωσης, σε σχέση με τις εργασίες και τα συμπεράσματα του επικείμενου συνεδρίου της, εξαντλείται στην επίτευξη των παραπάνω στόχων, στην αναγωγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε δεκανίκι της κυρίαρχης πολιτικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινά με έλλειμμα δημοκρατίας(2004-10-20 00:00:00.0)
Συσκέψεις με κυβερνητικό «διεκδικητικό» πλαίσιο(2001-10-18 00:00:00.0)
Σύμπλευση με κατάληξη το στραγγαλισμό(2000-11-04 00:00:00.0)
Καλείται να δώσει άλλοθι δημοκρατίας σε μια αντιλαϊκή πολιτική(2000-11-01 00:00:00.0)
Αντιδρά για την υποβάθμιση τηςΤΑ, μόνο στα λόγια(2000-09-01 00:00:00.0)
"Αυτοδιοίκηση ΑΕ"(1997-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ