Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Εφαγε" την επιδότηση στο ρύζι η ΕΕ

Πρόστιμο 830 εκατ. δραχμών επέβαλαν οι Βρυξέλλες στους ρυζοκαλλιεργητές και η στρεμματική ενίσχυση θα είναι μόλις 759 δραχμές

Το 82% της στρεμματικής ενίσχυσης για την περσινή παραγωγή ρυζιού χάνουν οι ρυζοκαλλιεργητές, που από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής του νέου καθεστώτος γεύονται τις καταστροφικές αποφάσεις των Βρυξελλών.

Λόγω του υπερπροστίμου που επέβαλε η ΕΕ, οι ρυζοπαραγωγοί θα πάρουν τελικά 759 δραχμές το στρέμμα ενίσχυση, από τις 4.096 δραχμές που περίμεναν και θα χάσουν συνολικά 830 εκατ. δραχμές. Το βαρύ αυτό πρόστιμο επιβλήθηκε, επειδή ξεπεράστηκε κατά 33.000 στρέμματα το πλαφόν των 248.910 στρεμμάτων, που ορίστηκε για τη χώρα μας. Το υπουργείο Γεωργίας δήλωσε στην αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ καλλιεργηθείσα έκταση για το 1996 282.000 στρέμματα, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 290.000 στρέμματα περίπου. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι οι ρυζοπαραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν ολόκληρη την επιδότηση για την καλλιέργεια του 1997, αφού φέτος υπολογίζεται ότι καλλιεργήθηκαν 299.600 στρέμματα, πράγμα που σημαίνει υπέρβαση 20% περίπου, ενώ η υπέρβαση για το 1996 ήταν 13,5%. Με βάση τα παραπάνω, εκτιμάται ότι οι ρυζοπαραγωγοί θα χάσουν του χρόνου περισσότερα από 2,5 δισ. δραχμές. Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι εξοντωτικές ποινές που όρισε η ΕΕ σε περίπτωση υπέρβασης του πλαφόν - εξαπλάσιο πρόστιμο για κάθε μονάδα υπέρβασης - έρχονται να καταφέρουν ένα ακόμα καίριο πλήγμα στους ρυζοκαλλιεργητές.

Από την πρώτη χρονιά, πάντως, της εφαρμογής του νέου κοινοτικού καθεστώτος για το ρύζι αποδείχτηκαν πόσο ολέθριες είναι για τους ρυζοκαλλιεργητές οι αποφάσεις που πάρθηκαν στις Βρυξέλλες το Δεκέμβρη του 1995 και τις οποίες ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εκτός του ότι χάνεται το μεγαλύτερο μέρος της επιδότησης, η εμπορική τιμή έπεσε σε εξευτελιστικά επίπεδα και μεγάλο μέρος της περσινής παραγωγής παραμένει απούλητο στις αποθήκες. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τη φετινή παραγωγή, αφού οι τιμές στο ρύζι θα πέσουν σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα. Σε αυτό συμβάλλει και η μείωση της τιμής παρέμβασης από την ΕΕ, που θα συνεχιστεί και για το δύο επόμενα χρόνια, και η συρρίκνωση της περιόδου παρέμβασης μόνο για ένα τετράμηνο (Απρίλης - Ιούλης).

Για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώθηκε στο ρύζι, ακέραιες φέρουν τις ευθύνες το υπουργείο Γεωργίας και η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, στο υπουργείο Γεωργίας μελετάται... η καθιέρωση δυο ζωνών καλλιέργειας στη χώρα, που θα λειτουργήσουν στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης της ρυζοκαλλιέργειας. Στη μία ζώνη, που θα περιλαμβάνει τη Μακεδονία και τη Φθιώτιδα, θα δοθούν 220.000 στρέμματα "πλαφόν" και στις υπόλοιπες περιοχές 29.000 στρέμματα. Την καθιέρωση περιφερειακών πλαφόν και επιμερισμό των ποινών στις περιοχές και τους παραγωγούς, ζητά σε ανακοίνωσή της η ΣΥΔΑΣΕ, κατηγορώντας υποκριτικά και επιδερμικά την κυβέρνηση. Γιατί η καθιέρωση περιφερειακών πλαφόν δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της ΕΕ που επιβάλλει πλαφόν συρρίκνωσης των καλλιεργειών και ξεκληρίσματος των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ