Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Μόνος φταίχτης ο... κακός καιρός

Κυβέρνηση (γεν. γραμματέας Περιφέρειας) και "πράσινοι" αιρετοί, (νομάρχης και δήμαρχος), συσκέφτηκαν και αποφάνθηκαν ότι αυτοί τα έκαναν όλα καλά, αλλά, τι να κάνουμε, η βροχή ήταν δυνατή...

Μόνος ένοχος για τις πρόσφατες πλημμύρες που ρήμαξαν τις εργατογειτονιές στην Πάτρα είναι ο... καιρός! Σ' αυτό το πόρισμα κατέληξαν ομόφωνα όλοι οι "αθώοι", οι οποίοι έσπευσαν να συγχαρούν ο ένας τον άλλο για την "ετοιμότητα" και την "αποτελεσματικότητά" τους.

Το πόρισμα, που συνέταξαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Νομαρχία Αχαϊας και ο Δήμος Πάτρας, μιλά για "τυχαία και απρόβλεπτα γεγονότα που έδρασαν συσσωρευτικά σε συνάρτηση με τη μεγάλη βροχόπτωση και την ημιτελή φάση, στην οποία βρίσκονται τα έργα της παράκαμψης". Στη σύνταξη του πορίσματος δε συμμετείχε κανένας επιστημονικός φορέας. Ούτε η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας (ΔΕΥΑΠ), η οποία - σύμφωνα με τον ΓΓ της Περιφέρειας Γ. Μουτσόπουλο - "δεν είχε καμιά δουλιά με τις πλημμύρες", ούτε το ΤΕΕ, ούτε το Πανεπιστήμιο Πάτρας, επειδή - πάλι κατά τον Περιφερειάρχη - κρίθηκε "πως το φαινόμενο δεν ήταν επιστημονικά αδιερεύνητο και μπορούσαν οι τεχνικοί από μόνοι τους να φτάσουν στα αίτια".Ετσι, λοιπόν, η βροχόπτωση, σε συνδυασμό με τα ημιτελή έργα της Περιμετρικής, είναι τα "τυχαία και απρόβλεπτα γεγονότα" που έπνιξαν την Πάτρα. Κουβέντα, βέβαια, δεν έγινε για τις καταπατήσεις του χειμάρρου, κουβέντα για το στένεμα της κοίτης του, ούτε λόγος για την προχειρότητα με την οποία κατασκευάζεται η Περιμετρική. Μόνη αιτία ήταν η βροχόπτωση, η οποία σύμφωνα με τον ΓΓ της Περιφέρειας ήταν "τριπλάσια από αντίστοιχες βροχοπτώσεις", αν και ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Εργων της Περιφέρειας Ηλίας Κόλλιας σημείωσε ότι, βάσει στοιχείων από πέντε σταθμούς βροχομέτρησης, προέκυψε πως ήταν "τοπικού χαρακτήρα βροχές συνήθεις για την εποχή"!!!

Παρ' όλα αυτά οι φορείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την "αντιμετώπιση" των πλημμυρών, ενώ ο Γ. Μουτσόπουλος έσπευσε να καθησυχάσει τους Πατρινούς για το ενδεχόμενο νέων πλημμυρών, με τη φράση "δε νομίζω ότι υπάρχει κανένας κίνδυνος". Αλλωστε, αποκαλυπτικότατα σημείωσε πως "σε τέτοιες ώρες κρίσης" το κυριότερο δεν είναι ο εντοπισμός λαθών και παραλείψεων, αλλά το "πώς θα τις ξεπεράσουμε και πώς θα ηρεμήσει ο κόσμος". Και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος... Μέχρι την επόμενη καταστροφή που, όπως όλα δείχνουν, θα οφείλεται πάλι σε "τυχαία και απρόβλεπτα περιστατικά". Σχετικά με το πόρισμα για τα αίτια των πλημμυρών, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πάτρα Μπροστά" Παναγιώτης Κοσιώνης σημείωσε στον "Ρ": "Το πόρισμα ήταν αναμενόμενο. Οπως όλα τα παρόμοια, που συντάχτηκαν κατά καιρούς, δεν αναγνωρίζει ευθύνες σε κανένα. Τέτοια πορίσματα δεν μπορεί να συντάσσονται από εκείνους που με την πολιτική τους άφησαν να δημιουργηθούν τέτοιες καταστροφές. Για να είναι αντικειμενικό το πόρισμα θα έπρεπε να είχε συνταχθεί από αρμόδιους φορείς (π.χ. ΤΕΕ, κλπ.). Χωρίς αυτούς, επόμενο ήταν να βγει ένα πόρισμα που συγκαλύπτει τις ευθύνες και ρίχνει το φταίξιμο σε καιρικά φαινόμενα. Η επίκληση των καιρικών φαινομένων είναι το συνηθισμένο άλλοθι για την ελλιπή προστασία πόλεων ή περιοχών από τέτοιες καταστροφές. Στην πραγματικότητα, ωθεί τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί να ζητήσουν ικανοποίηση των αιτημάτων τους από το... Θεό. Ολο αυτό το σκηνικό θέτει υπό αμφισβήτηση και τις λεγόμενες προθέσεις για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα προφυλάξουν τις περιοχές που έχουν πληγεί από το ενδεχόμενο επανάληψης αυτών των φαινομένων. Τέλος, οι καθησυχαστικές δηλώσεις κάποιων πως "τέτοια φαινόμενα δε θα επαναληφθούν", μας κάνουν να ανησυχούμε ακόμη περισσότερο. Μην ξεχνάμε πως έτσι ακριβώς καθησύχαζαν το λαό της Πάτρας λίγες μέρες πριν την καταστροφική πλημμύρα".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ