Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κορύφωση της ψηφοθηρικής τακτικής

Αιφνιδίασε και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο παρασκήνιο η απόφαση της ηγεσίας για αποχώρηση από τη Βουλή

Συνεπής με τη μικροπολιτική και ψηφοθηρική στάση, που είχε κρατήσει απέναντι στο νομοσχέδιο "Καποδίστριας" μέχρι τώρα, ήταν η χτεσινή αποχώρηση της ΝΔ από τη Βουλή. Η εντυπωσιοθηρική κίνηση της αποχώρησης, προκειμένου δήθεν να καταδειχτεί η "ριζική" διαφωνία με τον "Καποδίστρια" - που περιορίζεται μόνο επί της διαδικασίας και επί του χωροταξικού - αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά από τον Κ. Καραμανλή, παρά την απόφαση που είχε παρθεί στις αρχές της βδομάδας στη σύσκεψη των τομεαρχών, να παραμείνουν και στην κατ' άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου. Η επίσημη δικαιολογία από τη Ρηγίλλης είναι ότι άλλαξαν οι συνθήκες, γιατί τότε γνώριζαν ότι θα γίνονταν περισσότερες συνεδριάσεις. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η ηγεσία της ΝΔ από την αρχή φοβόταν ότι θα επαναλαμβάνονταν φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών στους συνεταιρισμούς, όταν βουλευτές της ΝΔ συναγωνίζονταν τους συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ σε ρουσφετολογικές τροπολογίες. Η ανεξέλεγκτη εμπλοκή των βουλευτών της ΝΔ στη διαδικασία των τροπολογιών για τα χωροταξικά του "Καποδίστρια" θα προκαλούσε ζημιά στο κόμμα και θα το δυσκόλευε να καρπωθεί τα οφέλη που προσδοκά στις δημοτικές εκλογές.

Ομως, η επιλογή αυτή της ηγεσίας της ΝΔ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, παρά το γεγονός ότι δεν εκδηλώθηκαν δημόσια. Ορισμένοι βουλευτές (Κοντογιαννόπουλος, Τατούλης, Κάκαλος, κ.ά.) αντέδρασαν αμέσως ζητώντας να παραμείνουν στη συζήτηση, αλλά έλαβαν την απάντηση ότι η στάση τους αυτή θα ερμηνευτεί ως στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στην απόφαση αυτή αντέδρασε και ο Γ. Βαρβιτσιώτης, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης αφήνει να εννοηθεί ότι προτιμά να δίνει τις μάχες μέσα στη Βουλή. Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν δημόσιες διαφωνίες, επέτρεψε στην ηγεσία να κάνει λόγο για ομόφωνη απόφαση, καθώς και ότι δεν τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Στα ευτράπελα της ιστορίας περιλαμβάνεται η πληροφορία ότι μετά την αποχώρηση, βουλευτές της ΝΔ ζητούσαν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν αυτοί, για λογαριασμό τους, τις τροπολογίες που είχαν ετοιμάσει!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αθλια μεθόδευση με αισχρές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής(2019-08-09 00:00:00.0)
Ομοβροντία τροπολογιών για διευκολύνσεις και «δωράκια»(2018-12-21 00:00:00.0)
Απορρίφθηκαν ξανά οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ(2015-05-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-02-29 00:00:00.0)
Ούτε η "έδρα" δίνει λύση(1997-11-11 00:00:00.0)
Κλειστά σήμερα και αύριο(1997-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ