Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κεντροαριστερό κομφούζιο και εκβιασμοί!

Κομφούζιο, με αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις, "ύποπτες" συναντήσεις και συζητήσεις "κατ' ιδίαν", πέρα και έξω από προγράμματα και σενάρια, συνθέτει το παζλ του Σαββατοκύριακου για την κεντροαριστερή συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, που προκαλεί νευρικότητα ιδιαίτερα στο χώρο του ΣΥΝ. Κι όλα αυτά, στο φόντο έντονων αντιδράσεων - ή και εξαιτίας αυτών - που αντιμετωπίζει η συνεργασία στο εσωτερικό και των δύο κομμάτων.

Το έναυσμα για το νέο γύρο αντιπαραθέσεων ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ έδωσε η ξαφνική "διακριτική" συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη με την Μ. Δαμανάκη, σε κοινωνική εκδήλωση στο σπίτι γνωστού δημοσιογράφου, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ. Στην εκδήλωση αυτή, όπου συμμετείχε και ο Κ. Λαλιώτης, ο Κ. Σημίτης, φαίνεται, διαβεβαίωσε την Μ. Δαμανάκη για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς της στο Δήμο Αθήνας από το ΠΑΣΟΚ. Είχε προηγηθεί αντιπαράθεση της Μ. Δαμανάκη με τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Α. Παπαδόπουλο, με αφορμή τη στήριξη που παρέχει στον δήμαρχο Αθήνας Δ. Αβραμόπουλο με τη νομιμοποίηση των γνωστών παρκοεταιριών. Ωστόσο, μετά και τη συνάντηση αυτή, ο Α. Παπαδόπουλος εξέδωσε "διορθωτική" ανακοίνωση, με την οποία διευκρινίζει πως στη σχετική ρύθμιση δεν περιλαμβάνονται τα χρέη από παράνομα παρκαρίσματα που αφορούν τις συγκεκριμένες παρκοεταιρίες, εφ' όσον το ζήτημα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, που θα αποφανθεί για την παρανομία.

Σκανδαλίδης - Δαμανάκη

Είναι χαρακτηριστικό ότι την επομένη ο Κ. Σκανδαλίδης, με συνέντευξή του στην πρωινή του Συγκροτήματος Λαμπράκη, με απειλητικό, ουσιαστικά, ύψος απευθύνεται προς το Συνασπισμό και ζητά συμφωνία - πακέτο για συνεργασία για την υποστήριξη των υποψηφίων του, εκτός των άλλων, σε 7 - 10 μεγάλους δήμους, προκειμένου να στηρίξει Δαμανάκη στην Αθήνα. Μάλιστα, ο Κ. Σκανδαλίδης, με αφορμή τις διαδικασίες που έχει επιλέξει ο ΣΥΝ (δημοψήφισμα) και με δεδομένο το διχασμό της ηγεσίας και των μελών και οπαδών του ΣΥΝ για τη συνεργασία (όπως και η προβολή "αυτόνομων" υποψηφίων του, όπως, π.χ., στη Θεσσαλονίκη), προειδοποίησε ότι η μη αποδοχή από το Συνασπισμό "συμφωνίας - πακέτου" για συνεργασία, θέτει σε κίνδυνο και τις περιπτώσεις εκείνες των εκλεγμένων στελεχών του ΣΥΝ με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές (π.χ. Σκοτινιώτη - Μαγνησία και τους δημάρχους Λιβαδειάς και Καρδίτσας)...

Οι δηλώσεις Σκανδαλίδη ενέτειναν την ταραχή της ηγεσίας του ΣΥΝ, με τον ανοιχτό εκβιασμό του ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΝ για ανοιχτή "συνεργασία - πακέτο" στις δημοτικές εκλογές. Κάτι, που, ωστόσο, προσπαθεί να αποφύγει, ανοιχτά τουλάχιστον, η ηγεσία του ΣΥΝ, ώστε να μην αποκαλυφθεί ως συμπληρωματική δύναμη του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, όμως, και η Μ. Δαμανάκη - θεωρώντας δεδομένη τη στήριξή της από το ΠΑΣΟΚ προφανώς και ασκώντας συμπληρωματικά πίεση προς την ηγεσία του ΣΥΝ να αποφασίσει σχετικά - συνεντευξιαζόμενη σε απογευματινή εφημερίδα, έσπευσε να προειδοποιήσει τους "συντρόφους της" στην ηγεσία του ΣΥΝ πως "δεν είναι δεδομένη η υποψηφιότητά της, αν έγκαιρα δεν ξεκαθαρίσει η στήριξή της ως κοινής υποψήφιας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ!

Αυτή η πρωτοφανής κατάσταση παρασκηνίου και ανοιχτών εκβιασμών οδήγησε στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΝ προσκείμενα στον Ν. Κωνσταντόπουλο - αν και αγωνίζονται για την "πάση θυσία" συνεργασία - μπροστά στο φόβο των αντιδράσεων των οπαδών τους, να βγουν ...ηρωικά με δηλώσεις τους, κάνοντας λόγο για ηγεμονική συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ και υπενθυμίζοντας πως ο ΣΥΝ θα επιλέξει την τακτική του με τις εσωκομματικές του διαδικασίες... Αυτά, όμως, δε φαίνεται να αποτελούν εμπόδιο για την προώθηση των διαδικασιών συνεργασίας! Ετσι, σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, θα συναντηθούν επίσημα ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Ν. Κωνσταντόπουλος στα γραφεία του ΣΥΝ στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους για να ξεπεραστεί το φαινομενικό αδιέξοδο για τη συνεργασία των δύο κομμάτων, κατ' αρχήν, στις δημοτικές εκλογές και, στην πορεία, για τη γενικότερη πολιτική συνεργασία, που στελέχη του ΠΑΣΟΚ την προσδιορίζουν μέχρι και σε κυβερνητικό επίπεδο!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ