Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασκήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο

Μέσα σε ένα κλίμα στρατιωτικής κινητικότητας σε Ελλάδα και Τουρκία, εξαιτίας των δεκάδων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και των στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιούν από τον Εβρο μέχρι την Κύπρο οι Ενοπλες Δυνάμεις και των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκε χτες η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη. Μάλιστα ο μεγάλος αριθμός των τουρκικών αεροσκαφών, που είτε παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο είτε πέταξαν στο ελληνικό FIR χωρίς να υποβάλουν σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές, δίνει στις τουρκικές ενέργειες χαρακτήρα επίδειξης δύναμης.

Το παζλ συμπληρώνεται με την παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου "Ρούσβελτ" ανοιχτά της Ρόδου, που παρακολουθεί με το μάτι του επικυρίαρχου της περιοχής τη στρατιωτική δραστηριότητα, αλλά και με την τηλεφωνική παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ολμπράιτ,η οποία συνέστησε στον Ελληνα και τον Τούρκο ομόλογό της να μην πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις. Ενώ ένα παραπέρα βήμα για τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου αναμένεται να γίνει με τη σύνοδο των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Αεροπορίας των χωρών της Νότιας Πτέρυγας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 μέχρι 19 Νοέμβρη στη Λάρισα. Η συνάντηση αυτή αφορά ουσιαστικά την προώθηση της λειτουργίας της νέας δομής του ΝΑΤΟ και κατ' επέκταση του ΝΑΤΟικού υποστρατηγείου της Λάρισας, το οποίο όπως είναι γνωστό αφήνει ακάλυπτο επιχειρησιακά το Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν χτες 18 ίχνη τουρκικών αεροσκαφών στην περιοχή του Αιγαίου. Μετά τις αναγνωρίσεις που έγιναν από τα ελληνικά μαχητικά διαπιστώθηκε ότι ήταν 16 ζεύγη F16 και δύο τετράδες F4 (Φάντομ), συνολικά δηλαδή 40 τουρκικά αεροσκάφη. Ολες οι τουρκικές προκλήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, εκτός από τρία ζεύγη τουρκικών μαχητικών που πέταξαν νοτιοανατολικά της Ρόδου. Ο απολογισμός είναι 17 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 23 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Τα τουρκικά μαχητικά αναχαίτισαν αμέσως ελληνικά μαχητικά, ενώ σε εφτά περιπτώσεις οι Τούρκοι πιλότοι επέμειναν και σημειώθηκαν εμπλοκές.

Την ίδια ώρα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προγραμματισμένες βέβαια, ελληνικές και τουρκικές ασκήσεις που θα διαρκέσουν όλη τη βδομάδα. Από την ελληνική πλευρά η μεγάλης κλίμακας ετήσια άσκηση "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ", που διεξάγεται στον Εβρο και τα νησιά του Αν. Αιγαίου, με τη συμμετοχή μεγάλων τμημάτων και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την άλλη, η τουρκική πλευρά διεξάγει και αυτή μεγάλες διακλαδικές ασκήσεις με την επωνυμία "ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ" και "ΤΑΥΡΟΣ", με επίκεντρο την Κύπρο, δίνοντάς τους ταυτόχρονα και χαρακτήρα απάντησης στις ελληνοκυπριακές ασκήσεις που διεξήχθησαν το προηγούμενο διάστημα.

Χαρακτηριστικό το σενάριο της τουρκικής άσκησης "ΤΑΥΡΟΣ", που άρχισε χτες και προβλέπει εικονικές προσβολές εγκαταστάσεων του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300, που σκοπεύει να προμηθευτεί η Εθνική Φρουρά. Η άσκηση αυτή διεξάγεται σε συνδυασμό με την αεροναυτική άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων "ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ", που συνεχίζεται από το περασμένο Σάββατο. Την κύρια φάση της άσκησης στις 5 Νοέμβρη θα παρακολουθήσει ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Σεσγκίν, ο οποίος φτάνει αύριο στα Κατεχόμενα.

Στην περιοχή της Κύπρου έχει πλεύσει ελληνική φρεγάτα που παρακολουθεί διακριτικά την τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα. Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί το ενδεχόμενο ταυτόχρονης διεξαγωγής ελληνικής και τουρκικής αεροπορικής άσκησης, στα πλαίσια των ασκήσεων "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ" και "ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ", στο διεθνή εναέριο χώρο και εντός του ελληνικού FIR στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Μετά βέβαια από παρεμβάσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα οι δύο ασκήσεις ορίστηκαν σε διαφορετικά ύψη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ παραβιάσεων και παραβάσεων στο Αιγαίο(2016-11-17 00:00:00.0)
Νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο(2004-11-04 00:00:00.0)
Υπό τη σημαία και για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ(2000-10-12 00:00:00.0)
Θα πετάνε στο Αιγαίο χωρίς σχέδια πτήσης(1998-04-10 00:00:00.0)
"Πράσινο φως" από το Πεντάγωνο(1997-12-13 00:00:00.0)
Πεδίο ασκήσεων για τα μαχητικά του ΝΑΤΟ(1997-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ