Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στρίβειν διά... της συνιδιοκτησίας!

Ενα λεύκωμα για την ιστορία της Γλυφάδας έρχεται να μας θυμίσει ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντοτε σαν φάρσα

"Με μίαν μικράν προκαταβολήν εφ' άπαξ 2 - 4 δρχ. κατά πήχυν και με μίαν μηνιαίαν δόσιν εξ 60 λεπτών επίσης κατά πήχυν, λαμβάνετε εις την κατοχήν σας ένα οικόπεδον στη Γλυφάδα (εντός του εγκεκριμένου σχεδίου). ΔΥΝΑΣΘΕ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΚΤΙΣΕΤΕ άνευ ουδενός περιορισμού".

Αυτά έγραφαν στη δεκαετία του '30 τα διαφημιστικά φυλλάδια των εμπόρων της γης της Γλυφάδας - και όχι μόνο - όταν το τσιφλίκι της Ανω και Κάτω Πυρναρής, όπως ήταν η πρώτη ονομασία της περιοχής, είχε αρχίσει ήδη να μετατρέπεται με ταχύτατους ρυθμούς σε παραθεριστικό κέντρο για τους εύπορους- επί το πλείστον - κατοίκους της Αθήνας. Για τους Αρβανίτες κολίγους που ζούσαν εκεί πριν η γη τους ήταν μακριά από την παραλία...

Τα παραπάνω είναι μόνο ένα μικρό μέρος από την ιστορία της Γλυφάδας, που παρουσιάζει στο βιβλίο του ο Θωμάς Δρίκος,νομικός, κάτοικος της πόλης και ερευνητής, από μεράκι, της ιστορίας της. Το βιβλίο περιέχει ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό και τις ιστορικές πηγές του αποτελούν αδημοσίευτα αρχεία και άλλο πρωτότυπο ιστορικό υλικό.

Τι σχέση μπορούσε να έχει η πλαζ, τα "Αστέρια" και τα Λουτρά της Γλυφάδας, τα καπέλα "μπορσαλίνο", τα "μπαιν - μιξτ", με τους Βλάχους, τους Λιδωρικιώτες, τους Σαρακατσάνους, τους Αρβανίτες της Βάρης και του Κορωπίου και όλοι αυτοί με τους αγώνες των κολίγων του Θεσσαλικού κάμπου; Κατά τα φαινόμενα, καμία. Στην πραγματικότητα, όμως, άμεση.

Πολλά χρόνια πριν τα "διασκευασθέντα ως εκδρομικά λεωφορεία φορτηγά διά την γραμμήν Αθηνών - Ελληνικού - Γλυφάδας" παραταχθούν μπροστά από το υπουργείο των Σιδηροδρόμων το 1938, στα τέλη του περασμένου αιώνα ο τσιφλικάς Κωνσταντίνος Καραπάνος αγοράζει το τσιφλίκι της Ανω και Κάτω Πυρναρής από τους κληρονόμους του τσιφλικά Ανδρέα Λουριώτη,ο οποίος, το πιθανότερο, απόχτησε το τσιφλίκι στις μοιρασιές των οθωμανικών ιδιοκτησιών.Την εποχή εκείνη, εκεί που σήμερα βρίσκονται μαζεμένα τα μπαρ της μόδας, οι παραλίες που πλέον ούτε που το σκέφτεσαι να κολυμπήσεις και όλα αυτά υπό τους ήχους των αεροπλάνων του Ελληνικού, υπήρχαν πλούσια βοσκοτόπια που εκμίσθωναν οι νομάδες κτηνοτρόφοι για να ξεχειμωνιάσουν, δέκα χαμόσπιτα όπου ζούσαν οι Αρβανίτες κολίγοι του τσιφλικιού - θεωρούνται οι πρώτοι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, που αργότερα θα μετονομαζόταν σε Γλυφάδα - και ίσως το πιο σημαντικό, μια άγρια φύση από δάση, ρεματιές, σχίνα και κρυστάλλινη θάλασσα.

Οταν οι σημαντικές πολιτικοκοινωνικές ανακατατάξεις των πρώτων δεκαετιών του αιώνα, με κορύφωση τη μεγάλη επανάσταση του Οχτώβρη στη Ρωσία, επέφεραν αλλαγές και στο αγροτικό ζήτημα, οι τσιφλικάδες της Πυρναρής βρήκαν έναν έξυπνο και βέβαια κερδοσκοπικό τρόπο για να γλιτώσουν και μεγάλο μέρος της περιουσίας τους, αλλά και να κερδίσουν περισσότερα. Μετατράπηκαν σε εμπόρους, πούλησαν το μισό τσιφλίκι σε ανθρώπους με τους οποίους είχαν κοινά "οράματα" και με τη μέθοδο της συνιδιοκτησίας η Γλυφάδα ξεκίνησε την οικιστική της περιπέτεια, που ήταν κοινή για όλη την Αττική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για να γίνουν οι αγρότες «ένα» με τη γη τους(2010-03-28 00:00:00.0)
Για την 96η επέτειο από την εξέγερση στο Κιλελέρ(2006-03-19 00:00:00.0)
Η αρβανιτολαλιά της Εύβοιας(2003-06-08 00:00:00.0)
Η ιστορία που διδάσκει, αποκαλύπτει και εμπνέει(1998-03-08 00:00:00.0)
Νέα δεινά(1995-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ