Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αρχαία και λαθρανασκαφές

Στις 5/8/97 οι βουλευτές του ΚΚΕ,Αχιλλέας Κανταρτζής και Βαγγέλης Μπούτας,θίγοντας σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Πολιτισμού το όργιο λαθρανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Κοινότητας Γόμφων Τρικάλων,ζητούσαν απαντήσεις σχετικά με τι μέτρα θα ληφθούν ώστε: "Να προστατευτούν οι αρχαιολογικοί χώροι και να παταχτούν οι λαθρανασκαφές, να προστατευτούν τα ευρήματα και ο χώρος της ανασκαφής στην κοινότητα Γόμφων Τρικάλων και να διατεθεί το αναγκαίο προσωπικό και οι πιστώσεις, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές, να στελεχωθούν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων του νομού με το αναγκαίο προσωπικό και να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τρικάλων".

Στα παραπάνω ερωτήματα ο υπουργός Πολιτισμού απαντά: "Η αρμόδια Εφορεία βρίσκεται σε συνεργασία με το δήμο, προκειμένου να βρεθεί οικόπεδο για την ανέγερση του Μουσείου",αλλά και ότι υπάρχει "επισκέψιμη αρχαιολογική συλλογή". Για τα υπόλοιπα παραπέμπει στο σημείωμα της ΙΓ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η Εφορεία όμως λέει ότι "στο Δήμο Μουζακίου διατηρεί αποθήκη μεταφοράς και φύλαξης των αρχαιοτήτων".Δηλαδή, δε μιλά για εκθεσιακό χώρο.Η Εφορεία λέει πως "ο Δήμος Μουζακίου έχει παραχωρήσει ένα ημιτελές κτιριακό συγκρότημα, για το οποίο θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση" και καταλήγει σημειώνοντας ότι "ο αρχαιολογικός χώρος της Κοινότητας Γόμφων και η ευρύτερη περιοχή στερείται φύλακα αρχαιοτήτων" και επειδή "την τελευταία δεκαετία έχουν διενεργηθεί επανειλημμένα λαθρανασκαφές και καταστροφές από αρχαιοκάπηλους, επιβάλλεται η φύλαξη και η προστασία του χώρου με φυλακτικό προσωπικό".

Κατά τ' άλλα η Εφορεία παρουσιάζει τον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Γόμφων, στη θέση "Επισκοπή" του Δήμου Μουζακίου, ενημερώνοντας ότι "στον ευρύτερο χώρο πραγματοποιούνται σωστικές ανασκαφές από δεκαμελές έμπειρο εργατοτεχνικό προσωπικό". Ενημερώνει, ακόμη, ότι έχει γίνει καθαρισμός του τείχους, κατασκευασμένο από πλίνθους πωρολίθου, ενώ σε ανασκαφές στην αρχαία πόλη αποκαλύφθηκαν "τμήμα μεγάλου δημόσιου κτιρίου και δρόμου των ύστερων ελληνιστικών χρόνων, τμήμα μεγάλου κτιρίου από δόμους ασβεστόλιθου με βάσεις αναθημάτων, μαρμάρινη προτομή αυτοκρατορικών ρωμαϊκών χρόνων, σπόνδυλοι κιόνων και μαρμάρινη λάρνακα νεοαττικού τύπου. Στην κοίτη του Πάμισου ποταμού αποκαλύφθηκαν ελληνιστικοί και ρωμαϊκοί τάφοι καθώς και τμήμα βάθρου υστερορωμαϊκής γέφυρας".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ