Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αναγκαία η αλλαγή πορείας

Συζήτηση με τον γενικό γραμματέα της Οργάνωσης, Βασίλη Ρέβα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Την Πέμπτη, 6 Νοέμβρη, αρχίζουν οι εργασίες του 26ου Τακτικού Εκλογικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,οι εργασίες του οποίου θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 9 Νοέμβρη. Αναμένεται να πάρουν μέρος πάνω από 600 αντιπρόσωποι, ενώ τις εργασίες θα παρακολουθήσουν και πολλές ξένες αντιπροσωπείες από την Κύπρο, την Κούβα, τη Γερμανία, από τις βαλκανικές χώρες κλπ. Αύριο, Τετάρτη, στις 10 το πρωί συνέρχεται η Ολομέλεια του ΕΚΘ με θέμα την ανακήρυξη υποψηφίων του συνεδρίου.

Για τη σημασία του συνεδρίου, συζητήσαμε με τον γενικό γραμματέα της απερχόμενης διοίκησης του ΕΚΘ, Βασίλη Ρέβα.

- Πώς κρίνετε τη δράση της απερχόμενης διοίκησης του ΕΚΘ, με βάση τη στάση της απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων.

- Διανύσαμε ένα χρονικό διάστημα τριών χρόνων από το Νοέμβρη του 1994 μέχρι σήμερα και σ' αυτό το διάστημα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι διογκώθηκαν. Η ανεργία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ξεπερνά σήμερα το 17%.Εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν, οι εργαζόμενοι ζουν κάτω από την καθημερινή απειλή της απόλυσης. Οι "ελαστικές" μορφές απασχόλησης επεκτείνονται. Τα κοινωνικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα συνεχώς συρρικνώνονται, μέσα από την εφαρμογή των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου" και των προγραμμάτων "σύγκλισης" της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτά και μια σειρά άλλα προβλήματα είχε να αντιμετωπίσει η απερχόμενη διοίκηση του ΕΚΘ και, βέβαια, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων και συνταξιούχων της πόλης μας είχε σε ένα βαθμό εναποθέσει τις ελπίδες του στη δράση της διοίκησης του ΕΚΘ.

Σήμερα όλοι αυτοί κατανοούν ότι, όχι μόνο έχουν διαψευστεί, αλλά και εξαπατηθεί από την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ. Οι συνδικαλιστές που αποτελούν την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ, με πρώτους τους συνδικαλιστές του κυβερνώντος κόμματος (ΠΑΣΚΕ), δέσμιοι των πολιτικών επιλογών που έκαναν τα κόμματά τους, τρία χρόνια τώρα περιορίστηκαν στο να περιγράφουν τα προβλήματα που καθημερινά οξύνονται. Στην ουσία εκείνο που τους απασχολεί δεν είναι τα προβλήματα των εργαζομένων και η επίλυσή τους, αλλά το πώς θα περάσει η πολιτική της κυβέρνησης χωρίς αντιδράσεις από τους εργαζόμενους.

- Ποια στάση κράτησε η πλειοψηφία του ΕΚΘ απέναντι στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν στη Θεσσαλονίκη;

- Τόσος ήταν ο ζήλος των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ για τη στήριξη της πολιτικής του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", ώστε αντί να στηρίξουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες σωματείων - μελών του ΕΚΘ και να τις συντονίσουν, επέλεξαν να τις καταδικάζουν ως προσπάθειες διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος της Θεσσαλονίκης! Ετσι, στη διάρκεια της θητείας της απερχόμενης διοίκησης, κυριάρχησαν και συγκρούστηκαν δυο αντιλήψεις - δύο λογικές και βέβαια και δύο πρακτικές. Η λογική του συμβιβασμού, της συναίνεσης, που αποτέλεσε στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής και που αφορά την πλειοψηφία, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ. Και η λογική της ταξικής πάλης, της έντασης των αγώνων, της συσπείρωσης των εργαζομένων, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αποτελεσματικής αντίστασης των εργαζομένων και της ανατροπής της πολιτικής που εφαρμόζεται, η οποία εκφράζεται από την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.

- Με αυτά τα δεδομένα, τι μπορεί και τι πρέπει να περιμένει κανείς μέσα από το συνέδριο του ΕΚΘ;

- Αυτό που πρέπει να αναδειχτεί μέσα από το 26ο Συνέδριο του ΕΚΘ είναι εκείνο ακριβώς που με επιμέλεια αποσιώπησε επί τρία χρόνια η πλειοψηφία της διοίκησης. Πρέπει δηλαδή να εξετάσουμε τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, να καταλογιστούν οι ευθύνες και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι (κυβέρνηση, ΕΕ κλπ.). Πρέπει οι εργαζόμενοι της πόλης μας μέσα από το συνέδριο να δρομολογήσουν, με τις αποφάσεις τους, αλλαγή της πορείας του συνδικαλιστικού κινήματος και να απαιτήσουν αποχώρηση από τον "κοινωνικό διάλογο". Αποφάσεις, που θα δραστηριοποιούν τα συνδικάτα και θα συσπειρώνουν τους εργαζόμενους ενάντια στη λιτότητα, στην ανεργία, στην κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ