Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
Πρόταση ζωής για τα μεταλλεία "πρώην Σκαλιστήρη"

Το ξεπούλημα της επιχείρησης "πρώην Σκαλιστήρη" και την προνομιακή μεταχείριση που απόλαυσε ο αγοραστής από την κυβέρνηση, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Εύβοιας της ΕΣΑΚ.Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: "Η "εκσυγχρονιστική - σοσιαλιστική" κυβέρνηση του κ. Σημίτη, αφού ξεπούλησε την επιχείρηση στον κ. Βαρβούτη, αφού εξασφάλισε σαν "πανωπροίκια" δάνεια για δήθεν "επενδύσεις", παχυλές επιδοτήσεις στον επιχειρηματία από τον ΟΑΕΔ, του χάρισε το στοκ που υπήρχε στα μεταλλεία και χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης και ορυκτού πλούτου, τον αναγόρευσε σε νέο σωτήρα της περιοχής".

Στην ανακοίνωση καταγγέλλονται και οι "συνεργοί" που είχε η κυβέρνηση σ' αυτή της την προσπάθεια και συγκεκριμένα "βουλευτές του νομού, ο νομάρχης, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου και οι ντόπιοι κυβερνητικοί αιρετοί άρχοντες". Οι παραπάνω, όπως σημειώνεται, "έβλεπαν μέσα από το ρουσφέτι, την πολιτική ομηρία και τις πελατειακές σχέσεις να ενισχύουν τη θέση τους". Ενάμιση χρόνο μετά την επαναλειτουργία της επιχείρησης και στον απόηχο των πανηγυρισμών, να ποιο είναι το καθεστώς που επικρατεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση: Συνθήκες εργασίας που θυμίζουν Μεσαίωνα. Απαγόρευση ίδρυσης σωματείου και κάθε συνδικαλιστικής δραστηριότητας "γιατί έτσι μπορεί και αποδίδει η επιχείρηση". Μοίρασμα της ανεργίας και διαιώνιση της ομηρίας των εργατών, οι οποίοι απασχολούνται για δύο μήνες. Απολύσεις και επαναπροσλήψεις κατά το δοκούν, καταπάτηση του πενθήμερου, της υπερωριακής απασχόλησης, των αδειών, κατάργηση στην πράξη του Νόμου 539. Απανωτά εργατικά ατυχήματα, γιατί δεν εφαρμόζονται κανόνες υγιεινής κι ασφάλειας.

"Για όλα αυτά - καταγγέλλεται στην ανακοίνωση - οι "αρμόδιοι" τηρούν "σιγή ιχθύος", γιατί στοχεύουν να διαμορφώσουν εργαζόμενους χωρίς προσωπικότητα, χωρίς αξιοπρέπεια με το κεφάλι σκυμμένο να δέχονται τις εντολές της πλουτοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Ωστόσο, η ΤΕ Εύβοιας της ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι "κανένα δικαίωμα δε χαρίστηκε στους εργαζόμενους από κανένα και μάλιστα από κυβερνήσεις που στηρίζουν ανοιχτά πλέον το μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο".

Για όλα τα παραπάνω η ΤΕ Εύβοιας της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να καταλάβουν ότι "η δύναμη βρίσκεται στον αγώνα τους, στο σωματείο τους με ταξικό προσανατολισμό και η δύναμη αυτή πρέπει να γίνει καταδίκη κάθε αντιλαϊκής πολιτικής που δημιουργεί "Μαντούδια" και "Λαύρια"".

Η πρόταση της ΕΣΑΚ για τη σωστή λειτουργία της επιχείρησης είναι: Δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου. Εφαρμογή σωστών συνθηκών εργασίας και έλεγχο για την υλοποίησή τους, καθώς και όρων υγιεινής και ασφάλειας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων. Προσλήψεις με αντικειμενικά κριτήρια, παίρνοντας υπόψη τις προτάσεις του σωματείου ανέργων της περιοχής ή του επιχειρησιακού, όταν ιδρυθεί. Ενιαιοποίηση των μεταλλείων "πρώην Σκαλιστήρη" και "Παπαστρατή" και δημιουργία Ενιαίου Φορέα Λευκολίθου. Πρόταση που όπως σημειώνεται αποτελεί το "μοναδικό δρόμο προοπτικής και ανάπτυξης".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τα 40 χρόνια από τη μεγάλη απεργία στα Μεταλλεία του Σκαλιστήρη(2016-04-13 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ(2007-04-18 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε η δίκη(2000-05-11 00:00:00.0)
Αντισταθείτε - Ψηφίστε αγωνιστικούς συνδυασμούς!(1998-10-06 00:00:00.0)
Αρχαιρεσίες "εν κρυπτώ"..!(1996-04-12 00:00:00.0)
Οι ...εξαγγελίες δε φέρνουν την "Ανάσταση"(1995-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ