Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ
Για τα 57χρονα από το λαϊκό "ΟΧΙ"

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι,

νέες και νέοι,

στρατευμένα παιδιά του λαού,

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, επέτειος του μυριόστομου "ΟΧΙ στο φασισμό", καθώς και η συνέχειά του στον ηρωικό αγώνα της ΕΑΜικής Αντίστασης, προσφέρονται για πλούσιο προβληματισμό και για χρήσιμα διδάγματα, μακριά από τη στείρα προγονοπληξία και τους ανούσιους και επικίνδυνους εθνικισμούς.

Τα βασικά μηνύματα αυτών των μεγάλων αγώνων είναι εξαιρετικά επίκαιρα. Αναδείχνουν, ως αξίες διαχρονικής πρακτικής και ηθικής σημασίας, τη λαϊκή ενότητα, τη μαζική αυτοθυσία, τον αληθινό πατριωτισμό, τη συλλογική δράση και αλληλεγγύη.

Το έπος του '40 και της Εθνικής Αντίστασης σάρωσε το κλίμα της ηττοπάθειας, που καλλιεργούσε η μοναρχοφασιστική δικτατορία της 4ης Αυγούστου, δημοσιογραφικά συγκροτήματα και μια σειρά αστοί πολιτικοί. Ενας λαός, χέρι χέρι με άλλους, εναντιώθηκε στις δυνάμεις του φασισμού, κλείνοντας τ' αυτιά στις "Σειρήνες" του ραγιαδισμού και της υποταγής.

Το ΚΚΕ είναι περήφανο, γιατί σε εκείνες τις δύσκολες ώρες στάθηκε δίπλα στο λαό, καλώντας τον, με το γράμμα του ΓΓ της ΚΕ, Ν. Ζαχαριάδη, "ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟ, ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ".

Οι αγώνες αυτοί και οι μετέπειτα της περιόδου 1944 - '49 τροφοδότησαν όλους τους κατοπινούς οικονομικούς και πολιτικούς αγώνες. Συνεχίζουν να εμπνέουν και σήμερα και να διδάσκουν, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πολλές πλευρές να παραχαραχτεί το νόημά τους και να αναθεματιστεί η μεγάλη αξία τους.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την επέλαση και τις προκλήσεις της "νέας τάξης πραγμάτων". Οι σχεδιασμοί των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών να εδραιώσουν την πλήρη κυριαρχία τους στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να προωθήσουν παραπέρα τον έλεγχο των πετρελαίων της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής, εναρμονίζονται με τις επεκτατικές επιδιώξεις της σοβινιστικής Τουρκίας στο Αιγαίο. Το Αιγαίο στη μια πλευρά και η Κύπρος στην άλλη, γίνονται σημαντικοί κρίκοι αυτής της επιθετικότητας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί τον ελληνικό λαό, αναθέτοντας την προστασία των συνόρων στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση και εναρμονίζοντας την αμυντική πολιτική της χώρας με τις επιθετικές επιδιώξεις τους. Προκαλεί, προωθώντας το κυνήγι των εξοπλισμών, τη συμμετοχή στις Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης, την ίδρυση ΝΑΤΟικών στρατηγείων, την απόλυτη αμερικανική επικυριαρχία στο Αιγαίο. Αυτή η πολιτική, σε συνδυασμό με την εξίσου βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της, απέναντι στο βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα φέρει στο λαό πολύ μεγαλύτερα βάσανα, αν δεν αποκρουστεί έγκαιρα και αποφασιστικά.

Το δοκιμασμένο όπλο της ενότητας και του αγώνα προβάλλει και σήμερα, ως αναγκαία και υποχρεωτική επιλογή, εκφρασμένο στην πολιτική γραμμή της συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης που προτείνει το ΚΚΕ. Η απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, η ματαίωση της συμμετοχής στις Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης, η ανάκληση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Βοσνία, είναι βασικά αιτήματα της λαϊκής πάλης, για ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΑΜ, ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ.

Μόνο η ανατροπή συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής μπορεί ν' ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές. Τα προβλήματα δε λύνονται με ανώδυνες μεταρρυθμίσεις, όπως προτείνουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, ούτε βέβαια - που είναι το ίδιο - με την υποταγή στην πολιτική του δήθεν μονόδρομου.

Η σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό ή η υποταγή σ' αυτόν και στα μονοπώλια, είναι το σύγχρονο δίλημμα. Είναι βέβαιο, ότι ο ελληνικός λαός θα επιλέξει τελικά τον ανειρήνευτο αγώνα με τη σημερινή κοινωνία, που έχει ευαγγέλιο τα υπερκέρδη των λίγων.

ΖΗΤΩ Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΑΘΗΝΑ 27.10.97Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ