Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πυρετωδώς δουλεύουν τα "αγροτοδικεία"

Χτες καταδικάστηκαν άλλοι εφτά αγρότες στη Λάρισα και έπεται συνέχεια. Θύελλα καταδίκης της πρακτικής της κυβέρνησης, αλλά και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Αλλους επτά αγωνιστές της αγροτιάς καταδίκασε χτες, σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, στο πλαίσιο της λειτουργίας του ως "Αγροτοδικείο" κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Ταυτόχρονα ανέβαλε, για τις 13/5/98, την καταδίκη άλλων 11 αγροτών της περιοχής, λόγω μη παρουσίας στο δικαστήριο του αστυνομικού μάρτυρα κατηγορίας.

Η "βιομηχανία" δικών "καλά κρατεί" στη Θεσσαλία - όπως και σε όλες, σχεδόν, τις αγροτικές περιοχές της χώρας - και την Τετάρτη 29 Οκτώβρη, θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου 178 αγρότες των Τρικάλων. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί παντρικαλινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την ποινικοποίηση των αγώνων, στην πλατεία δικαστηρίων, που διοργανώνουν οι δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων του νομού και οι Συντονιστικές Επιτροπές των μπλόκων που είχαν στηθεί στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων και στην οποία δηλώνουν έμπρακτη τη συμπαράστασή τους οι μαζικοί φορείς των Τρικάλων, όπως εκφράστηκε και στη σύσκεψη μαζικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη.

Επίσης, στις 5 Δεκέμβρη, 14 μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, μαζί με 12 άλλους αγρότες, θα δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας.

Στο μεταξύ ως αντιδημοκρατική και αντιαγροτική απόφαση χαρακτηρίζει την απόρριψη, στη Βουλή, της πρότασης για σταμάτημα των δικαστικών διώξεων εναντίον των αγροτών, το ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:

"Συλλογική είναι η ευθύνη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας (εκτός του κ. Οικονόμου που απουσίαζε), ψήφισαν υπέρ της συνέχισης των διώξεων. Η ΕΑΣ Τρικάλων καταδικάζει τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ του νομού μας, που με την ψήφο τους στέλνουν τους αγρότες στα δικαστήρια και ανοίγουν το δρόμο για νέες διώξεις και για επέκταση της ποινικοποίησης των αγώνων, όχι μόνο των αγροτών, αλλά και άλλων εργαζομένων, ενώ πολλές φορές κατά το παρελθόν προφορικά μας συμπαραστέκονταν και μας διαβεβαίωναν ότι είναι μαζί μας. Στην πράξη, όμως, κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Ο αγροτικός κόσμος και όλοι οι εργαζόμενοι της περιοχής μας θα εκτιμήσουν τη στάση τους και θα πράξουν ανάλογα".

Η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ

Πράξη τρομοκρατίας και αυταρχισμού που στηρίζεται πολιτικά από την ίδια την κυβέρνηση,χαρακτηρίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΚΚΕ,την προχτεσινή καταδίκη 95 αγροτών της περιοχής της Βιλσατίας, από το "αγροτοδικείο" των Σερρών, σε ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσε χτες.

"Οι μάσκες του "εκσυγχρονισμού" και της "δημοκρατίας" που επαγγέλλεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έπεσαν - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Αυτό αποδεικνύεται και από την άρνηση της κυβέρνησης, την Τρίτη 21/10, να ψηφίσει την τροπολογία του ΚΚΕ, που ψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για νομοθετικό σταμάτημα της βιομηχανίας δικών που έχει στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα σε βάρος περισσοτέρων από 6.000 αγροτών. Δίκες που όσον αφορά την έκτασή τους, το περιεχόμενό τους και το μέγεθος των ποινών που επιβάλλονται, μπορούν να συγκριθούν μόνο με την περίοδο της δικτατορίας".

Η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ, απευθύνει κάλεσμα για τη δημιουργία παλλαϊκού μετώπου αντίστασης στην τρομοκρατία, τονίζοντας ότι: "Κανείς δεν πρέπει να σιωπά και να στέκεται αμέτοχος. Απέναντι στην τρομοκρατική - αντιδημοκρατική αυτή πράξη θα πρέπει άμεσα να υπάρξει αποφασιστική απάντηση. Οχι μόνο από τους υπόλοιπους αγρότες που θα οδηγηθούν τις επόμενες μέρες στα δικαστήρια (και που τους περιμένουν παρόμοιες καταδικαστικές αποφάσεις), αλλά και από το σύνολο του λαού του νομού μας και των φορέων του".

Η ΣΕΑ Ιωαννίνων

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών του Ν. Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την καταψήφιση από 140 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της τροπολογίας του ΚΚΕ για το σταμάτημα των ποινικών διώξεων χιλιάδων αγροτών."Η στάση αυτή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - τονίζεται στην ανακοίνωση - τους κάνει συμμέτοχους στο αίσχος των αντιδημοκρατικών ενεργειών από πλευράς της κυβέρνησης. Οι αγρότες, όμως, μπορούν πλέον, να βγάλουν συμπέρασμα για το ποιος εκφράζει τα συμφέροντά τους και ποιος όχι".

Οι μηχανολόγοι

Την πολιτική δικαστικών διώξεων των αγωνιζομένων αγροτών, καταγγέλλει σε ψήφισμά του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει τις πρακτικές τρομοκράτησης, αγροτών και εργαζομένων, και να αντιληφθεί ότι τέτοια φαινόμενα δεν πρόκειται να πτοήσουν τους κοινωνικούς αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ