Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1941
Το Ολοκαύτωμα των Κερδυλίων

Μια ημερομηνία που οι κάτοικοι των Νέων Κερδυλίων, ενός μικρού χωριού στον Στρυμονικό Κόλπο, δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουν, είναι η 17 του Οκτώβρη 1941. Είναι η μέρα που οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν ύστερα από μπλόκο των χωριών Ανω και Κάτω Κερδύλια που στη συνέχεια τα έκαψαν, 230 πατριώτες ηλικίας από 16 έως 60 χρονών. Το τραγικό αυτό γεγονός, αποτελεί το πρώτο ολοκαύτωμα στην Ελλάδα.

Στην περιοχή εκείνη που βρίσκονταν τα δυο χωρία, με τις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις, έδρασε η πρώτη αντάρτικη ομάδα της περιοχής, η ομάδα"Οδυσσέας Ανδρούτσος", με καπετάνιο τον δάσκαλο του χωριού Κερδυλίων τονΘανάση Γκένιο.Ακριβώς λόγω της δράσης αυτής της ομάδας που είχε πραγματοποιήσει αρκετές δολιοφθορές στο γερμανικό στρατό, οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, για λόγους αντιποίνων προς τους κατοίκους των χωριών αυτών - που δεν πρόδωσαν τους αντάρτες όπως τους ζητούσαν - εκτέλεσαν αθώους, έκαψαν και λεηλάτησαν με φοβερή βαρβαρότητα τα σπίτια τους, στέλνοντας στην προσφυγιά τα γυναικόπαιδα και τους γέρους.

Δε σταμάτησαν όμως εκεί. Το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου οι Γερμανοί κρέμασαν στην κεντρική πλατεία του χωριού έναν από τους αντάρτες της αντάρτικης αυτής ομάδας, τον Μιχάλη Μπογιατζόπουλο,τον οποίο άφησαν τρεις μέρες κρεμασμένο για εκφοβισμό. Ηταν από τους πρώτους αντάρτες που κρεμάστηκε από τους φασίστες στην περίοδο της κατοχής.

Η επίσημη ανακοίνωση των Γερμανών στις 2-11-41, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: "Εις τα βουνά δυτικώς του Στρυμόνα δρα από εβδομάδων κομμουνιστική συμμορία απαρτιζόμενη από κατοίκους των πέριξ χωριών...

... Παρά του γερμανικού στρατού ληφθέντων μέτρων κατεστράφησαν παρ' αυτού τα χωριά Ανω και Κάτω Κερδύλιον, οι κάτοικοι των οποίων αποδεδειγμένως ανήκον εις την εν λόγω συμμορίαν, τροφοδοτούντες και υποστηρίζοντες ταύτην παντοιοτρόπως".

Τη μνήμη των εκτελεσμένων πατριωτών τίμησαν με την τέλεση του ετήσιου μνημοσύνου την Παρασκευή 17-10-97 στα Νέα Κερδύλια, κάτοικοι του χωριού, συγγενείς των εκτελεσμένων, αντιστασιακοί παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ της περιοχής, οι Τοπικές Αρχές με επικεφαλής τον νομάρχη, σχολεία και μαζικοί φορείς. Από μέρους της ΠΕΑΕΑ στεφάνι κατέθεσε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Σερρών Στέφανος Μπράχος.Την εκδήλωση διοργάνωσε η κοινότητα Νέων Κερδυλίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ