Κυριακή 19 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Αντισυνταγματικές οι Συνθήκες Μάαστριχτ - Σένγκεν;

Οι Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Σένγκεν αποτελούν παραβιάσεις του Συντάγματος της Δανίας; Αυτή είναι η ερώτηση που περιμένει απάντηση από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά από κατάθεση μήνυσης από ομάδα Δανών που κατηγορούν τον πρωθυπουργό της χώρας πως, επικυρώνοντας τις συνθήκες αυτές προχωρεί σε αντισυνταγματικές ενέργειες.

Ηδη η υπόθεση που αφορά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ βρίσκεται στις δικαστικές διαδικασίες. Τώρα, αυτή η ομάδα, που αυτοαποκαλείται "Φρουροί του Συντάγματος της Δανίας" (Grundlovsvaern 1997), κατέθεσε μήνυση ενάντια στον πρωθυπουργό Πουλ Νυρούπ Ρασμούσεν, ώστε το δικαστήριο να εξετάσει, αν η Συνθήκη του Σέγκεν είναι και αυτή αντισυνταγματική για τη Δανία.

Οι δύο μηνύσεις αφορούν μια συγκεκριμένη παράγραφο του Συντάγματος της χώρας στην οποία αναφέρεται ότι η Δανία επιτρέπει την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της "μόνο σε περιορισμένο βαθμό" σε διεθνείς οργανισμούς. Οι "Φρουροί του Συντάγματος της Δανίας", όμως, τονίζουν ότι ενώ η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων που βγαίνει από την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ δε φέρει περιορισμούς, η Συνθήκη του Σένγκεν επικεντρώνεται κυρίως στη σχέση της Δανίας με άλλες χώρες - μέλη. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι με την επικύρωση της Συνθήκης του Σέγκεν η Δανία δεν παραχωρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε έναν διεθνή οργανισμό, αλλά σε μια συγκεκριμένη χώρα - τη Γερμανία - δίνοντάς της το δικαίωμα να στέλνει γερμανικές αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να "κυνηγούν" τους υπόπτους τους στο έδαφος της Δανίας.

Με βάση τη Συνθήκη του Σένγκεν, η κυβέρνηση της Δανίας δίνει την έγκρισή της στην αστυνομία της Γερμανίας να παρακολουθεί τους υπόπτους της και μέσα στη Δανία, για 25 χιλιόμετρα. Ωστόσο, η ομάδα που κατέθεσε τη μήνυση τονίζει πως δίνεται η έγκριση να τους παρακολουθούν σε όλη τη Δανία.

"Η Συνθήκη του Σένγκεν είναι πιο απλή περίπτωση απ' ό,τι η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αφορά στο ζήτημα που έχει να κάνει αν μπορεί κάποιος να μεταφέρει την κυριαρχία της χώρας σε άλλη χώρα", δήλωσε ο Χένρικ Καρλ Νιέλσεν, δικηγόρος των 9 Δανών πολιτών που κατέθεσαν τη μήνυση.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ