Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΡΙΝ 56 ΧΡΟΝΙΑ
Στο απόσπασμα των Βούλγαρων φασιστών

Πριν από 56 χρόνια, στις 6 Οκτώβρη 1941, στην Παλαιοκώμη Ν. Σερρών 5 αγωνιστές μέλη του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, καθώς και 3 νέοι απ' τα Κύργια Ν. Δράμας έπεφταν νεκροί απ' τα βόλια των Βουλγάρων φασιστών.

Η περιοχή αυτή είχε τότε προσαρτηθεί απ' τη φασιστική Βουλγαρία και η αστική τάξη την είχε εγκαταλείψει. Δεν υπήρχαν πουθενά ελληνικές αρχές, αστυνομία, σχολεία, παπάδες κ.ά. Εκείνοι όμως που δεν την είχαν εγκαταλείψει ήταν οι αληθινοί πατριώτες, οι κομμουνιστές.

Το μικρό χωριό Μυρίνη, ήταν η έδρα του Γραφείου Περιοχής Αν. Μ - Θ και το σπίτι των αδελφών Κουτουρούση, το καταφύγιο τους και ο κρυψώνας του παράνομου τυπογραφείου. Μετά από κόπους και θυσίες έβγαιναν τα παράνομα έντυπα του Κόμματος.

Με τα γεγονότα της Δράμας και στη συνέχεια στα χωριά των Σερρών Κορμίστα, Ηλιοκώμη, Πρώτη, κ.ά. οι αγωνιστές βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, καθώς ο κίνδυνος για τη σύλληψή τους και το χτύπημα του τυπογραφείου ήταν άμεσος. Ετσι αποφάσισαν να φύγουν από το χωριό και να περάσουν τον Στρυμόνα. Δυστυχώς έπεσαν σε ενέδρα και αναγκάστηκαν να κρυφτούν στα βάτα και να περάσουν τη νύχτα. Το ξημέρωμα όμως, ύστερα από προδοσία, κυκλώθηκαν από ισχυρή στρατιωτική βουλγαρική δύναμη. Τους εκτέλεσαν όλους επιτόπου εκτός από δυο που κατάφεραν να γλιτώσουν.

Τιμώντας την αυτοθυσία των πιστών αυτών ηρωικών παιδιών Παρασκευά Μπάρμα (Δράκος), Αποστόλη Τζανή (Κωστάκης), Μωυσή Πασχαλίδη (Γρηγόρης),τ' αδέλφια Αραμπατζής και Λάμπρος Μαζαράκης και τριών νέων από τα Κύργια Δράμας, το Παράρτημα Ροδολίβους της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποίησε στην Παλαιοκώμη Σερρών διήμερο (4 και 5-10-97) εκδηλώσεων, που παρακολούθησε πολύς κόσμος.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org