Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
Εν κρυπτώ δρα η "Μετρό"

Ακριβώς τη στιγμή που στην οδό Πανεπιστημίου συμβαίνουν "μύρια όσα", η "Αττικό Μετρό" συνεχίζει να αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν έχει συναίσθηση των ευθυνών της.Χτες στις 11 πμ, χωρίς να έχει ειδοποιηθεί η αρμόδια Γ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ούτε καν το ΥΠΠΟ,τα μηχανήματα της εταιρίας "στρατοπέδευσαν" μπροστά στο σχεδιαζόμενο σταθμό του Κεραμεικού και ετοιμάστηκαν να αρχίσουν τη διάνοιξη της πιλοτικής σήραγγας,σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση - κατά πλειοψηφία - του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Η Γ ΕΠΚΑ, στο παρά πέντε, βρέθηκε στον Κεραμεικό και διαπίστωσε όχι μόνο τις προθέσεις της κατασκευάστριας εταιρίας, αλλά και την απουσία των δύο επιτροπών - δε συγκροτήθηκαν ακόμα - που πρέπει να παρακολουθούν τις εργασίες,σύμφωνα με το σχετικό όρο που έχει θέσει το ΚΑΣ.

Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας ζήτησαν την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας και με εντολή του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ, Ευγένιου Γιαννακόπουλου, τα μηχανήματα σταμάτησαν μέχρι να συσταθούν οι επιτροπές.

Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι ύστερα από τα τελευταία γεγονότα στην οδό Πανεπιστημίου, αλλά και την ύπαρξη της μελέτης των συγκοινωνιολόγων που προτείνει παράκαμψη του αρχαιολογικού χώρου, σύσσωμος ο αρχαιολογικός χώρος ζητάει να μην προχωρήσει η "Αττικό Μετρό" στη διάνοιξη της πιλοτικής σήραγγας,δεδομένου ότι κι αυτή ενδεχομένως να αποδειχτεί μοιραία για τον Κεραμεικό και ζητά να επανεξεταστεί το θέμα από το ΚΑΣ.Μάλιστα δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν ακόμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σημειώνεται, δε, ότι και η Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή δηλώνει ανήσυχη για τη διάνοιξη της σήραγγας και την τύχη του Κεραμεικού.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, ενημερώνοντας τα μέλη του ΚΑΣ, είπε ότι "τα αποτελέσματα της πιλοτικής σήραγγας θα συνεκτιμηθούν με τη μελέτη των συγκοινωνιολόγων, ώστε να αποφανθεί τελικά το Συμβούλιο". Πάντως όλοι γνωρίζουν ότι και το παραμικρό λάθος στον Κεραμεικό θα είναι μη αναστρέψιμο και καταστροφικό για τις εκτεταμένες, μοναδικές αρχαιότητες.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ