Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Πιθανότερο σενάριο: Εκλογές

ΡΩΜΗ.-

Χαρακτηρίζοντας "εντελώς ανεπαρκείς" τις νέες προτάσεις και χωρίς να υποκύπτει "στους πειρασμούς", ο ηγέτης της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", Φάουστο Μπερτινότι, απορρίπτοντας τις προτάσεις του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον νέο κυβερνητικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε χτες στο Ιταλικό Κοινοβούλιο, όπου ήταν και η επίσημη πρώτη της συζήτησης.

Ο Μπερτινότι, τόσο προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων αργά χτες το απόγευμα, όσο και αμέσως μετά την ομιλία Πρόντι σε δηλώσεις προς στους δημοσιογράφους, έκανε απολύτως σαφές ότι το κόμμα της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" δεν πρόκειται να ψηφίσει τον προτεινόμενο προϋπολογισμό λιτότητας για το 1998 ως έχει, γεγονός που σημαίνει ότι ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας ενδέχεται να μη διαθέτει πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

"Οι προτάσεις μας είναι ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν η κυβέρνηση έχει κάτι περισσότερο να μας πει, ας την αφήσουμε να το πει, αλλά όλα αυτά που ήδη είπε είναι εντελώς απαράδεκτα", δήλωσε ο Μπερτινότι προς τους δημοσιογράφους, προσθέτοντας: "Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό ως έχει".

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι πρότεινε στην Ιταλική Βουλή, σε μία ύστατη προσπάθεια να θολώσει τα νερά και να μπορέσει να αποσπάσει τη "συναίνεση" των Ιταλών κομμουνιστών προκειμένου να ψηφίσουν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ένα νόμο - πλαίσιο για τη μείωση των ωρών εργασίας, μέτρα υποστήριξης της απασχόλησης και ένα σύστημα πρόωρης συνταξιοδότησης μόνο για τους χειρώνακτες εργάτες. Ενώ συμπλήρωσε, χωρίς φυσικά να κάνει ευκρινείς και καθαρές τις προτάσεις του, ότι υπάρχει το σκεπτικό για ένα ακόμα πακέτο προτάσεων, οι οποίες θα κατατεθούν αργότερα!

Σχετικά με τις ώρες εργασίας, ο Πρόντι πρότεινε "ένα νόμο - πλαίσιο που θα επιδιώκει, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, μια μείωση των ωρών, οργανώνοντας μια τριετή διάσκεψη στο γαλλικό πρότυπο για να καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής" της μείωσης αυτής. Ενώ, κλείνοντας έκανε έκκληση προς τους βουλευτές της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" να μην εγκαταλείψουν την κεντροαριστερή κυβέρνηση που κυβερνά τους τελευταίους 17 μήνες την Ιταλία. Η πολιτική κρίση που φαινόταν ορατή, επιβεβαιώθηκε, αφήνοντας ουσιαστικά τη χώρα σε προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα και με τον ηγέτη των Πρασίνων που συμμετέχει στον κυβερνητικό Συνασπισμό, Μάουρο Παϊσάν, που κατά την ομιλία του εξέφρασε τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει στην περίπτωση που η "Κομμουνιστική Επανίδρυση" αποσύρει την υποστήριξή της στο κυβερνητικό σχήμα ή εμμείνει όχι στον προϋπολογισμό, "τότε ο Ρομάνο Πρόντι θα παραιτηθεί".

Ο Μπερτινότι επιβεβαίωσε ότι η επίλυση της κρίσης είναι στα χέρια της κυβέρνησης, κρατώντας ταυτόχρονα μία σθεναρή και αποφασιστική στάση που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός κάνει κάποιες τροποποιήσεις, περισσότερο για να θολώσει τα νερά, χωρίς όμως να "αγγίζει" την ουσία του αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Ετσι ελάχιστες ελπίδες υπάρχουν κατά τη συζήτηση να προκύψουν εξελίξεις που θα μπορούσανε να "βοηθήσουν" στην εξομάλυνση της κατάστασης. Το πιθανότερο σενάριο που διαφαίνεται είναι ο ορισμός της ημερομηνίας για εθνικές εκλογές, που όμως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν - σε περίπτωση που τελικά γίνουν - μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταψηφίστηκε η κυβέρνηση Πρόντι(1998-10-10 00:00:00.0)
Αμφίρροπη ψηφοφορία και παραχωρήσεις προς "διαφωνούντες"(1998-10-09 00:00:00.0)
Υπογράφτηκε νέα κυβερνητική συμφωνία(1997-10-15 00:00:00.0)
Παρελθόν η κεντροαριστερή κυβέρνηση(1997-10-10 00:00:00.0)
Αβέβαιο το μέλλον της κεντροαριστερής κυβέρνησης(1997-10-02 00:00:00.0)
Ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση(1996-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ