Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Αισιοδοξούν" οι Αμερικανοί

Οι υψηλοί τόνοι που χαρακτηρίζουν το τελευταίο διάστημα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δε φαίνεται να ανησυχούν την Ουάσιγκτον που προωθεί τις διαμεσολαβητικές της πρωτοβουλίες για διευθέτηση των "προβλημάτων"

Το βαρύ κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καταγράφηκε και χτες σε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις της Αγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων.

Από την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, "ζήτησε" από την Αγκυρα να πάψει να τρέφει ελπίδες για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σημείωσε πως όσο η Αγκυρα συνεχίζει την επεκτατική της πολιτική, η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να επιτρέψει τη ροή κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία.

Πάντως η Ουάσιγκτον, παρά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιμένει πως Αθήνα και Αγκυρα έχουν επιδείξει την προθυμία να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο Σάντι Μπέργκερ, σύμβουλος της εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, μιλώντας, σε ηγετικά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μπέργκερ αναφέρθηκε σε διαφορές, που υπάρχουν, όπως είπε, στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα. Τόνισε δε ότι οι προοπτικές για επίλυσή τους έχουν βελτιωθεί, για να προσθέσει πως αυτό, που χρειάζεται τώρα, είναι μια συμφωνία για τη διαδικασία επίλυσης, έτσι ώστε, την ώρα που το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να υποδεχτεί νέες δημοκρατίες, δύο από τα παλαιότερα κράτη - μέλη του να δώσουν τέλος στις διαφορές τους.

Επιπλέον, ο σύμβουλος ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου μίλησε για την προσήλωση της κυβέρνησης Κλίντον στην προώθηση της ειρήνης στη Μεσόγειο.

"Εχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή", είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Μπέργκερ, "όχι μόνο λόγω της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας, αλλά γιατί βλέπουμε τις δυνατότητες, που μπορεί να προσφέρει η πραγματική ειρήνη στους λαούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου".

Εν τω μεταξύ την ελπίδα της Ουάσιγκτον να υπάρξουν αποτελέσματα στην επικείμενη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ, στην Κρήτη, εξέφρασε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τομ Μίλερ, που επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους, για να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή θέματα.

Εκφράσαμε "λύπη"

Τη λύπη του για την τακτική που ακολουθεί από το 1974 η Τουρκία, παρουσιάζοντας μιαν ατζέντα συνεχών διεκδικήσεων, με μοναδικό στόχο την αναθεώρηση του "status quo" στο Αιγαίο, εξέφρασε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, ασκώντας το δικαίωμα δευτερολογίας, σε απάντηση όσων ισχυρίστηκε ο Τούρκος ομόλογός του την περασμένη Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου.

Είναι γεγονός, τόνισε ο εκπρόσωπός της Ελλάδας στον ΟΗΕ, ότι από τον Ιανουάριο του 1996, η Ελλάδα αντιμετώπισε επιθετικές ενέργειες άμεσων εδαφικών διεκδικήσεων από την Τουρκία, που η γειτονική χώρα δήλωνε έτοιμη να υποστηρίξει με στρατιωτική δράση.

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία, συνέχισε, αμφισβητώντας ισχύουσες συνθήκες, που σεβόταν επί εβδομήντα συναπτά έτη, προβάλλει διεκδικήσεις των νησιών Ιμίων και στη συνέχεια και εναντίον ακαθόριστου αριθμού άλλων νησίδων, της νήσου Γαύδου νοτιοδυτικά της Κρήτης, ενώ αναφέρθηκε πρόσθετα σε απροσδιόριστες "γκρίζες ζώνες" του Αιγαίου, περιλαμβάνοντας στις διεκδικήσεις της "κάθε νησί που δεν αναφέρεται ονομαστικά σε κάποια συνθήκη καθώς και γεωγραφικούς σχηματισμούς, που δεν καθορίζονται από διεθνείς συμφωνίες".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ