Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Διάλογος μετ' εμποδίων

Ενώ οι φάκελοι με τις αιτήσεις για τις ραδιοφωνικές άδειες, ήδη, βρίσκονται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, εντούτοις το ΕΣΡ δεν μπορεί ακόμη να επιτελέσει το έργο του. Εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς την απαραίτητη στήριξη και υποδομή, ενώ η δημιουργία του πολυσυζητημένου τμήματος "διαφάνειας" παραμένει στα χαρτιά. Τα τεράστια εμπόδια, που δημιουργεί στο έργο του ΕΣΡ η απουσία εξειδικευμένου προσωπικού, τονίστηκαν χτες και από τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ Αντώνη Μανιτάκη. Να σημειωθεί ότι για τις οχτώ προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού θα γίνει νέα προκήρυξη, ενώ παράλληλα το ΕΣΡ με επιστολή του προς τον υπουργό Τύπου ζητά την πρόσληψη με σύμβαση έργου άλλων εφτά εξειδικευμένων επιστημόνων. Το ΕΣΡ, όπως τόνισε χτες ο πρόεδρός του Γ. Κασιμάτης, θέλει να κάνει "αυτοδύναμο έλεγχο" των αιτήσεων, ώστε να έχει τη δική του άποψη για την πληρότητα των φακέλων των αιτήσεων. Επισήμανε ακόμη ότι το ΕΣΡ θέλει να μπει και να ελέγξει την ουσία όλων των στοιχείων και τι μπορεί "να κρύβεται πίσω από αυτά".

Πάντως στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, το ΕΣΡ επιχειρεί να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ζητώντας από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να εφαρμόζουν τους νόμους και τους κώδικες δεοντολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα ανοίξει διάλογο με τους υπεύθυνους όλων των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Παράλληλα, το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη θα πραγματοποιήσει ημερίδα "διαλόγου", όπως τη χαρακτήρισε χτες ο πρόεδρος τους ΕΣΡ Γ. Κασιμάτης, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, η ΕΣΗΕΑ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) και επιστημονικοί φορείς που έχουν σχέση με τα ΜΜΕ. Κύριοι άξονες της συζήτησης θα είναι η νομιμότητα του ραδιοτηλεοπτικού χώρου και η τήρηση των κανόνων δεοντολογίας.

Το ΕΣΡ, τις επόμενες μέρες, θα καλέσει τους εκπροσώπους τηλεοπτικών σταθμών για να δώσουν εξηγήσεις για τις παραβιάσεις διαφημιστικού χρόνου, που παρατηρήθηκαν από τον έλεγχο που έκανε η τεχνική υπηρεσία του ΕΣΡ. Εχει ζητηθεί, επίσης, κασέτα από το ΣΚΑΪ με το δελτίο ειδήσεων που πρόβαλλε "σκηνές" από την επεισοδιακή ημέρα των παιδιών της οικογένειας Βεντούρη. "Σύνθετο" για το ΕΣΡ είναι το θέμα του "Ο90", για το οποίο ο υπουργός Τύπου έχει στείλει επιστολή. Προς το παρόν θα προχωράει στον έλεγχο των "υπηρεσιών" του "090", σε περίπτωση που έχει στα χέρια του συγκεκριμένες καταγγελίες ή ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο. Θα ζητήσει, επίσης, για το θέμα αυτό τη συμβολή των υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου, καθώς και του ΟΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ