Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με τη "γλώσσα" του λαού

Υπήρξε συστηματικός συλλέκτης δημοτικών τραγουδιών κατορθώνοντας στις δύο πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας να καταγράψει με φωνογράφο και γραμμόφωνο οκτώ χιλιάδες ουγγρικά τραγούδια και σχεδόν άλλα τόσα τραγούδια και μελωδίες των εθνών της παλαιάς Αυστροουγγαρίας (κυρίως Ρουμάνων, Σλοβάκων και Ρουθηνών της Ουκρανίας), αλλά και άλλων εθνών, όπως Τούρκων και Αράβων. Ο λόγος για τον Μπέλα Μπάρτοκ,τον μεγάλο Ούγγρο συνθέτη, που μαθητεύοντας για πολλά χρόνια κοντά στο λαό, έμαθε τέλεια τη μουσική του γλώσσα και από αυτήν εμπνεύστηκε. Σε αυτή την κορυφαία προσωπικότητα και στη σχέση της με το δημοτικό τραγούδι αναφέρεται το βιβλίο του καθηγητή κλασικής φιλολογίας και λαογράφου Γρηγόρη Σηφάκη με τίτλο "Μπέλα Μπάρτοκ και Δημοτικό Τραγούδι",που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.Ενα βιβλίο, που έρχεται να προστεθεί στην ιδιαίτερα σημαντική κατάθεση της "Μουσικής Σειράς" των "Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης", που διευθύνει ο Ν. Διονυσόπουλος.

Στηριγμένος σε κείμενα του ίδιου του Ούγγρου συνθέτη, τα οποία συγκεντρώθηκαν πρόσφατα και εκδόθηκαν στην αγγλική γλώσσα, ο συγγραφέας παρουσιάζει το τεράστιο εθνομουσικολογικό έργο του Μπάρτοκ και τη μουσική του ιδεολογία. Η επίμονη, ουσιαστική μελέτη της δημοτικής μουσικής οδήγησε τον Μπάρτοκ στη διατύπωση μιας θεωρίας για την έντεχνη μουσική, που υπήρξε η καλύτερη δυνατή απάντηση στον γερμανικό μοντερνισμό και συνάμα αποτέλεσε τη βάση της δημιουργίας σε συνεργασία με τον Ζόλταν Κόνταλι, της εθνικής μουσικής σχολής της Ουγγαρίας.

Την έκδοση συνοδεύει CD διάρκειας 75 με παραδείγματα από τις ηχογραφήσεις του Μπάρτοκ και από συνθέσεις του βασισμένες σε αυτές τις λαϊκές πηγές του, με τρόπους που υποδεικνύει ο ίδιος με τα κείμενά του. Η επιλογή των μουσικών παραδειγμάτων έγινε από τη μουσικολόγο Βέρα Λαμπέρτ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ