Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΠΟ

Ιδρυση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου,είσοδος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας,υπερεξουσίες του υπουργού, παροχές στη Θεσσαλονίκη, συνιστούν την ουσία του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΠΟ. Ενας στημένος προεκλογικός μηχανισμός και ένα πόνημα που διέπεται από τους νόμους της ελεύθερης αγοράς και εκμετάλλευσης αγαθών, τους οποίους και προσπαθεί να εισάγει στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.Αυτό είναι το προφίλ του πολυνομοσχεδίου, που προχτές κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Με την πρώτη ανακοίνωσή του, οι εμπλεκόμενοι φορείς (αρχαιολόγοι, μηχανικοί, αρχαιοφύλακες, άνθρωποι του θεάτρου και του κινηματογράφου κ.ά.) είχαν έντονα εκφράσει τις αντιρρήσεις τους. Ουσιαστικός διάλογος ποτέ δεν έγινε. Στο μεταξύ η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ πριν την κατάθεσή του προχώρησε σε κάποιες αλλαγές. Αλλαγές τις οποίες κανείς δε γνωρίζει ακόμα. Το τελευταίο σχέδιο που έλαβε η ΠΟΣΥΠΠΟ ήταν πριν δύο μήνες. Εκτοτε δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση από το ΥΠΠΟ, παρά μόνο κάποιες σκόρπιες πληροφορίες.

Σημείο αιχμής είναι η υπό ίδρυση Ανώνυμη Εταιρία, με την ψευδεπίγραφη επωνυμία "ΑΕ Προβολής της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς",που αναλαμβάνει ό,τι έκανε μέχρι σήμερα το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) και όχι μόνο. Δηλαδή, την παραγωγή, έκδοση, διάθεση βιβλίων και άλλων αντικειμένων, που συνδέονται με την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, και την παραγωγή, κατασκευή εκμαγείων και αντιγράφων, χρησιμοποιώντας τους χώρους και τα εργαστήρια του ΤΑΠΑ. Επίσης, κάνει αναθέσεις σε ιδιώτες, συνάπτει συμβάσεις με ιδιωτικά εργαστήρια, εκπονεί μελέτες και διενεργεί διαγωνισμούς,με σκοπό "να σχεδιάζει και να εφαρμόζει εθνική πολιτική για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς"!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ