Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Μόνο τη γλώσσα του αγώνα καταλαβαίνει η κυβέρνηση

Το Νοέμβρη η παναθηναϊκή συγκέντρωση των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της Αθήνας

Την πραγματοποίηση παναθηναϊκής συγκέντρωσης και στη συνέχεια συμβολικό αποκλεισμό κεντρικού δρόμου της πρωτεύουσας, μεταξύ 20 και 25 Νοέμβρη, αποφάσισαν ομόφωνα προχτές δεκάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι αντιπρόσωποι σωματείων της Αθήνας, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε στα πλαίσια της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) για δρομολόγηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστές αντιπρόσωποι των σωματείων - μελών της ΟΒΣΑ και της ΟΕΒΕΑ, που παραβρέθηκαν στην προχτεσινή σύσκεψη, μετέφεραν στο σύνολό τους την αγανάκτηση του επαγγελματοβιοτεχνικού και εμπορικού κόσμου από το αδιέξοδο στο οποίο τους έχουν οδηγήσει οι κυβερνητικές πολιτικές. Κατήγγειλαν τη λαίλαπα που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η κυβέρνηση ως εντολοδόχος των διευθυντηρίων του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των πολυεθνικών και περιέγραψαν ανάγλυφα την κατάσταση, που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια, με ολοένα αυξανόμενη ένταση, οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και οι μικρέμποροι. Αναφέρθηκαν στη δραματική πτώση του τζίρου εξαιτίας της συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων και της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης των πολυκαταστημάτων, που με διάφορα τερτίπια αποσπούν από τα μικρομάγαζα και τις βιοτεχνίες μεγάλο μέρος του τζίρου. Επίσης, στη φορολογία που τα τελευταία 3 - 4 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 500%, ενώ την ίδια στιγμή τα μεγάλα εισοδήματα και η μεγάλη φοροδιαφυγή παραμένει στο απυρόβλητο, στην ανύπαρκτη - ουσιαστικά απαγορευτική για τους ΕΒΕ - χρηματοδότηση, στην απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης, που οδηγεί εκατοντάδες επαγγελματίες στο δρόμο αφήνοντάς τους στο έλεος της ασυδοσίας των ιδιοκτητών, στη διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Εντονος ήταν, επίσης, ακόμα και από εκπροσώπους συνδικαλιστικών παρατάξεων, που αρχικά είχαν άλλη γνώμη, ο προβληματισμός για την εξέλιξη του "κοινωνικού διαλόγου" και τη συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ σ' αυτόν, ενώ πολλές ήταν οι τοποθετήσεις που κατήγγειλαν την εμμονή της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ στην απάτη του "διαλόγου" και ζήτησαν την άμεση αποχώρησή της από αυτόν.

"Η κυβέρνηση", υπογραμμίστηκε, "δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα από αυτή των μαζικών, συνεχόμενων και ενωτικών αγώνων", και κάλεσαν την ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ να πρωτοστατήσει σ' αυτούς τους αγώνες ξεσκεπάζοντας και κατονομάζοντας τους πραγματικούς υπεύθυνους αυτής της κρίσης, όχι με κινητοποιήσεις - "τουφεκιές στον αέρα", αλλά με συνεχή καθημερινή δράση και αγώνα.

Οι ΕΒΕ διεκδικούν εδώ και τώρα:

  • Κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" και του 35% και αντικατάσταση του φορολογικού συστήματος σύμφωνα με το Σύνταγμα, δηλαδή ο καθένας να πληρώνει ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα.
  • Χτύπημα της φοροδιαφυγής εκεί όπου πραγματικά συντελείται, δηλαδή στα μεγάλα εισοδήματα.
  • Αμεσα μέτρα για τον ουσιαστικό περιορισμό της δράσης των πολυκαταστημάτων και τις αθρόες εισαγωγές, που πλήττουν καίρια την εγχώρια παραγωγή.
  • Ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για όλους, σύμφωνα με τα αιτήματα των εμποροϋπαλλήλων και των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.
  • Αμεση χορήγηση κινήτρων στους ΕΒΕ με μικρότοκα και επιδοτούμενα δάνεια.
  • Κίνητρα για την ανάπτυξη των συνενώσεων και συνεταιρισμών.
  • Εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Ενίσχυση με κοινωνικά κονδύλια από τον προϋπολογισμό για μια γενναία εισοδηματική πολιτική, που θα ενισχύσει τα λαϊκά εισοδήματα για την αναθέρμανση της αγοράς.

Τέλος, στα πλαίσια της καλύτερης οργάνωσης της κινητοποίησης, τονίστηκε και αποφασίστηκε η αναγκαιότητα πραγματοποίησης συσκέψεων, ενημέρωσης, περιοδειών στα μαγαζιά, άμεσης επαφής με τη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος.

  • Την πραγματοποίηση πανθεσσαλικής περιφερειακής σύσκεψης,στη Λάρισα, αποφάσισε και η Ομοσπονδία ΕΒΕ του νομού, που συνεδρίασε προχτές. Επίσης, αποφασίστηκε να σταλεί ψήφισμα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Ανάπτυξης για το Προεδρικό Διάταγμα 193/97, με το οποίο μπαίνουν απαγορευτικοί περιορισμοί στη δημοκρατική εκπροσώπηση στα επιμελητήρια.

Μ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη για συντονισμένη δράση ενάντια στην περαίωση(2010-11-18 00:00:00.0)
ΕΒΕ(2008-04-15 00:00:00.0)
Οι ΕΒΕ μπορούν!(2002-02-28 00:00:00.0)
Θα κλείσουν τα πάντα(2001-05-15 00:00:00.0)
Ομόφωνη απόφαση για πανελλαδικές κινητοποιήσεις(1996-03-05 00:00:00.0)
Προς νέους αγώνες(1996-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ