Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΒΔ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΝΗΣΩΝ
Αποφάσισαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Σε ρυθμό αγωνιστικών κινητοποιήσεων βρίσκονται οι έμποροι της Βορειοδυτικής Ελλάδας και των νησιών του Ιονίου μετά και τη σχετική απόφαση του ΔΣ της αντίστοιχης Ομοσπονδίας που συνήλθε την προηγούμενη βδομάδα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης το ΔΣ, πέρα από ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας της Ομοσπονδίας, ασχολήθηκε με όλα τα καυτά προβλήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο, πήρε απόφαση για οργάνωση και πραγματοποίηση κλιμακούμενων αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Επίσης, κατέληξε στο επιτακτικό διεκδικητικό πλαίσιο για την επαγγελματική στέγη, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τη μείωση των εισοδημάτων και την πτώση του τζίρου, το χρηματοπιστωτικό, τα πολυκαταστήματα και τις αθέμιτες πρακτικές τους, όπως είχε καταρτιστεί από την τελευταία Γενική Συνέλευση των μελών της. Παράλληλα, το ΔΣ καθόρισε την Κυριακή 2 Νοέμβρη ημέρα σύγκλισης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης όλων των ΔΣ των εμπορικών συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας. Ειδικότερα, κατέληξαν στα εξής:

  • Για την επαγγελματική στέγη ζητούν άμεση αλλαγή του νόμου για την απελευθέρωση, έτσι ώστε παλιές και νέες μισθώσεις να μπορούν συνεχώς να ανανεώνονται ανά τριετία μετά την αρχική εννιαετία και με μόνη ετήσια αύξηση το 75% του τιμάριθμου.
  • Για το ασφαλιστικό: να διασφαλιστεί ο κοινωνικός και δημόσιος χαρακτήρας των ασφαλιστικών ταμείων, να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, σταθερή συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού με το 1/3 στα έξοδα των ταμείων και οι διοικήσεις τους να είναι αιρετές από τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους σε αυτά. Η κατώτερη σύνταξη να καθοριστεί στο 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Για το φορολογικό μεταξύ άλλων: κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" και του 35%, των δημοτικών φόρων και των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος ώστε ο καθένας να πληρώνει με βάση το πραγματικό του εισόδημα.
  • Για τον τζίρο ζητά ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, των αγροτών και των συνταξιούχων για την τόνωση της αγοράς.
  • Για το χρηματοπιστωτικό προτείνει τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου τέτοιου που να υποχρεώνει το τραπεζικό κατεστημένο να σταματήσει τη χορήγηση χρήματος στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις με τοκογλυφικά επιτόκια, να ενισχυθεί η δημιουργία συνεταιρισμών, να οριοθετείται ως μικρή επιχείρηση αυτή με τους 4 εργαζόμενους.
  • Για τα πολυκαταστήματα ζητά περιορισμό στη δράση των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ, ενιαίο ανθρώπινο ωράριο για όλους.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ