Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Για γέλια και για κλάματα...

Αναδημοσίευση από το ΒΗΜΑ, ρεπορτάζ με συνέντευξη του Γρ. Φαράκου

Με τίτλο "Η ώρα της αλήθειας" (! ) δημοσιεύτηκαν στο προχτεσινό ΒΗΜΑ από τον Κ. Τσαούση αποσπάσματα της συνέντευξης που παραθέτει ο Γρηγόρης Φαράκος, στο βιβλίο του Λ. Μαυροειδή "Οι δύο όψεις της Ιστορίας".

Ο "Ρ" για την πλήρη ενημέρωση του αναγνωστικού του κοινού αναδημοσιεύει σήμερα ολόκληρο το κείμενο από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, το οποίο έχει ως εξής:

"Βαλκάνια. Αρχές της δεκαετίας του 1950. Οι πληγές του εμφύλιου πολέμου είναι ακόμη ανοιχτές. Εκατοντάδες μέλη και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος που βρίσκονται πρόσφυγες στις λεγόμενες "Λαϊκές Δημοκρατίες" επιστρέφουν μέσα από μυστικά περάσματα των συνόρων για να βοηθήσουν στην ανασύνταξη των δυνάμεων της πλευράς των ηττημένων.

Οι περίφημοι "παράνομοι" της κομματικής δουλιάς, που έχουν να αντιμετωπίσουν σε κάθε τους βήμα την απειλή της σύλληψης, του στρατοδικείου και της εκτέλεσης, "κατεβαίνουν" στην Ελλάδα χωρίς να γνωρίζουν ότι η ζωή και τα ιδανικά τους είναι μέρος μιας παρτίδας σκάκι που παίζουν τα δύο αντίπαλα μπλοκ - ΗΠΑ και Σοβιετική Ενωση - στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου που μόλις έχει αρχίσει.

Το "μυστικό" που δε γνωρίζουν - ούτε καν φαντάζονται - οι "παράνομοι", κρατούσαν "εφτασφράγιστο" ο Ζαχαριάδης, δύο - τρεις στενοί συνεργάτες του και τα υψηλά κλιμάκια των "αδελφών" κομμάτων που βρίσκονται στην εξουσία των βαλκανικών χωρών.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κ. Γρηγόρης Φαράκος, μετά από σχεδόν 50 χρόνια, "σπάει" τη βαριά σιωπή του και αποκαλύπτει ότι η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος σε εκείνη την περίοδο είχε εμπλακεί στον πόλεμο της διεθνούς κατασκοπίας. Ο κ. Φαράκος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο νέο βιβλίο του δημοσιογράφου κ. Λευτέρη Μαυροειδή υπό τον τίτλο "Οι δύο όψεις της ιστορίας" (σ.σ. 551 - 736) φέρνει, αν και ετεροχρονισμένα, στο προσκήνιο ένα θέμα ταμπού για τον κόσμο της κομμουνιστικής Αριστεράς στη χώρα μας, δηλαδή τον διπλό ρόλο των "παρανόμων" κλιμακίων (προσπάθεια ανασύνταξης των κομματικών δυνάμεων αλλά και συλλογή πληροφοριών για τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών του ανατολικού μπλοκ).

Η Αποκάλυψη του κ. Φαράκου, όπως αυτή καταγράφεται στις σελίδες του βιβλίου του κ. Μαυροειδή, είναι η εξής: " Στις συνθήκες του Ψυχρού Πολέμου οξυνόταν στα Βαλκάνια, εκτός των άλλων, και ο ανταγωνισμός των κατασκόπων και πρακτόρων που στέλνονταν σε μεγάλο αριθμό από την Ελλάδα προς τις ανατολικές χώρες και αντιστρόφως. Δεν εξετάζω εδώ στην ουσία του αυτό το ζήτημα ούτε τις διεθνείς ή άλλες πλευρές του. Ούτε νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να εκτιμηθεί ποιος άρχισε πρώτος, ποιος έχει τις κύριες ευθύνες κλπ. Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι από την πλευρά των χωρών του ανατολικού μπλοκ χρησιμοποιήθηκε για αυτόν τον σκοπό ένας αριθμός στελεχών και μελών του ΚΚΕ από τους εκεί πρόσφυγες. Που βέβαια πίστευαν ότι έτσι προσφέρουν υπηρεσία στην υπεράσπιση των ιδεών τους, του σοσιαλισμού σε παγκόσμια κλίμακα".

Τα όσα αποκαλύπτει ο κ. Φαράκος φαίνεται ότι αποτελούν προϊόν δικής του προσωπικής έρευνας, αξιολόγησης και τεκμηρίωσης μέσα από αρχειακό υλικό του κομμουνιστικού κινήματος στο οποίο χωρίς να δίδει λεπτομερείς εξηγήσεις, έχει πρόσβαση. "Ηταν πραγματικά αδύνατο τότε εμείς που βλέπαμε τις αποστολές για τη στήριξη της κομματικής δουλιάς στην Ελλάδα να σκεφτούμε ότι γινόταν κάτι τέτοιο, να το πιστέψουμε, έστω, όταν οι αντίπαλοι μας θορυβούσαν. Ομολογώ ότι δοκίμασα έκπληξη και ένιωσα πικρία όταν τώρα είδα αυτό να επιβεβαιώνεται από αρχειακά υλικά. Χειρότερη όμως απογοήτευση έζησα όταν επιπλέον διαπίστωσα από τα ίδια τα ντοκουμέντα ότι αυτό γινόταν εν γνώσει της ηγεσίας του ΚΚΕ. Οπως αποκαλύπτεται μάλιστα, η ηγεσία του ΚΚΕ είχε παρέμβει και κατάρτισε έναν κατάλογο στελεχών και μελών του κόμματος - χωρίς φυσικά αυτά να ενημερωθούν - και τον παρέδωσε στην ηγεσία του αντίστοιχου κόμματος".

Ο κ. Φαράκος δεν μπαίνει στον κόπο ούτε να μνημονεύσει τα ονόματα των μελών και στελεχών του κόμματος που βρίσκονται στον κατάλογο ούτε, πολύ περισσότερο να αναφέρει την επωνυμία του "αδελφού" κόμματος που ήταν αποδέκτης του καταλόγου και προφανώς των πληροφοριών που θα έστελναν οι "παράνομοι" στο "κομματικό κέντρο" σε κάποια από τις πρωτεύουσες των χωρών του ανατολικού μπλοκ. Οι παραλείψεις αυτού του είδους, όμως, μπορούν να υπονομεύσουν, σε κάθε περίπτωση, την αξιοπιστία των ετεροχρονισμένων αποκαλύψεων.

Οι ιστορικοί ηγέτες της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο κ. Φαράκος, δεν έχουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται το διασωζόμενο ιστορικό αρχειακό υλικό με τρόπο ανάλογο εκείνου των αρμοδίων υπηρεσιών των υπουργείων Εξωτερικών των μεγάλων χωρών. Οι αποκαλύψεις με το σταγονόμετρο με αυτόν τον τρόπο δεν έχουν νόημα και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στον κόσμο της αριστεράς και στον ιστορικό του μέλλοντος".

Εδώ τελειώνει το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ. Θα μπορούσαμε να γράψουμε απλά δύο λέξεις: "ουδέν σχόλιον". Δεν αντέχουμε όμως τον πειρασμό να μη σχολιάσουμε ότι: Καταλάβατε πολύ καλά, φίλοι αναγνώστες του "Ριζοσπάστη", ότι με όσα γράφονται παραπάνω κι αναφέρει στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Γρηγόρης Φαράκος, εννοεί, εκτός των άλλων, ότι ο Μπελογιάννης, ο Νικηφορίδης και χιλιάδες άλλοι κομμουνιστές που εκτελέστηκαν ή πέρασαν τη ζωή τους στις φυλακές με βάση το ν. 375 για κατασκοπία... ορθώς εκτελέστηκαν,... ορθώς καταδικάστηκαν, αφού ήταν κατάσκοποι, όπως ακριβώς τούς κατηγορούσαν ο Πιουριφόι και η Κρατική Ασφάλεια!

"Καμαρώστε" το χάλι του...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν έχει το δικαίωμα (1997-10-26 00:00:00.0)
Οι αληθινές "δύο όψεις" (1997-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org