Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
Ψάχνουν πλειοψηφική πρόταση

Με διαφορετικές προσεγγίσεις των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο ΔΣ της ΟΛΜΕ στα θέματα της στάσης του κλάδου απέναντι στον αντιεκπαιδευτικό νόμο, τον οικονομικό στόχο και το πρόγραμμα δράσης, συνεχίζεται η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, προκειμένου να διαμορφωθεί η εισήγησή του προς τον κλάδο. Χτες, αποφασίστηκε να αναβληθεί η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ (Οργανωτική Ι) η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Οκτώβρη.

Στην παραπάνω απόφαση διαφώνησε η ΔΕΕ, προτείνοντας η Ολομέλεια να γίνει στις 13 Οκτώβρη, προκειμένου να υπάρξει περιθώριο για τις γενικές συνελεύσεις του κλάδου, και όχι αργότερα καθώς η εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου προχωρά.

Η ΔΕΕ επιμένει ότι η εισήγηση προς τον κλάδο πρέπει να περιλαμβάνει την ανάγκη για ανατροπή του νόμου στην πράξη με αντίστοιχο πρόγραμμα δράσης που θα περιλαμβάνει και απεργιακές κινητοποιήσεις. Σε ό,τι αφορά τη στάση των άλλων παρατάξεων, η ΠΑΣΚ βλέπει θετικά στοιχεία (!) στο νόμο και κάνει λόγο για διορθωτικές παρεμβάσεις σε πλευρές του νομοσχεδίου. Η ΔΑΚΕ και η "Συνεργασία" κάνουν λόγο για αναστολή του νόμου και έναρξη διαλόγου για νέο θεσμικό πλαίσιο, ενώ σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δράσης, η "Συνεργασία" προτείνει να συνεχιστούν οι συσκέψεις χωρίς να προτείνει απεργία και η ΔΑΚΕ "24ωρη κυλιόμενη ανά νομό κάθε εβδομάδα".

Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό στόχο του κλάδου, η ΔΕΕ προτείνει (λαμβάνοντας υπόψη τις απώλειες από το 1990 με την κατάργηση της ΑΤΑ) αυξήσεις 25% με ταυτόχρονη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων. Η ΠΑΣΚ προτείνει αυξήσεις 13%, η ΔΑΚΕ και η "Συνεργασία" αυξήσεις με στόχο το 80% του μισθού του λέκτορα, λογική που ακυρώνει ουσιαστικά τον αυτόνομο και διεκδικητικό ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος και υποδηλώνει συντεχνιακή λογική, ενώ οι Παρεμβάσεις προτείνουν 350.000 καθαρά στο νεοδιόριστο.

Η ΔΕΕ δηλώνει ότι δε συμφωνεί με λογικές που δεν προτάσσουν τις κινητοποιήσεις του κλάδου για την ανατροπή του νόμου και πιστεύει ότι ακόμα και αν δε διαμορφωθεί πλειοψηφική πρόταση στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, τη λύση για τον προσανατολισμό του κλάδου θα τη δώσει η βάση των εκπαιδευτικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ