Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στο δρόμο του αγώνα

Με παναττικό συλλαλητήριο στις 16 Οκτώβρη, στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων υπερασπίζεται τις ασφαλιστικές κατακτήσεις τους

Με την εξαγγελία νέου γύρου κινητοποιήσεων "υποδέχονται" οι συνταξιούχοι την "Ημέρα των ηλικιωμένων", αποφασισμένοι να απαντήσουν δυναμικά στη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής της σκληρής λιτότητας και στην επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Σαν πρώτο βήμα - όπως ανακοινώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου - η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων αποφάσισε να προχωρήσει σε παναττικό - πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στις 16 Οκτώβρη, στις 10πμ στην πλατεία Κάνιγγος.

Επίσης η ΣΕΑ αποφάσισε ομόφωνα να συμμετέχει στην πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση στις 23 Οκτώβρη. Παράλληλα για την προετοιμασία περιφερειακών συγκεντρώσεων θα γίνουν συσκέψεις ανά τη χώρα, όπως: Στις 8 Οκτώβρη στην Καβάλα και στο Ρέθυμνο, στις 9 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Οκτώβρη στη Λάρισα, επίσης στα Γιάννενα και σε άλλες περιοχές.

Παίρνοντας το λόγο ο Τ. Μαυροδόγλου,εκπρόσωπος της ΣΕΑ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ,επισήμανε πως - όπως διαπιστώνεται και από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - θα συνεχιστεί η σκληρή μονόπλευρη λιτότητα. Σημείωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι ψηφίστηκαν νόμοι που χειροτερεύουν τη θέση εργαζομένων και συνταξιούχων "όπως οι νόμοι για την υγεία, την παιδεία, αλλά και ο νόμος για τους νέους αγρότες, όπου εντάσσονται στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ περίπου 2 εκατ. αγρότες με την ίδια υποδομή και ακόμη απαλλάσσονται νέοι αγρότες, μετανάστες και ομογενείς από την καταβολή στο ΙΚΑ του 50% των ασφαλιστικών εισφορών για οικοδομικές εργασίες". Επισήμανε ότι με την εφαρμογή από 1η Γενάρη '98 του αντιασφαλιστικού νόμου 2084 οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν σημαντικά.Υπογράμμισε επίσης ότι "το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες μιας γενικής επίθεσης και κινδυνολογίας γύρω από το ασφαλιστικό. Προσπαθούν να πείσουν συνταξιούχους και εργαζόμενους ότι αν δε δεχτούμε αυτά που προτείνουν, τα Ταμεία θα κατεβάσουν τα ρολά. Εμείς απορρίπτουμε με αγανάκτηση αυτή την κινδυνολογία".

Στη συνέχεια μίλησε ο Σ. Γραμματικός από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, ο οποίος κατάγγειλε "την κυβέρνηση που προωθεί πάλι ένα νέο αντισυνταξιουχικό νομοσχέδιο, με την αναπροσαρμογή των συντάξεων του δημοσίου, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, με το οποίο διατηρούνται και προστίθενται νέες ρυθμίσεις σε βάρος των συνταξιούχων του δημοσίου".

Ο Δ. Κούστας,από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών, αναφέρθηκε στην εφαρμογή από την κυβέρνηση της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία απελευθερώνεται το επάγγελμα του ιδιοκτήτη αυτοκινητιστή και εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στο ΤΣΑ, λέγοντας: "Στο ΤΣΑ ποιος θα πληρώνει εισφορές, αφού παύει να ισχύει ο όρος επαγγελματίας ιδιοκτήτης αυτοκινητιστής, που με βάση το καταστατικό του ήταν υποχρεωμένος να πληρώνει ασφάλιστρα; Τι θα γίνουν οι 41.000 συνταξιούχοι και οι 80.000 ασφαλισμένοι, ποιος Οργανισμός θα τους καλύψει";.

Στη δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει το ΝΑΤ, αναφέρθηκε ο Γ. Νικολάου από τους συνταξιούχους του ΝΑΤ, επισημαίνοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων με την ολόπλευρη στήριξη που έδωσαν στους εφοπλιστές. Είπε ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει καθώς οι Ελληνες ναυτεργάτες διώχνονται από τα πλοία και ανέφερε συγκεκριμένα: "Πριν 10 χρόνια ήταν συμβεβλημένα με το ΝΑΤ 400 πλοία (ελληνόκτητα) με ξένη σημαία, που είχαν όλα Ελληνες ναυτεργάτες. Σήμερα είναι μόνο 126 πλοία και δεν έχουν κανέναν Ελληνα".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την "Ημέρα των ηλικιωμένων", ο Χ. Τριάντης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, σημείωσε ότι "εμείς τιμούμε την ημέρα με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι να αφαιρέσει ό,τι δικαίωμα απέμεινε από τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ