Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ελ νίνιο"

"Ελ νίνιο" σημαίνει, λέει, στα ισπανικά ο "μικρός" και οι επιστήμονες έχουν ονομάσει με αυτή τη λέξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που θα επικρατήσουν φέτος το χειμώνα στον πλανήτη μας και θα τα κάνουν όλα "Γης Μαδιάμ". Θυελλώδεις άνεμοι, κατακλυσμιαίες βροχές και βιβλικές πλημμύρες θα συνοδεύσουν, όπως προβλέπεται, τον "Ελ νίνιο" στο πέρασμά του και, φυσικά, με όλα αυτά τίθεται το ερώτημα: "Μικρόν" έπρεπε να ονομάσουν οι επιστήμονες αυτόν τον διαβολοκαιρό που θα μας έρθει ή εντελώς διαφορετικά; Το πιο σωστό, νομίζω, θα ήταν να ονομαζόταν το καταστροφικό φαινόμενο "νέα τάξη", αφού είναι γνωστόν ότι όπου έχει επιβληθεί αυτό το "δόγμα" έχει σαρώσει το δίκιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και έχει βυθίσει τις κοινωνίες στο ζόφο ενός νέου μεσαίωνα!

Κάποιοι ίσως να θεωρήσουν υπερβολική την ταύτιση που κάνω και, μη θέλοντας να τους αφήσω με αυτή τη γνώμη, θα βάλω νερό στο κρασί μου. Θα κάνω μια υποχώρηση, για χάρη τους, και θα δεχτώ και άλλες ονομασίες για τον "Ελ νίνιο". Θα δεχτώ, δηλαδή, ότι οι ειδικοί θα μπορούσαν να τον είχαν βαφτίσει"Σύγκλιση", "Ενοποίηση" ή Μάαστριχτ. Ναι, συμφωνώ και με κάποια από τα παραπάνω ονόματα, αφού και αυτά παραπέμπουν σε εκτεταμένες, σε ανυπολόγιστες καταστροφές. Κοιτάξτε γύρω σας και πέστε μου: Εχει μείνει τίποτα όρθιο από τη λαίλαπα που πνέει απ' τις Βρυξέλλες; Τα λαϊκά εισοδήματα έχουν σαρωθεί άγρια, τα κεκτημένα των εργαζομένων έχουν χτυπηθεί ανελέητα, οι φόροι και τα βάρη πέφτουν σαν χαλάζι στο κεφάλι και τους ώμους των μισθωτών και των συνταξιούχων. Και κοντά σ' αυτά τα δεινά και πολλά άλλα: Η ανεργία που τσακίζει κόκαλα, τα λουκέτα στα μικρομάγαζα, τα φέσια στην αγορά, το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων. Είναι καταστροφές αυτές, όμοιες με τις αναμενόμενες από τον "Ελ νίνιο" ή όχι; Φυσικά, είναι. Κι αν, μάλιστα, τις χαρακτηρίζαμε και ως βιβλικές δε θα ήταν σχήμα λόγου. Θα κυριολεκτούσαμε, αφού είναι γνωστόν ότι όλες αυτές οι συμφορές για τον κοσμάκη εκπορεύονται από τις σελίδες της διαβόητης "Λευκής Βίβλου", που έχουν συντάξει τα τραστ και οι πολυεθνικές.

Εκ πρώτης όψεως, λοιπόν, προκαλεί, πράγματι, απορία το γεγονός ότι οι ειδικοί βάφτισαν "μικρόν" το σαρωτικό φαινόμενο που μας περιμένει το χειμώνα. Αν το καλοσκεφτούμε όμως, θα δούμε ότι πρόκειται για μία κατ' ευφημισμόν ονομασία. Οπως, δηλαδή, λέμε γλυκάδι αντί για ξίδι και "Ενωμένη Ευρώπη" αντί για διάλυση των λαϊκών τάξεων στα κράτη - μέλη της ΕΟΚ! Είναι πολύ πιθανόν επίσης οι επιστήμονες να ήθελαν να υποδηλώσουν με την ονομασία"Ελ νίνιο" ότι οι μικροί είναι αυτοί που φέρνουν πολλές φορές τα μεγαλύτερα δεινά. Και ως παράδειγμα αυτής της σκέψης, θα μπορούσα να αναφερθώ σε κάτι πολύ οικείο. Στους ..."Ελ νίνιο" της πολιτικής, που βρίσκονται διαρκώς στο τιμόνι της χώρας μας και την έχουν χαντακώσει, κυριολεκτικά. Και, δυστυχώς, ο λαός, ο παντοδύναμος, ο "μέγας", βλέπει απαθής τους σπιθαμιαίους κυβερνήτες να ασχημονούν παντοιοτρόπως και δεν ξεχύνεται να τους σαρώσει, να τους καταποντίσει για να απαλλαγεί οριστικά απ' αυτούς.

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ