Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Εντείνεται ο αυταρχισμός της κυβέρνησης

Αγροτοδικείο σήμερα στα Τρίκαλα και την Πέμπτη στις Σέρρες. Συνεχίζεται η τακτική εκφοβισμού με κλήσεις σε ανάκριση. Αγωνιστική απάντηση στη "βιομηχανία" διώξεων της κυβέρνησης έδωσαν χτες οι αγρότες των Σερρών

Εντείνει η κυβέρνηση την επιχείρηση δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών. Σήμερα στα Τρίκαλα οδηγούνται στα δικαστήρια 15 αγρότες, ενώ μεθαύριο Πέμπτη στις Σέρρες οδηγούνται στο εδώλιο του κατηγορουμένου άλλοι 106. Ταυτόχρονα συνεχίζονται μαζικά οι κλήσεις σε απολογία εκατοντάδων αγροτών, με τελευταίο παράδειγμα τους Νομούς Θεσσαλονίκης και Τρικάλων. Από την άλλη οι αγρότες συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στη βιομηχανία διώξεων και στην κατεύθυνση της επίλυσης των οξυμένων προβλημάτων και χτες εκατοντάδες αγρότες των Σερρών πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση στην πόλη των Σερρών.

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων δικάζονται σήμερα 15 αγρότες, κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του Μάρτη του 1996. Για την ίδια κινητοποίηση, θα δικαστούν, επίσης, άλλοι 180 Τρικαλινοί αγρότες, στις 29 του Οκτώβρη.Η κυβέρνηση επιμένει στην τακτική ποινικοποίησης των αγώνων της αγροτιάς και ενόψει των νέων κινητοποιήσεων, κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που προετοιμάζονται στα Τρίκαλα και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, στέλνονται κλήσεις για απολογία στον ανακριτή και σε άλλους αγρότες του χωριού Ζάρκου, που πήραν μέρος στο πρόσφατο συλλαλητήριο, ζητώντας αποζημιώσεις για τις τεράστιες καταστροφές από τη χαλαζόπτωση του περασμένου Αυγούστου.

Η τακτική αυτή της κυβέρνησης έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των Τρικαλινών αγροτών, που δηλώνουν ότι η τρομοκρατική επιχείρηση σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς δε θα περάσει και οι αγώνες θα συνεχιστούν πιο μαζικοί, πιο δυναμικοί και καλύτερα οργανωμένοι, διότι είναι αγώνες για την επιβίωση του αγρότη.

Στις Σέρρες

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκατοντάδες αγρότες των Σερρών, ενόψει του νέου κύκλου δικαστικών διώξεων που αρχίζει την Πέμπτη με τη δίκη 106 αγροτών.Η συγκέντρωση έγινε στον κινηματογράφο "ΟΡΦΕΑ" και διοργανώθηκε από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Οι εκατοντάδες αγρότες έστειλαν χτες σαφές μήνυμα στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που χρησιμοποιώντας τη δικαστική εξουσία προσπαθεί να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τον αγωνιζόμενο αγροτικό κόσμο. Προειδοποίησαν ότι δε θα υποκύψουν στις τακτικές τρομοκράτησης, αντίθετα θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στην καταστροφική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Η παρουσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κρίθηκε ως υποκριτική από πολλούς αγρότες, αφού όπως κατήγγειλαν τα κόμματα αυτά έχουν υιοθετήσει τις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ, που οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά σε ξεκλήρισμα και στήνουν τις βάσεις για τη δημιουργία σύγχρονων τσιφλικάδων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου, χαιρετίζοντάς τους εκ μέρους του Κόμματος, υπενθύμισε τη συνεπή στάση του ΚΚΕ απέναντι στην αγωνιζόμενη αγροτιά, σημειώνοντας: "Το Κόμμα μας όλα αυτά τα χρόνια συμπαραστέκεται στην αγροτιά που αγωνίζεται ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οπως κατά τη διάρκεια των αγώνων, έτσι και τώρα την περίοδο των διώξεων βρίσκεται δίπλα σας και δίνει τη δική του μάχη στην προσπάθεια αποποινικοποίησης των αγώνων σας".

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, με πρόσχημα τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου που είχε καταθέσει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) για την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων του περασμένου Δεκέμβρη, ξεκίνησε η βιομηχανία των κλήσεων σε απολογία. Υπενθυμίζουμε ότι η διοίκηση του ΕΣΘ, στην περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων, προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα αγανάκτησης εναντίον των αγροτών, ευτυχώς όμως δεν τα κατάφερε.

Οι αγρότες του νομού δε θεωρούν καθόλου τυχαία τη χρονική στιγμή που μπήκε σε κίνηση ο μηχανισμός διώξεων. Μάλιστα καταγγέλλουν ότι η προσπάθεια εκφοβισμού των αγροτών αρχίζει σε μια περίοδο που ήδη συζητούν το συντονισμό τους για να αντιδράσουν στη νέα αντιαγροτική λαίλαπα και να διεκδικήσουν μέτρα για τα τραγικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλήθηκαν στην Τροχαία «δι' υπόθεσίν» τους!(2002-12-05 00:00:00.0)
Ανακρίνονται αγωνιστές αγρότες(2000-08-11 00:00:00.0)
Να δοθεί τέλος στο σίριαλ των διώξεων(1997-12-02 00:00:00.0)
Εντείνονται οι δικαστικές διώξεις αγροτών(1997-10-02 00:00:00.0)
"Σπέρνει" δίκες η κυβέρνηση(1997-03-13 00:00:00.0)
Να σταματήσουν οι διώξεις των αγροτών(1996-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ