Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φοροαπαλλαγές για τους δικαστικούς

Οι δικαστικοί λειτουργοί απαλλάσσονται κατά 50% από το φόρο και για τα αναδρομικά τους, σύμφωνα με απόφαση του Β Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και, μάλιστα, σε μια εποχή που άλλα στρώματα των εργαζομένων υφίστανται μεγάλες συμπιέσεις στους μισθούς και στις συντάξεις τους.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με την υπ' αριθμόν 3148/97 απόφασή του, έκρινε ότι οι αποδοχές που δίνονται με τη μορφή αναδρομικών, οι οποίες προκύπτουν από διαφορές αποδοχών, καθώς και οι υπόλοιπες αποδοχές των δικαστικών που έχουν χαρακτήρα μισθού και όχι αποζημίωσης υπάγονται σε φοροαπαλλαγή κατά 50%.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά καιρούς υπήρξαν διάφορες αποφάσεις για φοροαπαλλαγές των δικαστών, όπως η 3670/94 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία ανέφερε ότι ισχύει το ίδιο καθεστώς φοροαπαλλαγής κατά 50% για τους δικαστές, όπως και στους βουλευτές. Ανάλογη απόφαση για φοροαπαλλαγή των δικαστών υπήρξε και στις αρχές του καλοκαιριού από το Β Τμήμα του ΣτΕ (2199/97).

Μάλιστα, για να δικαιολογήσει το ΣτΕ τις φοροαπαλλαγές των δικαστών, αναφέρει ότι για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας του εν ενεργεία δικαστή είναι απαραίτητο να γνωρίζει πως όταν βγει στη σύνταξη θα πρέπει να έχει την ίδια μεταχείριση με τους εν ενεργεία συναδέλφους του. Η απόφαση του Β Τμήματος του ΣτΕ βασίζεται στο Ζ/75 ψήφισμα της αναθεωρητικής Βουλής, που κάνει λόγο για φοροαπαλλαγές των βουλευτών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ