Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΕ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
Αποφασιστικά στους νέους αγώνες

Με θέμα το χαρακτήρα της επίθεσης που ξεδιπλώνεται σε βάρος των εργαζομένων, τους αγώνες που αναπτύχθηκαν και τα νέα μέτωπα πάλης, συνεδρίασε η ΕΕ της παράταξης

Ο χαρακτήρας της επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη, οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα και η προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση που δέχονται, ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη, "τόσο από την εισήγηση, όσο και από τις ομιλίες των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, τονίστηκαν τα παρακάτω:

Για την κυβερνητική πολιτική και το χαρακτήρα της επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα: Η κυβέρνηση προχωράει με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής, όχι μόνο γιατί θέλει να πετύχει τους στόχους της ΟΝΕ, αλλά και για να προλάβει τις λαϊκές αντιδράσεις. Σαν αποτέλεσμα έχουμε ραγδαία μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, με επιδείνωση συνολικά του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης (απασχόληση, εισόδημα, παιδεία, υγεία, συντάξεις κλπ.), ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με ιδιωτικοποιήσεις, αυταρχισμό, καταστολή, τρομοκρατία και αύξηση των κερδών του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Η επίθεση της κυβέρνησης δεν έχει προσωρινό και αποσπασματικό χαρακτήρα, αλλά θα είναι μόνιμη και συνεχής όπου, μέσα από την αφαίρεση κατακτήσεων της εργατικής τάξης, θέλει κυρίως να την ενσωματώσει οριστικά στη λογική του καπιταλιστικού συστήματος με στόχο τη διαιώνισή του ("κοινωνικός διάλογος").

Για τους αγώνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα: Σημαντικά τμήματα της εργατικής τάξης και άλλων λαϊκών στρωμάτων μπήκαν στους αγώνες για τα άμεσα προβλήματά τους. Οι εργαζόμενοι σήμερα συνειδητοποιούν καλύτερα το χαρακτήρα της επίθεσης. Σημαντική παρέμβαση υπήρχε από τα στελέχη της ΕΣΑΚ για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, τα αιτήματα, την πορεία του αγώνα, την αποκάλυψη της κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής του ΣΕΒ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συζητήθηκαν ζητήματα για τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στη δράση των στελεχών της ΕΣΑΚ και πώς αυτές θα ξεπεραστούν μέσα από την καθημερινή πάλη για τη συσπείρωση των εργαζομένων στην απόκρουση της επίθεσης. Εκτιμήθηκε συνολικά ότι οι αγώνες είχαν θετικά αποτελέσματα, παρά τα εμπόδια που έμπαιναν και από τις ηγεσίες των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων.

Για την απεργία της ΓΣΕΕ στις 23 Οκτώβρη: Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση της παράταξης ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ προκήρυξε την απεργία κάτω από την πίεση που ασκεί η δράση των δυνάμεων της ΕΣΑΚ, η όξυνση των προβλημάτων, αλλά και η διάθεση αυτών των δυνάμεων για να αποπροσανατολίσουν την εργατική τάξη για τις ευθύνες που έχουν στο πέρασμα αυτής της πολιτικής. Επίσης συζητήθηκε αναλυτικά πώς οι δυνάμεις της παράταξης θα δράσουν με πρωτοβουλία και αυτοτέλεια μέσα στην εργατική τάξη και τα συνδικάτα, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι δυσκολίες (ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα) για τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις.

Για την προοπτική της κλιμάκωσης του αγώνα και τα μέτωπα πάλης: Εκτιμήθηκε πως ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει να συνεχιστεί σε διάφορα μέτωπα, κλάδους και επιχειρήσεις με τα συγκεκριμένα προβλήματα. Αυτός ο αγώνας να συντονίζεται πάνω σε κοινά προβλήματα και να συναντιέται στα μεγάλα μέτωπα που είναι: Ο προϋπολογισμός για το 1998. Η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις. Η επίθεση στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Ο "κοινωνικός διάλογος"".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2010-03-19 00:00:00.0)
Αποφασιστικά στις νέες μάχες(2001-01-27 00:00:00.0)
"Στόχος η διαιώνιση του εργατοπατερισμού"(1998-10-02 00:00:00.0)
Σε κλίμα αισιοδοξίας και μαχητικότητας(1998-06-05 00:00:00.0)
Αναγκαίος ο ταξικός προσανατολισμός(1997-10-12 00:00:00.0)
Η ΠΑΣΚΕ αυθαιρετεί και αυτοαποκαλύπτεται!(1997-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ