Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Απαίτηση, να μην ψηφιστεί

Ημερίδα στο Κιλκίς για τον "Καποδίστρια"

"Πρέπει να απαιτήσουμε να μην ψηφιστεί αυτός ο νόμος και να αναγκάσουμε και τα άλλα κόμματα, με ανοιχτό διάλογο, να δηλώσουν τι θα ψηφίσουν. Το ΚΚΕ, με όσες δυνάμεις διαθέτει, αγωνίζεται για να μην περάσει αυτός ο νόμος και να τον καταψηφίσει στη βουλή. Εμείς δεν παίρνουμε ευθύνη για τη διάλυση της υπαίθρου. Προτείνουμε μέτρα αναπτυξιακά και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των ΣΕ, ενώ καλούμε τον κόσμο να πάρει μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις υποχρεωτικές συνενώσεις που θα γίνει στην Αθήνα". Τα παραπάνω τόνισε, κλείνοντας την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο Κιλκίς, με θέμα το σχέδιο "Καποδίστριας", η Βέρα Νικολαϊδου,υπεύθυνη του Τμήματος Αυτοδιοίκησης της ΚΕ του ΚΚΕ. "Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, διαθέτει 500 εκατ. δρχ., προκειμένου να διαφημίσει το νόμο αυτό, ενώ παράλληλα φοβάται να γίνουν δημοψηφίσματα, φοβάται να εκφραστεί ο κόσμος και να πει τη γνώμη του. Ακόμη, οι κυβερνώντες φαίνεται να πιστεύουν ότι οι κάτοικοι δε γνωρίζουν τα προβλήματά τους και χρειάζονται τους ειδήμονες, για να τα καταγράψουν. Ετσι διορίζει 3.500 για να κάνουν και πάλι καταγραφή προβλημάτων, αλλά για λύσεις δεν υπάρχει τίποτα".

Στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και κατατέθηκαν πολύτιμες προτάσεις, ενώ οι ομιλητές δεν παρέλειψαν να συγχαρούν τη ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης - μοναδική προσπάθεια από μια πολιτική δύναμη για να ενημερωθεί ο κόσμος, όπως υπογράμμισαν. Συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι της Α βάθμιας και Β βάθμιας ΤΑ από τους νομούς της Κ. Μακεδονίας, ανάμεσά τους οι δήμαρχοι Κιλκίς και Αξιούπολης, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κιλκίς, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων κλπ.

Οι περισσότεροι ομιλητές τόνισαν ότι στις συνενώσεις, με τον τρόπο που προχωρούν μόνο αξιοκρατικά, αναπτυξιακά, γεωγραφικά, πληθυσμιακά κριτήρια δεν εφαρμόζονται. Μόνο κομματικά κριτήρια υπάρχουν. "Μας είπαν ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν πάνω από 10 χιλιάδες κατοίκους, για να μπορούν να μπαίνουν στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Και βλέπουμε να γίνονται με κάποια πολιτικά παιχνίδια δήμοι των 2 και 4 χιλιάδων κατοίκων", είπε ο πρόεδρος της Κερκίνης και εκπρόσωπος της ΣΕ κατά του "Καποδίστρια" νομού Σερρών κ. Μαυρουδής. "Και στο νομό Ημαθίας έχουν γίνει τερατουργήματα με το σχέδιο", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΣΕ Ημαθίας κατά του "Καποδίστρια".

"Ασκείται απαράδεκτος για μια δημοκρατική κοινωνία καταναγκασμός", "όλη η ιστορία με το νομοσχέδιο ήταν μεθοδευμένη", "η έλλειψη πόρων κάνει τις νομαρχίες διακοσμητικά στοιχεία", "μας έμπλεξαν σ' ένα παιχνίδι και πολλοί εγκλωβίστηκαν", "με το συγκεκριμένο σχέδιο η κυβέρνηση πριονίζει τα κύτταρα της Δημοκρατίας", τόνισαν οι ομιλητές.

Ο Κώστας Χαλίτσιος,εισηγητής από μέρους της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, επισήμανε ότι το βασικότερο πρόβλημα των κοινοτήτων και στο νομό Κιλκίς σχετίζεται με την έλλειψη υποδομών και ανέφερε χαρακτηριστικά: Το 45% στους Δήμους και τις Κοινότητες δεν είναι ασφαλτοστρωμένο, 300 χιλιόμετρα στο οδικό δίκτυο έχουν προβλήματα βατότητας, το 70% του δικτύου ύδρευσης είναι απαρχαιωμένο, το 67% των κοινοτήτων δεν έχει αποχετευτικό δίκτυο, υπάρχουν ελάχιστα ιατρεία και αυτά χωρίς τα απαραίτητα μέσα κλπ.

"Η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ δεν μπήκε στη λογική των προτάσεων για τους νέους δήμους, γιατί η θέση μας σαν Κόμμα είναι ότι συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων θα πρέπει να προκύπτουν ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, παραγωγικής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής αναζωογόνησης της υπαίθρου και μόνο με τη θέληση των κατοίκων", είπε ο Κ. Χαλίτσιος. Πιστεύουμε ότι οι εκλεγμένοι στους δήμους και τις κοινότητες του νομού πρέπει να αντιδράσουν στο σχέδιο"Καποδίστριας", έξω και πέρα από κάθε λογική τοπικισμού, έδρα κλπ. Πρέπει να αντιδράσουν στη γενικότερη κατεύθυνση που θέλει να καταργήσει τις κοινότητες και να επιβάλει μια πολιτική ασφυκτικού ελέγχου του κράτους".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ