Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "ΙΩΑΝ. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
Στόχος η αποκοπή των αιρετών από τους δημότες

Την κατάργηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, και την απόλυτη μετατροπή της σε διοικητικό μηχανισμό για την επιβολή των αντιλαϊκών πολιτικών, προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις αναγκαστικές καταργήσεις των κοινοτήτων. Παράλληλα, επισπεύδει την απομάκρυνση των αιρετών από τους δημότες, προκειμένου να μην υπόκεινται σε "πιέσεις" και να μπορούν απρόσκοπτα να υλοποιούν τις αντιλαϊκές εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ντόπιων υποτακτικών της.

Τα παραπάνω αποδεικνύονται από την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για τη "συγκρότηση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης", η οποία "κυκλοφορεί" τις τελευταίες μέρες στους διαδρόμους του υπουργείου Εσωτερικών. Με την εισήγηση, η κυβέρνηση κάνει σαφές ότι ενδιαφέρεται μόνο για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να ταιριάξει αυτή στα "σύγχρονα" καλούπια και πασχίζει να μετατρέψει την ΤΑ σ' άλλο ένα κομμάτι του κρατικού μηχανισμού, παραβλέποντας την ουσία και το περιεχόμενό της, ως θεσμός κοντά στο δημότη και τις ανάγκες του.

Ισχυρίζεται πως ο χρόνος που δόθηκε παλαιότερα για αναγκαστικές συνενώσεις των ΟΤΑ εξαντλήθηκε, ενώ είναι γνωστό πως αυτή η διαδικασία δεν υποστηρίχτηκε από τις κυβερνήσεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο ίδιο το πρόγραμμα "Ιωάν. Καποδίστριας" υποστηρίζεται ότι η εφαρμοσθείσα πολιτική για τις εθελοντικές συνενώσεις ήταν άτολμη και αντιφατική!

Αναφέρεται στην ερήμωση των χωριών, αλλά δεν απαντά στο ερώτημα ποιες πολιτικές οδήγησαν σ' αυτήν. Επιμένει πως για όλα τα προβλήματα της περιφέρειας ευθύνεται η έλλειψη μεγάλων διοικητικών μονάδων, ενώ το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα υπογράμμιζε πως για τα προβλήματα αυτά και για την ανισόμετρη ανάπτυξη της χώρας ευθύνεται η συγκεκριμένη, εφαρμοζόμενη, και σήμερα, πολιτική.

Αντιμετωπίζει τα θέματα της ΤΑ ως ζητήματα διοίκησης και για να αποδείξει την αναγκαιότητα των αναγκαστικών συνενώσεων καταφεύγει στο εξής παράδειγμα:"Αρκεί να αναζητήσει κανείς το βαθμό ικανότητας μιας μεσαίας κοινότητας (άνω των 500 κατοίκων) αλλά και ενός μικρού δήμου να ανταποκριθεί στη στοιχειωδώς αποτελεσματική άσκηση μιας κλασικής αρμοδιότητας, της καθαριότητας. Οχι ασφαλώς υπό το πρίσμα της συλλογής των απορριμμάτων και της απόρριψής τους σε ανεξέλεγκτες χωματερές, αλλά με σύγχρονους όρους αποκομιδής και εν συνεχεία διαχείρισης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η παραδοσιακή τοπική υπόθεση δεν μπορεί πλέον να ασκηθεί από τους καχεκτικούς πρωτοβάθμιους ΟΤΑ. Αντίθετα, προϋποθέτει μεγαλύτερη κλίμακα".

Και τα παραπάνω λέγονται, όταν στην Αττική, για παράδειγμα, με τους μεγάλους δήμους, λειτουργούν περίπου 30 ανεξέλεγκτες χωματερές και η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται με τους "σύγχρονους", γνωστούς τρόπους, στα Ανω Λιόσια. Γεγονός που αποδεικνύει ότι τα προβλήματα δεν οφείλονται σε έλλειψη οργάνωσης, αλλά στην ίδια την πολιτική αντιμετώπισης των προβλημάτων της ΤΑ.

Ξεχάστε την αντιπροσώπευση...

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι παράγραφος, όπου τονίζεται: "Η δημιουργία νέου ΟΤΑ σε ευρύτερη χωρική ενότητα αμβλύνει τον άμεσο δεσμό αντιπροσώπευσης που επιτυγχάνεται στη μικρή κλίμακα. Ο αντιπρόσωπος απομακρύνεται από το "βλέμμα" του αντιπροσωπευόμενου. Ετσι η αμεσότητα της πολιτικής συμμετοχής που χαρακτήριζε τη δημοκρατική αντιπροσώπευση στις μικρές κοινότητες υποθηκεύεται στο βωμό της αποτελεσματικής διοίκησης".

Από τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο πως ο λαϊκός ρόλος της ΤΑ καταργείται. Οι αιρετοί δε θα έχουν καμία επαφή με τους δημότες και τα προβλήματά τους. Αντίθετα, και λόγω της απόστασης, θα μπορούν άνετα να μεταβληθούν σε όργανα διοχέτευσης αντιλαϊκών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο.

Αναφορικά με ορισμένες φοροαπαλλαγές και ατέλειες που έχουν δοθεί στους κατοίκους ορισμένων κοινοτήτων, η κυβέρνηση γνωστοποιεί ότι δε θα καταργηθούν "τώρα".Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής: "Η εξάλειψη πάντως αυτών των διευκολύνσεων τώρα θα είχε ως αποτέλεσμα τη δυσμενή και άδικη αντιμετώπιση των κατοίκων εκείνων που επέμεναν να ζουν και να εργάζονται στα χωριά... Αλλωστε, η μεταβολή των αντικειμενικών όρων θα είναι αποτέλεσμα επίμονης και επίπονης προσπάθειας, σ' αυτήν πρέπει να συμμετέχουν οι ίδιοι οι κάτοικοι και για να μπορούν να συμμετέχουν δεν πρέπει να βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από εκείνη στην οποία βρέθηκαν πριν από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης". Αρα, το δόλωμα της διατήρησης "προνομίων" έχει ημερομηνία λήξης.

Τέλος, συνδέει το πληθυσμιακό μέγεθος των ΟΤΑ με το "πολιτικό βάρος" των αιρετών. Υποστηρίζει πως "η ανάδειξη των αιρετών αρχών σε ΟΤΑ που έχουν εμβέλεια και αντιστοιχούν σε δυναμικές τοπικές κοινωνίες δημιουργεί όλες τις θετικές προϋποθέσεις για την κατάκτηση αντίστοιχου δυναμικού ρόλου στο πολιτικό σύστημα. Η ύπαρξη ενός ισχυρού σώματος πολιτικών λειτουργών σε τοπικό επίπεδο συμβάλλει στην αναζωογόνηση των πολιτικών και διοικητικών θεσμών, αλλά και στη συνολική αναγέννηση του πολιτικού συστήματος".

Λέγοντας τα παραπάνω, η κυβέρνηση ίσως έχει στο μυαλό της αιρετούς μεγάλων δήμων, όπως ο προερχόμενος από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ δήμαρχος Πειραιά, που πανθομολογουμένως "αναζωογόνησε" το πολιτικό σύστημα. Η, αιρετούς που εκπροσωπούν ακόμα μεγαλύτερες ενότητες, όπως νομαρχίες και που και αυτοί "αναζωογονούν" το πολιτικό σύστημα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο νομάρχης Ηλείας με τις "προοδευτικές" απόψεις του περί χασισοποσίας και ο νομάρχης Μαγνησίας που ενεργοποιήθηκε ενάντια στους αγρότες, στις περσινές αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, και υπέρ των ξενοδόχων του νομού.

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ