Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Νέα στρατιωτική συμφωνία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Σημαντικές επαφές είχαν χτες στη Ν. Υόρκη ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι Ιαπωνίας και ΗΠΑ, με στόχο τη δρομολόγηση και επίτευξη νέας πολιτικής, που θα διέπει τις διμερείς στρατιωτικές τους σχέσεις.

Οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοεν και η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, συναντήθηκαν με τους Ιάπωνες ομολόγους τους, Φούμιο Κουγιούμα και Κέιτζο Ομπούτσι, αντίστοιχα, εξετάζοντας το ζήτημα μίας νέας διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας, που συναντά, ωστόσο, τις αντιδράσεις της Κίνας, αλλά και φιλειρηνικών κινημάτων στην Ιαπωνία.

Στρατιωτικές πηγές στη Νέα Υόρκη αποκάλυπταν ότι η νέα στρατιωτική συμφωνία θα επιτρέπει σε ιαπωνικά ναρκαλιευτικά να καθαρίζουν διεθνή ύδατα ή ιαπωνικά και αμερικανικά αεροσκάφη και πλοία θα μπορούν να εφοδιάζονται με καύσιμα και ανταλλακτικά.

Αργότερα, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν σε πρώτη φάση, στη Νέα Υόρκη, ότι κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, στην οποία για πρώτη φορά "προβλέπεται ένας περιορισμένος ρόλος για τις ιαπωνικές στρατιωτικές δυνάμεις, με παράλληλη στήριξη από το Τόκιο των αμερικανικών δυνάμεων, στην περίπτωση αντιπαράθεσης στην περιοχή". Αλλες λεπτομέρειες δεν έγιναν, μέχρι χτες βράδυ, γνωστές.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Σεν Γκουοφάνγκ, προειδοποίησε ότι η χώρα του είναι αντίθετη με τη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ιαπωνία και ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια προσπάθεια να διακόψει το ειρηνικό "στάτους κβο" στην περιοχή. Την ίδια ώρα, ο Χιρόσι Χασιμότο, εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, διαβεβαίωνε την κινεζική κυβέρνηση ότι η Ιαπωνία δεν κάνει προσπάθειες "να ανταγωνιστεί την Κίνα"...

Στο μεταξύ, εκατοντάδες Ιάπωνες διαδήλωσαν χτες στο Τόκιο και σε άλλες πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία των αμερικανικών βάσεων στη χώρα, αλλά και για τη νέα στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα σε Ιαπωνία και ΗΠΑ.

Η κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τόκιο έγινε μπροστά από το υπουργείο Αμυνας, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν αντιαμερικανικά συνθήματα αντιδρώντας στην αμερικανο-ιαπωνική συνεργασία. Στην Οζάκα, περίπου 500 ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων αρκετοί εκπρόσωποι συνδικάτων, συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό σημείο της πόλης, ψηφίζοντας απόφαση με την οποία ζητούν το σταμάτημα της αναθεώρησης των στρατιωτικών σχέσεων της χώρας τους με τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ