Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Μοχλός δημιουργικής κίνησης

Με "προάγγελό" του την (διήμερης διάρκειας) ετήσια συνεδρίαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φεστιβάλ Μικρού Μήκους,την Κυριακή, με συμμετοχή 20 και πλέον διευθυντών ξένων κινηματογραφικών φεστιβάλ και με θέμα την πρώτη μέρα τα προβλήματα της μικρού μήκους ταινίας στις βαλκανικές χώρες,άρχισε χτες (8.30μμ) και επίσημα, στη Δράμα, το 20ό (ελληνικό) Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους.Την έναρξη του φεστιβάλ, που χαιρέτισαν ο δήμαρχος Δράμας Μ. Τζίμας και ο νομάρχης Σ. Δημητριάδης,πλαισίωσε η Χορωδία του Δήμου Δράμας.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Δράμας, ο διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπ. Κουζινόπουλος, και οι κριτικές επιτροπές του ελληνικού και του διεθνούς φεστιβάλ παρουσίασαν τα βραβεία που θα απονεμηθούν. Από το ελληνικό τμήμα: Α και Β βραβείο ταινίας μυθοπλασίας (1 εκατομ. και 800.000 δρχ., αντίστοιχα). Α βραβείο ντοκιμαντέρ (1 εκατομ. ). Α βραβείο σπουδαστικής ταινίας (1 εκατομ.). Από το διεθνές φεστιβάλ; Α και Β βραβείο (1 εκατομ. και 800.000 δρχ. αντίστοιχα). Βραβείο καλύτερης βαλκανικής ταινίας (800.000 δρχ.). Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα απονείμει βραβείο (2.500.000 δρχ.) στη μνήμη της Τ. Μαρκετάκη. Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών θα απονείμει, μέσω επιτροπής της επιλογής της, βραβείο αξίας 300.000 δρχ.

Χτες μετά την τελετή έναρξης, κατά την οποία ο δήμαρχος Δράμας τόνισε ότι το φεστιβάλ αυτό "κατόρθωσε να σταθεί όρθιο απέναντι σε ένα γενικότερο πολιτιστικό τέλμα και να γίνει χώρος παραγωγής προβληματισμού και δημιουργικής κινηματογραφικής προσπάθειας και να δικαιώσει έτσι τους λίγους οραματιστές της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας, που πριν είκοσι χρόνια ξεκινούσαν δειλά και φοβισμένα να προβάλουν την ταινία μικρού μήκους στην πόλη μας",εκτός από τις ταινίες της πρώτης μέρας, προβλήθηκαν στα πλαίσια εκδήλωσης για τα εικοσάχρονα του φεστιβάλ οι ταινίες: "Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα" του Λευτέρη Ξανθόπουλου,"Η Μπέτυ" του Δημήτρη Σταύρακα και το "Τυφλό σύστημα" του Περικλή Χούρσογλου.

Το σημερινό πρόγραμμα του ελληνικού τμήματος περιλαμβάνει στο διαγωνιστικό 21 ταινίες μυθοπλασίας και 2 ντοκιμαντέρ, ενώ στο πληροφοριακό 7. Το σημερινό πρόγραμμα του διεθνούς περιλαμβάνει 16 ταινίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ