Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στα... απόβλητα η δημόσια υγεία

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τα βιομηχανικά απόβλητα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ. Επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα της διάθεσής τους

O έλεγχος των βιομηχανικών αποβλήτων και το τεράστιο πρόβλημα της διάθεσής τους, που, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, πρέπει άμεσα και επιτακτικά να επιλυθεί, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά τον εντοπισμό - την προηγούμενη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη - παραπροϊόντος τέφρας στη ΣΙ. ΔΕ. ΝΟΡ, το οποίο περιείχε ραδιενέργεια περισσότερη από το φυσιολογικό.

Σύμφωνα με τον έλεγχο, που έχει γίνει από ερευνητικές ομάδες του ΑΠΘ η ποσότητα των αποβλήτων μόνο στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 600 - 700 χιλιάδες τόνους ετησίως και προέρχεται κυρίως από τέσσερις βιομηχανίες. Τα περισσότερα από αυτά είναι επικίνδυνα και η ανεξέλεγκτη διάθεσή τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Τα κυριότερα στερεά βιομηχανικά απόβλητα στη Θεσσαλονίκη προέρχονται, σύμφωνα με την καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας στο ΑΠΘ Κ. Σαμαρά,από τις βιομηχανίες TOSOH ΕΛΛΑΣ (12.000 τόνοι το χρόνο), τις Χημικές Βιομηχανίες Β. Ελλάδος (530.000 τόνοι), ΣΙ. ΔΕ. ΝΟΡ - όπου και βρέθηκε το παραπροϊόν τέφρας με ραδιενέργεια - με 30.000 τόνους και την Ελληνική Χαλυβουργία (7.000 τόνοι).

Ενδεικτικά, από τα απόβλητα των Χημικών Βιομηχανιών οι 30.000 τόνοι είναι μη αρσενικούχες λάσπες, που χαρακτηρίζονται τοξικές και επικίνδυνες, οι 12.000 είναι ανυδρίτης, που θεωρείται επικίνδυνος, οι 70.000 είναι αποφρύγματα σιδηροπυρίτη (δυνητικά επικίνδυνα) και οι 400.000 τόνοι γύψου θεωρούνται ότι χρήζουν ειδικής προσοχής.

Οσον αφορά τα απόβλητα της Ελληνικής Χαλυβουργίας οι 7.000 τόνοι λάσπης θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνες, 12.000 απόβλητα της TOSOH χρήζουν ειδικής προστασίας και 30.000 στερεών από την παραγωγική διαδικασία της ΣΙ. ΔΕ. ΝΟΡ θεωρούνται αδρανές υλικό. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, πως η ραδιενεργός σκόνη ανιχνεύτηκε στα απόβλητα μιας εταιρίας, τα απόβλητα της οποίας θεωρούνται πιο ακίνδυνα σε σχέση με των άλλων βιομηχανιών.

Δεν υπάρχουν χώροι για τα απόβλητα

Χώρος εγκεκριμένος για την ελεγχόμενη διάθεση των παραπάνω αποβλήτων δεν υπάρχει. Η διάθεσή τους γίνεται σε ιδιόκτητους χώρους των βιομηχανιών, στους αυλόγυρους των εγκαταστάσεών τους ή ζητούνται προσωρινές άδειες για τη διάθεση των αποβλήτων σε προσωρινές χωματερές. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει σχεδιάσει την αντιμετώπιση του προβλήματος σε επίπεδο χώρας, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει προχωρήσει ούτε βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του προγράμματος. Ο σχεδιασμός αυτός προέβλεπε και τη δημιουργία χώρων ελεγχόμενης εναπόθεσης των επικίνδυνων στερεών αποβλήτων, έναν στη Νότια Ελλάδα και έναν στη Βόρεια.

"Με την εξέλιξη των επιστημών και της τεχνολογίας περιβάλλοντος έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικές λύσεις για το πρόβλημα της ασφαλούς διάθεσης των στερεών αποβλήτων, ιδιαίτερα των τοξικών και επικίνδυνων", επισημαίνει η Κ. Σαμαρά. Τονίζει, ωστόσο, πως οι επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τις τοξικές επιδράσεις των χημικών ουσιών στον άνθρωπο και τους άλλους οργανισμούς είναι ακόμη περιορισμένες, με αποτέλεσμα κάτι που σήμερα θεωρείται ασφαλές, αύριο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. "Γι' αυτό, παράλληλα με την εφαρμογή των καλύτερων μεθόδων διάθεσης των στερεών αποβλήτων, που έχει σήμερα να επιδείξει η αντιρρυπαντική τεχνολογία, είναι ανάγκη να μειωθεί και η παραγωγή τους με την εφαρμογή νέων φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, όπως η ανακύκλωση", καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι η ΣΙ. ΔΕ. ΝΟΡ εγκατέστησε τα μηχανήματα ανίχνευσης ραδιενεργού ουσίας τις τελευταίες μόλις μέρες. Αυτό η εταιρία το έκανε προαιρετικά, αφού δεν υπάρχει νομοθεσία στην Ελλάδα που να υποχρεώνει τις σχετικές βιομηχανίες να είναι εφοδιασμένες με παρόμοιους ανιχνευτές...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ