Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ΔΕΚΟ στο "τραπέζι" του οικονομικού επιτελείου

Την πλήρη "εξάρθρωση" των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ) δρομολογεί η κυβέρνηση στην επόμενη τριετία, σαν ένα από τα μέσα υλοποίησης της πολιτικής της για "λιγότερο κράτος", που έχει επιλέξει στο όνομα της ικανοποίησης των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε χτεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο ΕΘνικής Οικονομίας, αποφασίστηκε η δρομολόγηση της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο άλλων 11 ΔΕΚΟ μέσα στην επόμενη τριετία.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών Γ. Δρυ και Ν. Χριστοδουλάκη, με βασικό αντικείμενο την πολιτική που θα εφαρμοστεί από δω και στο εξής στον τομέα των ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη έγινε εκτενής αναφορά στη μισθολογική πολιτική που θα εφαρμοστεί το 1998 στις ΔΕΚΟ και η οποία προβλέπει "πλαφόν" 4% στις δαπάνες μισθοδοσίας για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η παραπάνω κατεύθυνση για "πλαφόν" 4% στις δαπάνες μισθοδοσίας των ΔΕΚΟ, είχε δοθεί με εγκύκλιο που είχε αποστείλει παλαιότερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προς τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Πράγμα που σημαίνει, βέβαια, ότι οι ονομαστικές αυξήσεις που θα πάρουν στους μισθούς τους οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα είναι πολύ μικρότερες από 4%, αφού στο συνολικό κονδύλι μισθοδοσίας περιλαμβάνονται επίσης τα χρονοεπιδόματα, η ωρίμανση κλπ.

Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης το "πάγωμα" των προσλήψεων στις ΔΕΚΟ για το 1998, ενώ τέθηκε και θέμα "παγώματος" των τιμολογίων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που προβλέπει το πρόγραμμα "σύγκλισης" για πληθωρισμός. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως επόμενος στόχος της είναι η εισαγωγή ενός πακέτου μετοχών γύρω στο 10% στο Χρηματιστήριο, της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ). Οι διαδικασίες προετοιμασίας για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της ΔΕΠ, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εξάλλου, αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και με τη συμμετοχή του Γ. Παπαντωνίου και του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτση,με αντικείμενο τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού στο τέλος του χρόνου, τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του 1998 και την πορεία του πληθωρισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ